Kaip išsirinkti aliejų salotoms?
- eglerace
- 05-19
- 3 min. skaitymo
Atnaujinta: 05-20
Pavasaris – šviežių salotų sezonas. Gardžios salotos yra traškios ir gaivios, o tinkamai parinkto
šlakelio gero aliejaus dėka, tampa ne tik švelnesnės tekstūros, bet ir naudingesnės organizmui:
kai kurios maistinės medžiagos, ypač riebaluose tirpūs vitaminai A, D, E, K, pasisavinami tik
kartu su riebalais.
Kaip išsirinkti salotoms tinkamiausią aliejų?

Pirmas kriterijus – ekologiškumas
Pavasarines salotas valgome šviežias – neapdorotas termiškai, kuo traškesnes, jas renkamės kuo
natūraliau augintas, kad organizmas gautų maksimalų kiekį vitaminų ir kitų naudingų medžiagų.
Kad viso šio gėrio nesugadintume, atvirkščiai, dar pabūstintume, rekomenduojama rinktis
ekologišką termiškai neapdorotą aliejų.
Ekologiškų produktų gamyba yra griežtai kontroliuojama, reglamentuojama, sertifikuojama ir prižiūrima, šie produktai turi specialų ženklinimą.
Ekologiški aliejai spaudžiami tik iš švarioje aplinkoje ir natūralioje, jokiomis sintetinėmis
trąšomis ir kitomis cheminėmis medžiagomis neužterštoje žemėje auginamų, pesticidais ir kita
chemija nepurškiamų augalų.
Ekologiški = švarūs produktai, kurių sudėtyje nėra sintetinių priedų (dažiklių, saldiklių,
konservantų ir kt.), genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir jokių cheminių medžiagų
likučių (sunkiųjų metalų, pesticidų, antibiotikų, hormonų). Tokie produktai yra maistingesni,
todėl palankūs žmogaus organizmui, o taip pat – draugiški aplinkai.

Kuris aliejus…turtingiausias?
Dabar augalinių aliejų pasirinkimas itin didelis – ir vynuogių kauliukų, ir avokadų minkštimo, ir
sezamų sėklų, ir moliūgų sėklų, ir kanapių, ir t. t. Visi jie spaudžiami šaltuoju būdu, todėl išsaugo
biologiškai aktyvias medžiagas. Daugumoje jų sočiųjų riebalų rūgščių yra nedaug, o sveikatai
palankių rūgščių – maždaug panašus kiekis.
Pasak Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto direktoriaus
profesoriaus daktaro Rimanto Stuko, nors esame įpratę salotoms naudoti alyvuogių aliejų ir tai
išties puikus pasirinkimas, tačiau verta praplėsti asortimentą ir palepinti skonio receptorius
įvairesniais šalto spaudimo aliejais.
„Ekologiškame šalto spaudimo gryname alyvuogių aliejuje – daug polifenolių, kurie yra puikūs
antioksidantai, saugantys mūsų organizmą nuo laisvųjų radikalų žalojančio poveikio, todėl šis
aliejus yra itin naudingas. Pagal sudėtį jam artimas avokadų aliejus, kurį taip pat galime naudoti
ruošdami salotas. Dar vienas sudėtimi išsiskiriantis – ekologiškas šalto spaudimo nerafinuotas
linų sėmenų aliejus, kuriame sočiųjų riebalų rūgščių yra labai mažai, tačiau polinesočiųjų – labai
daug, net apie 77 proc. Dabar jau drąsiai galima rinktis ir švelnaus, beveik neutralaus skonio
ekologišką rapsų aliejų, nes atsirado technologijos, kurių dėka gamintojai iš jo gali pašalinti
sveikatai nepalankias miristo, eruko riebalų rūgštis. Trumpai tariant, iš plataus augalinių šalto
spaudimo aliejų asortimento rinkdamiesi sau tinkamiausią pagal skonį ar aromatą – tikrai
neapsiriksite“.

Kas su kuo tinka?
Subtilaus skonio ekologiškas šalto spaudimo grynas alyvuogių aliejus puikiai dera su įvairiomis
šviežiomis daržovėmis.
Ekologiškas šalto spaudimo avokadų aliejus yra subtilaus skonio ir kreminės tekstūros. Jis
puikiai tinka salotoms su žalumynais, vištiena arba jūros gėrybėmis.
Ekologiškas šalto spaudimo nerafinuotas sezamų sėklų aliejus turi intensyvų riešutinį aromatą,
kuris suteikia salotoms egzotiško prieskonio.
Ekologiškas šalto spaudimo nerafinuotas linų sėmenų aliejus išsiskiria unikaliu riešutiniu skoniu.
Jis tinka žalumynų salotoms, tačiau reikia naudoti saikingai, nes jo aromatas gali būti intensyvus.
Ekologiškas šalto spaudimo rafinuotas rapsų aliejus yra švelnaus skonio, todėl tinka beveik
visoms salotoms.
Ekologiškas šalto spaudimo graikinių riešutų aliejus intensyvaus riešutinio skonio, puikiai dera
su švelnaus skonio salotomis, ypač gardžiai dera su tokiais ingredientais kaip burokėliai,
mėlynasis sūris ar kriaušės.
Ekologiškas šalto spaudimo neutralaus skonio ir kvapo saulėgrąžų aliejus yra neutralus ir puikiai
tinka, kai nesinori, kad aliejus užgožtų kitų ingredientų skonius.
Ekologiškas šalto spaudimo nerafinuotas moliūgų sėklų aliejus garsėja intensyviu lengvai
karstėjusiu, bet švelniu skoniu, tamsiai žalia spalva bei riešutiniu aromatu. Ypač tinka su šiltomis
salotomis ir tokiais ingredientais, kaip pavyzdžiui, kepti burokėliai, graikiniai riešutai, lapiniai
kopūstai, obuoliai, avinžirniai.

Visi BIONATURALIS aliejai yra ekologiški.
Gardžių atradimų.
























