top of page

Kalėdiniai pyragėliai su skirtingais įdarais – grybų ir kopūstų (Receptas)

Ko visi laukia per Kalėdas? Tradicinių mielinių pyragėlių su mėgstamu įdaru! Iškepkite šventinį valgomą vainiką iš pyragėlių su skirtingais įdarais: grybų ir lęšių ir kopūstų. Neatsivalgomi!


kalėdiniai pyragėliai _pyragėliai su grybais_pyragėliai su kopūstais_Receptas
VMG nuotr.

Pyragėliams pagaminti reikia:

  • 25 g šviežių mielių

  • 125 ml pašildyto vandens

  • 125 ml pašildyto pieno

  • 1 šaukšto DANSUKKER cukraus „Panevėžio Plius“

  • 500 g miltų

  • 2 didelių kiaušinių

  • 1 kupino šaukštelio druskos

  • 65 g ištirpinto sviesto

  • Alyvuogių aliejaus (patepti)

  • 1 kiaušinio (patepti)

1. Mieles ištirpinkite pašildytame vandens ir pieno mišinyje su DANSUKKER cukrumi „Panevėžio Plius“. Įberkite 3 šaukštus miltų ir išmaišykite, indą uždenkite maistine plėvele ir

palaikykite šiltoje vietoje (tai gali būti orkaitė su įjungta lempute) 15–20 min., kol ant paviršiaus

susidarys putos.

2. Į mielių tirpalą įmuškite kiaušinius ir suberkite druską, sumaišykite. Į dubenį susijokite miltus,

padarykite viduryje duobutę ir supilkite mielių ir kiaušinio tirpalą, nuolat maišydami supilkite

sviestą. Viską gerai išminkykite – tol, kol tešla nelips prie rankų, suformuokite rutulį ir įdėkite į

dubenį. Dubenį uždenkite aliejumi patepta maistine plėvele ir kildinkite tešlą šiltoje vietoje apie

valandą, kol tešlos tūris padvigubės. Iškilusią tešlą iškočiokite, išspauskite apskritimus (maždaug 10–12 cm skersmens), dėkite įdaro ir suformuokite pyragėlius. Pyragėlių galus stipriai pasmailinkite delnu.

3. 18–20 cm skersmens puodo šonus gausiai patepkite aliejumi. Ant kepimo popieriumi užklotos skardos uždėkite puodą ir aplinkui išdėliokite pyragėlius. Palikite juos kildintis apie valandą. Užklokite aliejumi patepta maistine plėvele.

4. Iškilusius pyragėlius patepkite kiaušinio plakiniu ir dėkite į įkaitintą iki 190 °C temp. orkaitę.

Kepkite maždaug 20 min. Nuimkite puodą ir pyragėlius atvėsinkite. Taip pat jie skanūs ir šalti.



 

Grybų įdarui su lęšiais pagaminti reikia:

  • 1 svogūno

  • 1 skiltelės česnako

  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus

  • 1 šaukštelio šviežių lapelių arba žiupsnelio džiovintų čiobrelių

  • 350 g šaldytų miško grybų

  • 1 stiklinės virtų rudųjų lęšių

  • Žiupsnelio cinamono

  • 1 šaukštelio druskos

1. Svogūnus ir česnakus smulkiai supjaustykite. Storo dugno keptuvėje įkaitinkite aliejų,

sukrėskite supjaustytus svogūnus ir česnakus, kepkite nustatę vidutinę kaitrą.

2. Supjaustykite grybus. Kai svogūnai apkeps (bus auksiniai-rusvos spalvos), suberkite čiobrelius ir grybus. Kepkite nustatę vidutinę kaitrą.

3. Berkite lęšius, cinamoną ir pasūdykite. Viską gerai išmaišykite kartu su grybais.


Kopūstų įdarui paruošti reikia:

  • 1 svogūno

  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus

  • 500 g kopūsto

  • 1 morkos

  • 50 g trintų pomidorų

  • 1 šaukštelio džiovintų prieskoninių žolelių

  • Žiupsnelio maltų kalendrų

  • Žiupsnelio druskos

  • 1 šaukšto sviesto

1. Svogūną smulkiai supjaustykite, sudėkite į keptuvę su pašildytu aliejumi ir kepkite, kol

svogūnai taps auksinės spalvos.

2. Kopūstą ir morką sutarkuokite burokine tarka, suberkite prie svogūnų ir kepkite toliau, kai

kopūstai suminkštės, sudėkite trintus pomidorus ir visus prieskonius. Išmaišykite, dar pakepkite

5–7 min., pabaigoje sudėkite sviestą.


Gardžių švenčių.

Naujausi įrašai

bottom of page