Ar yra žmonių, kurie nemėgsta batonėlių? Labai abejojame... Parduotuvėse galima rasti šokoladinius ir javainių batonėlius. Pirktiniai javainių batonėliai, žinoma, sveikesni nei šokoladiniai, tačiau sveikiausi jie tada, kai pasigaminate patys. Ir kaip tik pačių pagamintus galima vadinti sveikais užkandžiais.
Kviečiame susikurti batonėlį tokį, koks Jums patinka!
Kad pasigamintumėte javainių batonėlį namuose, reikia visai nedaug: pasirinkti mėgstamus ingredientus, viską sumaišyti ir arba iškepti, arba sustingdyti. Viskas paprasta kaip du kart du, o galiausiai jūs turite sveiką, nenuobodų ir smagų užkandį.
Reikia:
Produktai, naudojami kaip batonėlių pagrindas:
Avižiniai ir kitų grūdų dribsniai, geriausia naudoti viso grūdo
Nesaldinti spraginti burnočiai, grikiai
Kokosų drožlės
Riešutai
Skanūs ir naudingi priedai:
Kanapių sėklos arba jų branduoliai
Aguonos (baltosios ir juodosios)
Sezamų sėklos (juodosios ir baltosios)
Gysločių luobelės
Saulėgrąžų sėklos
Moliūgų sėklos
Skysti ingredientai:
Bananai
Riešutų sviestas
Kiaušinių baltymai
Aliejus
Kokosų aliejus
Kakavos sviestas
Šokoladas
Mirkyti džiovinti vaisiai ir uogos: datulės, razinos, abrikosai, razinos, spanguolės
Keptų daržovių tyrė
Paskaninimui:
Cinamonas
Kakava
Imbieras, gvazdikėliai, įvairūs kiti mėgstami prieskoniai
Tarkuota citrinos arba apelsino žievelė
Apelsinų arba rožių vanduo
Levandos
Kaip gaminti:
1 būdas – be kepimo, stingdant šaldytuve. Taip gaminami raw batonėliai, taip pat batonėliai, kurių sudėtyje yra kokosų aliejaus, kakavos sviesto, šokolado.
2 būdas – biri masė maišoma su kiaušinių baltymais ir kepama.
3 būdas – biri masė maišoma su maigytais bananais, mirkytais džiovintais vaisiais, išlyginama viskas formelėje ir kepama orkaitėje.
Riešutiniai avižinių dribsnių batonėliai
6–8 asm.
Gaminimas 30 min.
Kepimas 40–50 min.
Orkaitės t-ra 150 °C
Reikia:
200 g avižinių dribsnių
100 g smulkintų graikinių riešutų
50 g spraginto burnočio
100 g razinų
50 g šviežių datulių
1 šaukštelio cinamono
1 šaukšto medaus
3 kiaušinių baltymų
Užmerkite avižinius dribsnius karštame vandenyje 15 min.
Nusunkite ir sumaišykite su likusiais priedais, išskyrus kiaušinių baltymus.
Baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai sumaišykite su likusia mase. Viską sudėkite į stačiakampę 22x22 cm formą, išklotą kepimo popieriumi. Rankomis, suvilgytomis aliejumi, išlyginkite paviršių. Šaukite formelę į orkaitę ir kepkite apie 40–50 min.
Iškepusius batonėlius išimkite, uždenkite kepimo popieriumi ir paslėkite maždaug valandai. Tuo metu batonėlius laikykite šaldytuve.
Sustingusius batonėlius supjaustykite aštriu peiliu.
Sėkmės ir skanaus!