Giedrė Rusytė: „Niujorkas neturi jokios maisto kultūros“

Modelis Giedrė Rusytė neslepia esanti avantiūristė. Prieš 8 metus moteris išvyko į Niujorką, ten baigė mokslus Mados technologijų institute ir tapo gematologe – deimantų žinove. Šiuo metus G. Rusytė su šeima jau gyvena Paryžiuje, bet su VMG pasidalijo gyvenimo Niujorke patirtimi.

Kokį įspūdį Jums paliko Niujorkas, kai pirmą kartą ten nuvykote?

Į NY išvykau 2007 metais su savo drauge Jūrate Bitinaite. Tai buvo tiesiog nuostabu! Įsimylėjau šį miestą nuo pat pirmųjų dienų. Niujorkas turi nepakartojamą energiją. Kas buvo, mane supras.

Sprendimas viską palikti Lietuvoje ir išvažiuoti gyventi į Niujorką buvo spontaniškas ar gerai apgalvotas žingsnis? Kuo Jus suviliojo šis miestas?

Taip, išvykau spontaniškai, norėdama užmegzti verslo santykius tuo metu ką tik įkurtai modelių agentūrai. Mane iškart sužavėjo tas chaosas, žmonių gausa, įvairovė. Paradoksas, tačiau tai buvo tarsi šviežio oro gurkšnis. Koks Niujorkas atsiskleidžia jame pagyvenus ilgesnį laiką?

Pirmaisiais metais tave lydi tik atradimai, naujovės ir siurprizai, užvaldo euforija. Bet, kaip žmogui būdinga, prie visko pripranti ir viskas tampa kasdienybe. Euforija dingsta ir įsitrauki į rutiną. Tai – sudėtingas miestas, kartais be galo varginantis, todėl ilgiau gyvenant būtina keliauti ir iš jo išvažiuoti, kitaip išprotėsi nuo ritmo, žmonių ir nuolatinio šurmulio. Bet grįžti vėl labai gera. Visi niujorkiečiai sutiks – po ilgo savaitgalio užmiestyje tiesiog norisi bėgte bėgti atgal. Tai nėra miestas, kuris siūlo komfortą, todėl ten gyvena tvirtai žeme vaikščiojantys žmonės. Kitaip sakant, „down to earth“, ir tai yra nuostabu.

Viename interviu esate minėjusi, kad Niujorke žmonės vieni, bet ne vieniši. Kaip tai atrodo realiame gyvenime? Ar sunku Niujorke rasti draugų? Ar susidūrėte su tuo, kas vadinama amerikietiška šypsena?

Taip, Niujorke vienišas tikrai nebūsi, bet kad vienas – tikėtina. Draugų susirasti tikrai lengva, tačiau tos draugystės dažnai būna trumpos, nes žmonės keliauja, daug kraustosi iš vienos vietos į kitą, daugeliui tai – tik stotelė. Kaip bebūtų, sutikau žmonių Niujorke, su kuriais, tikiu, draugystė tęsis visą šį gražų gyvenimą. Amerikietiška šypsena? Taip, tai egzistuoja. Tik nežinau, kas blogiau – pastaroji ar prancūziškas snobizmas ir arogancija. Čia kaip pažiūrėsi.

Kaip Jūsų akimis atrodo amerikiečių maitinimosi kultūra?

Niujorkiečiai tikrai stengiasi maitintis sveikai, todėl gausu sveiko, organinio maisto parduotuvių. Šviežiai spaustų sulčių tinklų, kur gali susidaryti organizmo valymo programas. Dievinu tokias sultis: poveikis odai, energijai, visam kūnui yra tiesiog fantastinis. Būtent tokį organinių, natūralių sulčių bei maisto be gliuteno ir laktozės „Good Organic Only“ tinklą Prancūzijoje įkūrė mano vyras. Tai yra mūsų ateitis, nes žmonėms vis labiau rūpi, kaip ir kuo jie maitinasi.

