top of page

Kaip išsirinkti aliejų salotoms?

  • eglerace
  • 05-19
  • 3 min. skaitymo

Atnaujinta: 05-20

Pavasaris – šviežių salotų sezonas. Gardžios salotos yra traškios ir gaivios, o tinkamai parinkto

šlakelio gero aliejaus dėka, tampa ne tik švelnesnės tekstūros, bet ir naudingesnės organizmui:

kai kurios maistinės medžiagos, ypač riebaluose tirpūs vitaminai A, D, E, K, pasisavinami tik

kartu su riebalais.

Kaip išsirinkti salotoms tinkamiausią aliejų?

Audriaus Solomino ir Roberto Daškevičiaus nuotr.
Audriaus Solomino ir Roberto Daškevičiaus nuotr.

Pirmas kriterijus – ekologiškumas

Pavasarines salotas valgome šviežias – neapdorotas termiškai, kuo traškesnes, jas renkamės kuo

natūraliau augintas, kad organizmas gautų maksimalų kiekį vitaminų ir kitų naudingų medžiagų.

Kad viso šio gėrio nesugadintume, atvirkščiai, dar pabūstintume, rekomenduojama rinktis

ekologišką termiškai neapdorotą aliejų.

Ekologiškų produktų gamyba yra griežtai kontroliuojama, reglamentuojama, sertifikuojama ir prižiūrima, šie produktai turi specialų ženklinimą.

Ekologiški aliejai spaudžiami tik iš švarioje aplinkoje ir natūralioje, jokiomis sintetinėmis

trąšomis ir kitomis cheminėmis medžiagomis neužterštoje žemėje auginamų, pesticidais ir kita

chemija nepurškiamų augalų.

Ekologiški = švarūs produktai, kurių sudėtyje nėra sintetinių priedų (dažiklių, saldiklių,

konservantų ir kt.), genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir jokių cheminių medžiagų

likučių (sunkiųjų metalų, pesticidų, antibiotikų, hormonų). Tokie produktai yra maistingesni,

todėl palankūs žmogaus organizmui, o taip pat – draugiški aplinkai.

ree

Kuris aliejus…turtingiausias?

Dabar augalinių aliejų pasirinkimas itin didelis – ir vynuogių kauliukų, ir avokadų minkštimo, ir

sezamų sėklų, ir moliūgų sėklų, ir kanapių, ir t. t. Visi jie spaudžiami šaltuoju būdu, todėl išsaugo

biologiškai aktyvias medžiagas. Daugumoje jų sočiųjų riebalų rūgščių yra nedaug, o sveikatai

palankių rūgščių – maždaug panašus kiekis.

Pasak Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto direktoriaus

profesoriaus daktaro Rimanto Stuko, nors esame įpratę salotoms naudoti alyvuogių aliejų ir tai

išties puikus pasirinkimas, tačiau verta praplėsti asortimentą ir palepinti skonio receptorius

įvairesniais šalto spaudimo aliejais.

„Ekologiškame šalto spaudimo gryname alyvuogių aliejuje – daug polifenolių, kurie yra puikūs

antioksidantai, saugantys mūsų organizmą nuo laisvųjų radikalų žalojančio poveikio, todėl šis

aliejus yra itin naudingas. Pagal sudėtį jam artimas avokadų aliejus, kurį taip pat galime naudoti

ruošdami salotas. Dar vienas sudėtimi išsiskiriantis – ekologiškas šalto spaudimo nerafinuotas

linų sėmenų aliejus, kuriame sočiųjų riebalų rūgščių yra labai mažai, tačiau polinesočiųjų – labai

daug, net apie 77 proc. Dabar jau drąsiai galima rinktis ir švelnaus, beveik neutralaus skonio

ekologišką rapsų aliejų, nes atsirado technologijos, kurių dėka gamintojai iš jo gali pašalinti

sveikatai nepalankias miristo, eruko riebalų rūgštis. Trumpai tariant, iš plataus augalinių šalto

spaudimo aliejų asortimento rinkdamiesi sau tinkamiausią pagal skonį ar aromatą – tikrai

neapsiriksite“.


ree

Kas su kuo tinka?

Subtilaus skonio ekologiškas šalto spaudimo grynas alyvuogių aliejus puikiai dera su įvairiomis

šviežiomis daržovėmis.

Ekologiškas šalto spaudimo avokadų aliejus yra subtilaus skonio ir kreminės tekstūros. Jis

puikiai tinka salotoms su žalumynais, vištiena arba jūros gėrybėmis.

kuris suteikia salotoms egzotiško prieskonio.

Jis tinka žalumynų salotoms, tačiau reikia naudoti saikingai, nes jo aromatas gali būti intensyvus.

Ekologiškas šalto spaudimo rafinuotas rapsų aliejus yra švelnaus skonio, todėl tinka beveik

visoms salotoms.

Ekologiškas šalto spaudimo graikinių riešutų aliejus intensyvaus riešutinio skonio, puikiai dera

su švelnaus skonio salotomis, ypač gardžiai dera su tokiais ingredientais kaip burokėliai,

mėlynasis sūris ar kriaušės.

tinka, kai nesinori, kad aliejus užgožtų kitų ingredientų skonius.

karstėjusiu, bet švelniu skoniu, tamsiai žalia spalva bei riešutiniu aromatu. Ypač tinka su šiltomis

salotomis ir tokiais ingredientais, kaip pavyzdžiui, kepti burokėliai, graikiniai riešutai, lapiniai

kopūstai, obuoliai, avinžirniai.

ree

Visi BIONATURALIS aliejai yra ekologiški.


Gardžių atradimų.

bottom of page