Išgirdęs, kad atidarytas dar vienas kavą ruošiantis baras, dažnas suabejoja – nejaugi neužtenka? Tačiau užėjus į jaukią, žvarbų rudenį sušildančią modernaus interjero kavinę, kažkas paperka. Bendras Agnės ir Tado Dėdinskų kūrinys „Kavos virėjai“ – tiesiai jums prieš akis.
Nauja kavos vieta nemažą dalį klientų pritraukia ir stilingu, moderniu interjeru, bei pačių šeimininkų kuriama jaukia atmosfera. (Linos Jakubauskaitės nuotr.)
Savo kavos barą atidarėte visai neseniai. Kokie įspūdžiai?
„Per atidarymą nesitikėjome sulaukti tiek daug žmonių, tą dieną apsilankė maždaug 300–400 žmonių. Tai buvo labai netikėta ir malonu. Manau, kad taip nutiko dėl anksti pradėtos komunikacijos socialiniuose tinkluose, spaudoje. Taip pat daug prisideda interjeras ir jaukumas. Dirbame kartu su žmona, patys asmeniškai bendraujame su klientais, nes tai yra mūsų vieta ir ji mums rūpi“, – sako Tadas.
Vilniuje kavą gaminančių vietų yra daug, kuo jūs kitokie?
„Idėja mums kilo pavasarį. Abu labai mėgstame kokybišką kavą, pirmiausia ją pradėjome ruošti namuose, bandėme alternatyvius būdus. Mes kitokie tuo, kad kavą gaminame tik iš šviežių pupelių. Taip pat siūlome brew baro kavas ir stipresnes espreso, o Lietuvoje ne tinklinių, bet būtent tokių barų tikrai trūksta“, – sako kavinės šeimininkė Agnė.
„Bare laikome tik po porą kavos rūšių, pavyzdžiui, brew bare – dvi rūšis švelniai skrudintų pupelių, o espreso bare – Hondūro ir Brazilijos pupelių rūšis. Jeigu laikytumėme keturias ar penkias rūšis, pupelės paprasčiausiai užsistovėtų ir prarastų šviežumą, išgaruotų aromatas. (Kiek laiko kavos pupelės išlieka šviežios?) Na, iš savo patirties gaminant kavą namuose pastebėjau, kad espreso pupelės išlieka ilgiau – gali stovėti du tris mėnesius, o lengvai skrudintos pupelės jau po mėnesio pradeda prarasti savo kvapą ir šviežumą, būna jau ne tokia aukšta kokybė, kokios norėtumėme“, – sako Tadas.
Nustebinote tuo, kad siūlote kavos arbatą. Kas tai yra?
„Kavos uoga yra raudona ir apvali, o arbata yra gaminama iš kavos uogų luobelių. Jos sudžiovinamos, o kvapas daug kam primena džiovintus vaisius. Arbata turi kofeino, todėl tinka tiems, kurie nori pabusti ir gauti energijos dozę. Cascara paruošti tikrai labai paprasta – kaip paprastą arbatą. Galima plikyti puodelyje, bet geriau ruošti į tokį indą, kuriame viskas matytųsi, kad arbata neprisirptų per daug. Užplikius 90 laipsnių temperatūros vandeniu, reikia palaikyti 4–5 minutes, bet viskas priklauso nuo individualaus skonio. Aš mėgstu ilgiau brandintą arbatą, kurios skonis intensyvesnis, o spalva sodresnė“, – pasakoja kavinės šeimininkas.
Kavos arbata turi kofeino, todėl tinka tiems, kurie nori pabusti ir gauti energijos dozę (Linos Jakubauskaitės nuotr.)
Tadai, o kaip paruošti kokybišką kavą namuose?
„Yra du faktoriai. Pirmiausia, kavą reikia malti prieš pat ją plikant ir tam turėti kavos malūnėlį. Mes naudojame rankinį, nes juo galima lengvai nusistatyti kavos rūpumą, kad ji nebūtų nei pernelyg stambi, nei pernelyg smulki. Antra – kavą reikia plikyti 85–90 laipsnių temperatūros vandeniu“, – pataria Tadas.
„Kavos virėjai“ Pylimo g. 19 , Vilnius Tel: (8-616) 09633
Darbo laikas: I-V 8-18 val,. VI 10-19 val., VII 10-17 val.
Comments