Kiekvieną rytą – indelis sveikatos ir laimės (+ sveiko deserto receptas)

Ne veltui žmonės nepaliaujamai ieško sveikatos, ilgaamžiškumo ir laimės jausmą suteikiančio eliksyro: ilgainiui tampa akivaizdu, kad laimės be sveikatos – nėra. Arba toji laimė ne tokia laiminga.


Laimės „generatorius“

Kalbėdami apie tai, kodėl jaučiamės vienaip ar kitaip, specialistai visad pamini du veiksnius – tai gyvenimo būdas ir mityba. Žmogaus virškinimo sistemoje, tiksliau, žarnyne yra didžiausia bakterijų koncentracija, kurių pusiausvyra – gerujų ir blogųjų bakterijų – ir lemia, kaip jaučiamės. Jeigu jaučiamės „sunkūs“, nes maistas „stovi“ skrandyje ir žarnyne, nėra ne tik nuotaikos, laimės jausmo, bet ir džiaugsmo. O jeigu tai dažna būsena, silpsta imunitetas. Kad blogųjų bakterijų nedaugėtų (ne tik dėl netinkamos mitybos, bet ir, pavyzdžiui, dėl patiriamos įtampos), svarbu, kad organizmą nuolat papildytume „gyvomis“ gerosiomis bakterijomis, kurios ne tik užkerta kelią nemaloniems simptomams, bet ir padeda „sureguliuoti“ nuotaiką.

Trumpai tariant, gerai funkcionuojantis žarnynas labai smarkiai prisideda prie laimės jausmo generavimo. Šio generatoriaus „kuras“ – gerosios bakterijos, kitaip dar vadinamos probiotikais.


Probiotikai

Probiotikas – gyvas bakterinės kilmės mikroorganizmas, esantis sveikos žmogaus žarnyno mikrofloros dalis. Jis gerina žarnyno veiklą, padeda ligų ar kitų veiksnių, pavyzdžiui, antibiotikų, pažeistai mikroflorai atsigauti. Probiotikų gausu fermentuotuose produktuose, pavyzdžiui, rauginto pieno gaminiuose.

Pastaraisiais metais paskelbta daug mokslinių tyrimų, įrodančių teigiamą jogurto ir jame esančių bakterijų kultūrų poveikį sveikatai. Vienas jų Kauno kolegijos Technologijų fakulteto Maisto technologijos katedros kartu su Lietuvos Sporto universiteto, Biologijos ir reabilitacijos katedros tyrėjų ir pieno perdirbimo įmone AB „Žemaitijos pienas“ atliktas visai neseniai – 2021-ųjų kovą. Tyrime dalyvavo 21 moteris, kurių amžius -- 45-55 metai. Tiriamosios šešias savaites kasdien, 30 minučių prieš pusryčius, valgė po 250 gramų natūralaus ekologiško jogurto „Dobilas“. Tyrimui pasibaigus ir analizuojant atskirus atvejus paaiškėjo, kad kone pusei visų tiriamųjų užfiksuotas tendencingas kraujo lipidų frakcijos rodiklių (pavyzdžiui, vienas jų – cholesteriolio kiekis) sumažėjimas, t. y., teigiamas poveikis kraujo lipidų profiliui.


Kaip išsirinkti

Šiandien tie, kuriems rūpi ir sava sveikata, ir sveika aplinka, maistą ir kitus dalykus renkasi vadovaudamiesi 4 kriterijais: palanku sveikatai, draugiška gamtai, natūralu ir ekologiška.

Kaip pažinti ekologišką produktą?

  1. Jis pagamintas tik iš sertifikuotų ekologiškų sudedamųjų dalių ir darant minimalų poveikį aplinkai.

  2. Ekologinės gamybos tikslas – ne tik gaminti saugų ir kokybišką produktą žmogui, bet ir saugoti aplinką, dirvožemio derlingumą, taupiai naudoti išteklius.

  3. Perdirbimo metu siekiama išsaugoti produktų ir sudedamųjų dalių maistinę vertę ir kokybę.

  4. Pakavimui naudojamos tik žmogui ir aplinkai nekenkiančios medžiagos.

  5. Ekologiškų produktų gamyba yra griežtai reguliuojama pagal Ekologinio žemės ūkio taisyklių reikalavimus, taigi gamybos procese draudžiama naudoti sintetinius maisto priedus.

  6. Ekologiškuose produktuose nėra GMO. Ekologiškų produktų standartai draudžia juos naudoti šių produktų gamybai, net gyvuliams duodamuose pašaruose jų negali būti.

AB „Žemaitijos pienas“ produktų linija DOBILAS yra 1-oji ekologiškų pieno produktų linija Baltijos šalyse („atidaryta“ 2007-aisiais). DOBILO produkcijai pienas surenkamas tik iš sertifikuotų Lietuvos ekologinių ūkių, transportuojamas ir apdirbamas atskirai nuo įprastos žaliavos.