Patys žinote, ko nepradėjote pirmadienį, tyliai žinote, kad to nepradėsite ir kitą pirmadienį, bet tai – ne koks užburtas ratas. Kartu su mumis jau galite šaukti aleliuja, nes vakar sostinėje buvo atidarytas pirmasis subalansuoto maisto restoranas „Health“. Kaip pasakoja, restorano įkūrėjas Audrius Sabaliauskas, geros auros Užupyje jam norėjosi sutverti vietą, kurioje būtų gera. Ir tai nėra kokia neapgalvotai ištarta frazė, nes viskas, ką čia beįsidėtum į burną (įskaitant ir desertą!), yra sveika bei apskaičiuota. Tokią gerovę esant mums liudijo ir restorano direktorė Ineta Stankevičiūtė.
Valerijos Stonytės nuotr.
Drąsiai pareiškėte, kad esate pirmasis subalansuoto maisto restoranas Lietuvoje. Negi to dar neturėjome?
Audrius: sportas ir sveikas gyvenimo būdas nuo 16-os metų sudaro pusę mano gyvenimo. Jau tada susidurdavau su problema, kad eidamas su draugais į miestą nerasdavau vietos, kur galėčiau valgyti sveikai ir subalansuotai. Patiekalai būdavo skanūs, bet per riebūs, juose buvo daug cukraus. Išėjo taip, kad visur turėdavau eiti su savo maisto indeliais, jausti diskomfortą, arba pasiimti tik arbatos ar kavos. Taip pat Lietuvoje neturime vietos, į kurią galėtų ateiti skirtingų poreikių žmonės. Tai mane paskatino įkurti „Health“.
Norime pabrėžti, kad kiekviename restorano patiekale stengiamės išlaikyti makro- ir mikroelementų balansą – reikiamą kiekį tinkamų maistinių medžiagų. Gerieji angliavandeniai yra ne bet kokios kilmės. Tai – angliavandeniai iš viso grūdo makaronų, rudųjų ryžių, batatų vietoje paprastų bulvių. Aukštos kokybės baltymai yra gaunami iš jautienos, vištienos. Gerieji riebalai – alyvuogės, avokadas, riešutai ir jokių grietinių ir grietinėlių. Visi patiekalai sukasi apie gerus produktus ir yra subalansuoti taip, kad visko juose būtų po truputį.
Valerijos Stonytės nuotr.
Kaip šį balansą pasiekėte savo meniu?
Audrius: turėsime du meniu. Vienas – pagrindinis restorano meniu, subalansuotas virtuvės šefo ir siūlomas tiems, kurie neskaičiuoja gramas į gramą ir užsisakę bet ką nori žinoti, kad tai bus sveika ir galės valgyti ramia sąžine. Kitas – sudarytas principu „Susidėk pats“. Jis pritaikytas tiems, kurie griežtai laikosi savo mitybos plano, sudaryto dietologo ar asmeninio trenerio. Tai reiškia, kad atskirai galima užsisakyti mėsą, žuvį arba pieno produktą (pavyzdžiui, liesą sūrį) ir pasirinkti norimą kiekį, tada pasirinkti kruopas, daržoves ir padažą. Juk būna, kad ateini į restoraną, skaitai meniu ir nori karšto patiekalo, bet be tam tikrų elementų. Tada prasideda prašymai, nedėti to ar ano, patiekti kažką atskirai. Lyg ir kankini padavėją, nes tai neįprasta – visi valgo normaliai. Norėjau tai pakeisti, jog atėjęs į restoraną, ko paprašytum, tą ir gautum.
Ineta: po tokių dienos pietų tikrai jausiesi pavalgęs. Dažniausiai žmonės, kurie pietus valgo verslo centruose, pavalgę jaučiasi apsunkę ir net nebenori dirbti. Mes nenaudojame tų riebalų ir cukraus, kurie apsunkina.
Audrius: mūsų tikslas, kad pavalgęs žmogus jaustųsi gerai ir energingai. Maisto kokybę žmogus pajaučia papietavęs. Dažnai pats susidurdavau su šia problema, kai pavalgydavau, jausdavausi lyg ir sotus, bet 2–3 valandas netgi nenorėdavau žiūrėti į maistą. Kai sau pasigamini sveikai, po 2 val. ir vėl gali valgyti.
Valerijos Stonytės nuotr.
Bet žmonės vis dar galvoja, kad sveikas maistas yra prėskas.
Audrius: tai yra dar viena iš mūsų misijų – įrodyti žmonėms ir sulaužyti stereotipą, kad sveikas maistas yra virta vištienos krūtinėlė su ryžiais. Taip nėra – tai tik nemokėjimas gaminti. Mes parodysime, kad visus savo mėgstamus patiekalus galima valgyti, įskaitant ir desertus.
