top of page

Kaip parinkti vyną prie keptos žuvies? Pataria garsus vyno žinovas



Nors neretam suaugusiam lietuviui vasaros žuvis yra pajūrio kurorte su alumi dorojamas karštai rūkytas karšis, pravartu pakalbėti ir apie kitokią žuvį bei jos dermę su atvėsinto vyno taure. Tačiau ką tiksliai į taurę pilti? Į klausimus, su kokiu vynu derinamos populiariausios keptos žuvies rūšys, atsako „Master of Wine“ studijuojantis „Vyno klubo“ steigėjas, Lietuvos someljė mokyklos studijų koordinatorius Arūnas Starkus.


Ant grilio ar keptuvės kepta lašiša

Tai – bene dažniausiai sutinkamas žuvies patiekalas restorane. Su lašiša geriausiai tinka brangus baltasis vynas – rieboka ir kvapni rožinė lašiša reikalauja svarumo, gaivumo ir intensyvumo, arba juos visus kompensuojančio minerališkumo. Tiks „Chardonnay“, „Sauvignon Blanc“ ir ypač ąžuole brandinto versijos, taip pat „Fiano“, „Gruner Veltliner“, „Verdejo“. Vasarą nebijokite pabandyti ir su tikrai gaiviu, tinkamai atvėsintu rožiniu. Neabejotinai su lašiša draugaus šampanas arba jo alternatyvos, tačiau su proseku būkite atsargūs – jis kiek lengvokas, neretai nėra pakankamai sausas.

Baltasis: „Clos Henri Sauvignon Blanc Marlborough“ (Naujoji Zelandija), „Wente Vineyards Morning Fog Chardonnay Californija“ (JAV), „Planeta La Segreta Bianco Sicilia DOC“ (Italija), „Salomon Undhof Wachtberg Gruner Veltliner Kremstal“ (Austrija), „Bodegas Ordonez Nisia Old Vines Verdejo Rueda DO“ (Ispanija), „Chateau Carbonnieux Blanc Pessac-Leognan“ (Prancūzija).

Rožinis: „Henri Bourgeois Petit Bourgeois Rose de Pinot Noir IGP“ (Naujoji Zelandija).

Putojantis: „Champagne Louis Roederer Brut Premier“ (Prancūzija), „Champagne Eric Rodez Blanc de Blancs Ambonnay Grand Cru“ (Prancūzija), „Antech Grande Cuvee Brut Cremant de Limoux“ (Prancūzija).


Screen Shot 2017-07-17 at 20.29.33

Tunas

Jis išskirtinis ir rausva spalva, ir skoniu. Keptas tunas puikiai dera su daugeliu vidutinio svarumo ne per daug rūgščių baltųjų, daugelis rožinių ir su labai lengvais atvėsintais ąžuolo nemačiusiais raudonaisiais: „Pinot Noir“ iš Pietų Burgundijos, „Marlborough“, baltoji Pietų Italija, „Soave“, „Chardonnay“ iš viso pasaulio.

Raudonasis: „Faiveley Pinot Noir Bourgogne“ (Prancūzija), „Clos Henri Petit Clos Pinot Noir Marlborough“ (Naujoji Zelandija).

Baltasis: „Graziano Pra OTTO Soave Classico DOC“ (Italija), „De Martino 347 Chardonnay 2011“ (Čilė).

Rožinis: „Protos Rosado Ribera del Duero“ (Ispanija), „Masciarelli Rosato delle Colline Teatine“ (Italija).


pleksne

Plekšnė, otas

Taurų plekšnės ar oto skonį reikėtų tausoti, todėl rinkitės nelabai rūgštų baltąjį, truputį mačiusį ąžuolo: Čilės, Naujosios Zelandijos „Chardonnay“, Ispanijos „Reserva“, kramano iš Elzaso.

Baltasis: „Vincent Chateau Fuisse Macon Village“ (Prancūzija), „Te Mata Estate Elston Chardonnay Hawkes Bay“ (Naujoji Zelandija), „Graziano Pra Monte Grande Soave Classico“ (Italija).

Putojantis: „Ca’ del Bosco Cuvee Prestige Brut Franciacorta“ (Italija), „Laurent Bannwarth Cremant Brut Nature“ (Prancūzija).


oleksne menke

Menkė

Nors vytinta menkė, pagaminta pagal Šiaurės Italijos, Portugalijos, Ispanijos tradiciją neretai derinama ir su raudonuoju vynu, mes turime omenyje šviežios ar šaldytos menkės kepsnį. Glotni menkės tekstūra, savotiškas sultingumas prašo gaivaus ir kvapnaus ąžuole nebrandinto baltojo: „Sauvignon Blanc“, „Verdejo“ iš Ispanijos, „Blanc de Blanc“ šampano.

Baltasis: „H. Bourgeois Les Baronnes Sancerre Blanc“ (Prancūzija), „Protos Verdejo Rueda“ (Ispanija), „Jurtschitsch Sonnhof GruVe Gruner Veltliner Kamptal“ (Austrija), „Ernie Els Big Easy White“ (PAR).

Putojantis: „Champagne Pol Roger Blancs de Blanc Brut“ (Prancūzija), „Mascaro Nigrum Brut Reserva Cava“ (Ispanija).


Dorada su kario pasta

Dorada

Mėsinga dorada reikalauja tauraus ąžuole brandinto arba minkšto, plataus iš pietinių provincijų „Chardonnay“ ir kaimelio lygio Burgundijos, Kalifornijos, Čilės. Tiks baltasis iš Kampanijos, Rioja, ąžuole brandintas PAR vynas.

Baltasis: „Ridge Estate Chardonnay“ (JAV), „Domaine Jacques Prieur Clos de Mazeray Blanc Meursault“ (Prancūzija), „De Martino Chardonnay Quebrada Seca“ (Čilė), „Graziano Pra Colle Sant’ Antonio Soave Classico“ (Italija), „Domaine Ott Clos Mireille Blanc de Blancs Provance“ (Prancūzija).

Putojantis: „Ca’ del Bosco Saten Vintage Collection Franciacorta“ (Italija), „Champagne Duval Leroy Femme de Champagne“ (Prancūzija).


zuvis marinatas

Kitos žuvies rūšys

Sterkas, ešerys, upėtakis, lydeka: tiks bet kuris nebrandintas ąžuole baltasis vynas.

Karšis, vėgėlė: derės bet kuris baltasis vynas. Jei jame kiek daugoka rūgšties, žuvį pašlakstykite citrinos sultimis.

Karpis ir lynas subtiliai dvelkia dumblu, su rieboka oda, kuriai nuplauti reikia gaivaus, kvapnaus, ąžuole nebrandinto baltojo.

Arūno Strarkaus nuotr.

Arūno Strarkaus nuotr.


Raudonasis vynas ir žuvis – už ar prieš?

Jį tikrai verta išbandyti, jei mėgstate apskrudusią žuvies odelę. Tokiu atveju reikėtų rinktis mažiau taninų turintį vyną iš „Pinot Noir“, „Gamay“, „Barbera“. Raudonąjį vyną su žuvimi gali sujungti ir tinkamai parinktas padažas arba garnyras.

Kitų „Vyno klubo“ steigėjo, Lietuvos someljė mokyklos studijų koordinatoriaus Arūno Starkaus patarimų apie vynus ieškokite ČIA.

Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos bei visuomenės gerove.

Naujausi įrašai

bottom of page