top of page

Kalėdinių dovanų ieškantiems – greitų pagardų receptų popuri (+ greitos obuolienės receptas)


Laidoje Alfo Bandymų stotis Alfas kartu su „Kūmutės virtuvė“ savininke ir įkūrėja Renata Šnioliene atskleidė, kaip greitai ir paprastai namuose pasigaminti pagardų, kurie taps puikia dovana Jūsų artimiesiems, bet kokios šventės proga.

Renata ne tik parodė, kaip pasigaminti obuolienę su svogūnais ir slyvomis, kuri tiks skaninti kalėdinius paukštienos patiekalus, tačiau ir papasakojo, kokių pagardų galite lengvai pagaminti savo virtuvėje ir nustebinti jais savo mylimus žmones. Taip pat, kaip galima derinti obuolius ir ciberžolę, bei kokį atradimą šiais metais padarė gamindama obuolienę.


valgomos dovanos_pagardai_uogienės_obuolienės receptas
Shutterstock.com nuotr.

Kodėl obuolienė? Gal turite mėgstamiausią jos receptą?

Obuolienė gali būti ir nenuobodi, joje galima atskleisti tūkstančius skonių, priklauso nuo to, ką mes į ją įdėsime. Receptas su svogūnais ir džiovintomis slyvomis yra mano mylimiausias. Tai ne tik obuolienė, aš (kaip ir mano močiutė) ją vadinu obuolių koše. Tai yra košė, kurią valgome su keptais paukščiais, dedame į garnyrą, tai turintis ir saldumo, ir sūrumo, ir prieskonių derinys. Labai tiks prie kalėdinės anties, kalakuto, žinoma, vištienos bei kitų paukščių.


Kokių skonių obuolienių dar esate išmėginusi?

Labai skani obuolienė su apelsinais ir aguonomis, ji atrodo lyg būtų su kiviais, dėl aguonų grūdelių. Tokia ypatingai tiktų dovanų gruodžio mėnesį. Jei sode šiuo laiku turite pavytusių obuoliukų, juos puikiai galite sunaudoti šiam receptui. Paruošti labai lengva: 5 dalys obuolių, viena apelsinų, tarkuojame su visa žievele ir išspaudžiame sultis, verdame kartu su 300 g cukraus (daug nereikia, kadangi obuoliai turi savyje daug cukrų ir konservavimo medžiagų). Obuolių lupti nereikia, nes žievelėse yra pektinų, kurie viską sutraukia į džemo konsistenciją.

Šis receptas labai tinka prie visų kalėdinių patiekalų: įdaryti pyragams, papuošti sausainių viršų.

Vienas iš netikėtesnių receptų (dėl savo geltonos spalvos) yra obuolienė su ciberžole. Skonis

specifiškesnis, bet tai taip pat yra saldi obuolienė. Paprasta obuolienė tik joje įdėta ciberžolės ir

kalėdinių prieskonių, todėl atrodo, kad paragavus pasidaro šilta, iškart pradeda šviesti saulė

(šypsosi).

Be to, turiu tikrą šių metų atradimą. Kai kurie net sakė, jog jiems jis primena ir mandarinus. Tai yra nuluptų obuolių skiltelės. Tik nulupus reikia dirbti greitai arba mesti jas į parūgštintą vandenį, kad gabaliukai išliktų šviesūs. Tada sumerkite skilteles į sodos tirpalą (1 l vandens – 1 kupinas šaukštas sodos). Išmaišykite, paslėkite ir palaikykite 24 val. Taip gaminti galite ir moliūgus. Ištraukus juos iš tirpalo (nereikia jų plauti ar valyti), gaminu sirupą: iš 300 ml vandens ir kilogramo cukraus. Atrodo daug, bet saldumas nedidelis. Galite dėti kalėdinių prieskonių ar cinamono, muskato, imbiero. Verdu 15–20 min.



 

Obuolienė su svogūnais ir džiovintomis slyvomis

  • 50 g sviesto

  • 1 svogūno

  • 1 kg obuolių

  • Šlakelio OBELIŲ sviesto skonio rapsų aliejaus

  • 1 šaukšto druskos

  • 200 g DANSUKKER cukraus „Panevėžio Plius“

  • Žiupsnelio KOTANYI Provanso žolelių

  • 1 saujos džiovintų slyvų

  • 1 šaukšto obuolių acto

1. Į keptuvę dėkite sviestą, berkite kubeliais pjaustytus svogūnus ir kepinkite tol, kol jie pasidarys skaidrūs.

2. Berkite kubeliais pjaustytus (nuluptus) obuolius, pilkite OBELIŲ sviesto skonio rapsų aliejaus,

berkite druską, DANSUKKER cukrų „Panevėžio Plius“, KOTANYI Provanso žoleles. Ir troškinkite. Jei obuoliai buvo gerai sunokę, jie sukris gana greitai. Jei jie žalesni – gali tekti troškinti ir ilgiau ant mažos ar vidutinės kaitros, uždengus dangtį.

3. Prieš baigiant troškinti sudėkite slyvas, pilkite obuolių actą. Jei obuolių gabaliukai nesukris

pilnai, galite sutrinti trintuvu. Priklauso nuo to, kokia konsistencija jums skanesnė.


Visą laidą žiūrėkite čia.


Gardžių švenčių!

Comentarios


Naujausi įrašai

bottom of page