top of page

Kūrybinės dirbtuvės: gaminame javainių batonėlius


Ar yra žmonių, kurie nemėgsta batonėlių? Labai abejojame... Parduotuvėse galima rasti šokoladinius ir javainių batonėlius. Pirktiniai javainių batonėliai, žinoma, sveikesni nei šokoladiniai, tačiau sveikiausi jie tada, kai pasigaminate patys. Ir kaip tik pačių pagamintus galima vadinti sveikais užkandžiais. 

Kviečiame susikurti batonėlį tokį, koks Jums patinka!


Javainių batonėlis, VMG receptai
Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.


Kad pasigamintumėte javainių batonėlį namuose, reikia visai nedaug: pasirinkti mėgstamus ingredientus, viską sumaišyti ir arba iškepti, arba sustingdyti. Viskas paprasta kaip du kart du, o galiausiai jūs turite sveiką, nenuobodų ir smagų užkandį.


Reikia:

Produktai, naudojami kaip batonėlių pagrindas:

  • Avižiniai ir kitų grūdų dribsniai, geriausia naudoti viso grūdo

  • Nesaldinti spraginti burnočiai, grikiai

  • Kokosų drožlės

  • Riešutai

Skanūs ir naudingi priedai:

  • Kanapių sėklos arba jų branduoliai

  • Aguonos (baltosios ir juodosios)

  • Sezamų sėklos (juodosios ir baltosios)

  • Gysločių luobelės

  • Saulėgrąžų sėklos

  • Moliūgų sėklos


javainių batonėliai, VMG receptai
Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

Skysti ingredientai:

  • Bananai

  • Riešutų sviestas

  • Kiaušinių baltymai

  • Aliejus

  • Kokosų aliejus

  • Kakavos sviestas

  • Šokoladas

  • Mirkyti džiovinti vaisiai ir uogos: datulės, razinos, abrikosai, razinos, spanguolės

  • Keptų daržovių tyrė

Paskaninimui:

  • Cinamonas

  • Kakava

  • Imbieras, gvazdikėliai, įvairūs kiti mėgstami prieskoniai

  • Tarkuota citrinos arba apelsino žievelė

  • Apelsinų arba rožių vanduo

  • Levandos


Kaip gaminti:

1 būdas – be kepimo, stingdant šaldytuve. Taip gaminami raw batonėliai, taip pat batonėliai, kurių sudėtyje yra kokosų aliejaus, kakavos sviesto, šokolado.

2 būdas – biri masė maišoma su kiaušinių baltymais ir kepama.

3 būdas – biri masė maišoma su maigytais bananais, mirkytais džiovintais vaisiais, išlyginama viskas formelėje ir kepama orkaitėje.



Riešutiniai avižinių dribsnių batonėliai


Javainių batonėlis, VMG
Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

6–8 asm.

Gaminimas 30 min.

Kepimas 40–50 min.

Orkaitės t-ra 150 °C


Reikia:

  • 200 g avižinių dribsnių

  • 100 g smulkintų graikinių riešutų

  • 50 g spraginto burnočio

  • 100 g razinų

  • 50 g šviežių datulių

  • 1 šaukštelio cinamono

  • 1 šaukšto medaus

  • 3 kiaušinių baltymų

  1. Užmerkite avižinius dribsnius karštame vandenyje 15 min.

  2. Nusunkite ir sumaišykite su likusiais priedais, išskyrus kiaušinių baltymus.

  3. Baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai sumaišykite su likusia mase. Viską sudėkite į stačiakampę 22x22 cm formą, išklotą kepimo popieriumi. Rankomis, suvilgytomis aliejumi, išlyginkite paviršių. Šaukite formelę į orkaitę ir kepkite apie 40–50 min.

  4. Iškepusius batonėlius išimkite, uždenkite kepimo popieriumi ir paslėkite maždaug valandai. Tuo metu batonėlius laikykite šaldytuve.

  5. Sustingusius batonėlius supjaustykite aštriu peiliu.


Sėkmės ir skanaus!


Naujausi įrašai

bottom of page