Paaiškinkite, kaip desertas gali būti subalansuotas?
Audrius: turime tokį subalansuotą desertą – varškės tinginį. Į jį įeina liesa varškė, mūsų kepti avižiniai sausainiai be cukraus, šviežios uogos ir mangų tyrė. Kad pasaldintume desertą, mes nenaudojame cukraus, o naudojame natūralų saldiklį steviją. Tai tampa subalansuotu desertu – yra baltymai, yra gerieji angliavandeniai ir nėra nieko blogo.
Ineta: anksčiau mėgdavau gaminti desertus ir stengdavausi padaryti taip, kad patiktų Audriui, o jis nevalgo nieko, kur būtų cukraus. Iššūkis buvo ir iškepti kalėdinius meduolius – su avižiniais viso grūdo miltais, saldikliais, be cukraus ir sviesto.
Kalbant druskos ir cukraus klausimu, ar čia negausime nei druskinės, nei cukrinės?
Audrius: pagalvojame ir apie tai. Žmogui ant stalo prie arbatos bus atnešama stevijos ir beržų sulos cukraus. Tai yra du pasirinkimai – sveiki, alternatyvūs, žemo glikeminio indekso, visiškai neturintys nieko bendro su cukrumi. Į patiekalus dedame minimaliai druskos, bet galiu garantuoti, kad 90 proc. atėjusių žmonių prašys druskos, nes lietuviai mėgsta valgyti sūriai. Todėl druskos bus, bet ji bus sveikesnė Himalajų druska.
Ineta: jeigu reikės, druskos tikrai duosime, bet man čia net nesinori papildomos druskos. Tai yra individualu. O dėl specialių poreikių ir maisto netoleravimo, blogas posakis yra sakyti, kad kažko neišeina įmušti į kasą. Pas mus jau padaryta taip, kad viską būtų galima įmušti.
Valerijos Stonytės nuotr.
Kaip į tokius užmojus reagavo Jūsų virtuvės šefas?
Audrius: jam tai buvo didžiulis iššūkis, bet dėl to jis ir sutiko su mumis dirbti. Kai atėjau ir papasakojau idėją, jis sakė: WOW, niekada nesu to daręs, bet man tai patinka. Jis užsikabino ir tuo domisi, yra užsidegęs, o aš džiaugiuosi, nes šefas yra restorano širdis. Labai ilgai ieškojau tokio žmogaus, kuris mane suprastų. Daug kas nesupranta, kokį sveikumą aš noriu perteikti. Vieni supranta sveikumą, bet kiti nesupranta balanso. Vytautas suprato abu.
Tuomet ar yra šiame restorane vietos alkoholiui?
Audrius: daug kas to klausia. Mes nesame tiesiog sveikuoliai, mes esame subalansuoti. Nesakome, kad vieni yra teisūs, bet mūsų požiūriu, viena taurė vyno prie patiekalo yra sveika ir padeda atskleisti patiekalo skonį. Esame už subalansuotą gyvenimą.
Ateityje „Health“ žada ruošti ir ankstyvus, sveikus pusryčius. Bus sveikų Benedikto kiaušinių, firminės avižinės-šokoladinės Audriaus košės, verdamos kas rytą nuo pilnametystės, ir, kaip kalbama, suteikiančios energijos 3–4 valandoms, Inetos ištobulintų čirvinių blynų ir kitų patiekalų. Tai dar ne visos geros naujienos – asortimente pasirodys ir trijų rūšių glotnučių, kurie palengvins rytą tų, kuriems rytais be galo sunku dirbti žandikauliu: žalias, vaisinis ir šokoladinis-sotusis.
Pirmasis žvilgsnis į subalansuotą „Health“ meniu
Trinta žirnelių sriuba (žirneliai, šakninės daržovės, ožkų sūrio putėsis, traškus vytintas kumpis, morkų aliejus). Kaina – 5 Eur.
Valerijos Stonytės nuotr.
Jautienos tartaras (jautiena, sezamų sėklos, aviečių ikrai, jūros dumbliai, rūkytų paprikų padažas, pavasariniai daigai). Kaina – 6 Eur.
Valerijos Stonytės nuotr.
Antienos krūtinėlė (antienos krūtinėlė, bolivinių balandų košė, virta burokėlių sultyse, lapinis kopūstas, morkų kremas su vanile, džiovintų vaisų tyrė, brokolių ir vyno padažas, gražgarstės). Kaina – 13 Eur.
Valerijos Stonytės nuotr.
„Chia“ ir tapijokos pudingas su liesu kokosų pienu ir pasiflorų tyre.
Valerijos Stonytės nuotr.
Burokėlių latė.
Valerijos Stonytės nuotr.
Restoranas „Health“, Malūnų g. 4, Vilnius. Jo „Facebook“ paskyra.
Comments