Ar galite atskleisti, kaip įprastai atrodydavo Jūsų pusryčiai, pietūs ir vakarienė? Ar Niujorko gyventojai skiria didelį dėmesį maistui?

Šiaip niujorkiečiai, gyvenantys Manhatane, tikrai mažai gamina namuose. Užsisako maisto į namus arba valgo restoranuose. Taip paprasčiau ir finansiškai įkandama. Maitinimosi kultūra? Jos nėra. Valgo kas ką nori ir kaip nori. Tai – didžiulis kultūrų katilas, maisto pasirinkimas yra milžiniškas. NY rasite visas pasaulio virtuves.

Pusryčiams rankoje – didelis kavos puodas (ne puodelis, o puodas). Pietums – salotos ar suši išsinešti. Dažniausiai visi valgo biure arba tiesiog „Deli“. Vakarienė – šalia namų esančiame itališkame, prancūziškame restoranėlyje. Jei šeima namie nelaukia, po darbo populiaru pasisėdėti mieste. Niujorke gamindavau tikrai rečiau nei dabar, kai gyvenu Paryžiuje. Dėl to džiaugiuosi, nes gaminti patinka.

Greitas gyvenimo tempas lygu greitam maistui? Ar leidžiate sau valgyti gatvėje gamintą maistą? Galbūt turite silpnybę, kuriai neatsispiriate?

Greito maisto stengiuosi nevalgyti, bet skaniai picai atsispirti negaliu.

Filmas „Seksas ir miestas“ buvo kuriamas Niujorke. Ar Jums seksualus šis miestas?

O kas yra seksualus miestas? Tokia labai abstrakti sąvoka. Labai nepatinka žodis „seksualus“. Mano požiūriu, toks apibūdinimas šiam miestui tikrai netinka.

Šiuo metu gyvenate Paryžiuje. Kuo jis skiriasi ar yra panašus į Niujorką?

Amerika ir Europa yra visiškai skirtingi kontinentai. Skiriasi kultūra, gyvenimo būdas, vertybės, požiūris, auklėjimas, išsilavinimas. Maistas Europoje yra natūralesnis ir jis nėra prabanga. Tiek Paryžius, tiek Niujorkas yra nuostabūs miestai. Tik Paryžius turi didingą istoriją, kultūrą, čia lėtesnis gyvenimo ritmas, žmonės iš tiesų pietauja ir leidžia sau pasimėgauti taure vyno. Paryžius taip pat gražesnis ir architektūriškai. Tačiau jis neturi tokios energijos, kokia pulsuoja Niujorkas. Abu miestai yra kosmopolitiški ir savaip ypatingi.

Kur mėgstate valgyti grįžusi į Lietuvą?

Kai grįžtu į Lietuvą, mano mylimiausia virtuvė – pas mamą, dar pas draugę Liną labai skanu. Paskutinį kartą buvau restorane „Stebuklai“. Tikrai likau sužavėta tiek maistu, tiek patiekimu bei aptarnavimu. Tik aplinka šiek tiek šaltoka. Patiko „In Vino“ vyninė bei „Kitchen“. Bet didžiausia palaima restorane „Šturmai“ Klaipėdos rajone. Fantastika! Aplinka, žuvis, silkutė su bulvytėmis, nuostabi atmosfera. Tai buvo mano metų vinis.

Rekomendacijos Niujorke

„Milos“ – jūros gėrybių restoranas „Sushi of Gari 46“ – sušių restoranas „Sant Ambroeus“ West Village (Vest Vilidžas – Niujorko rajonas) – mano mylimiausias restoranas, italų virtuvė „Indochine“ – nesenstanti klasika, prancūzų-vietnamiečių virtuvė „Barbounia“ – moderni Viduržemio jūros regiono virtuvė

Nuotrauka Tibor Galamb.

#gyvenimas #kultūra #modelis #Niujorkas #interviu #GiedrėRusytė #kelionės #maistas #draugas

Alfo didysis kulinarinis šou naujasis sezonas vmgonline1.jpg
Alfo didysis kulinarinis šou naujasis sezonas vmgonline.jpg