top of page

Geriausiu Baltijos šalių jaunuoju šefu paskelbtas lietuvis

Praėjusį savaitgalį Latvijos sostinėje Rygoje Baltijos šalių kulinarijos konkurse „Baltic Culinary Heritage 2016“ geriausiu jaunuoju virėju paskelbtas lietuvis Erikas Janerikas, o Lietuvos komandai atiteko „Sirgalių simpatijų“ prizas. Pirmą kartą organizuotą konkursą laimėjo Latvijos komanda, o nugalėtojus skelbusi tarptautinė komisija pripažino, kad tokios varžybos – efektyvi tiek Baltijos šalių virtuvės, tiek pačių valstybių rinkodaros priemonė.

Baltic-Culinary-Heritage-2016_Lietuvos-komandos-kapitonas-Arūnas-Stoškus-ir-LRVVKA-prezidentas-Darius-Dabrovolskas.

Baltic-Culinary-Heritage-2016_Lietuvos-komandos-kapitonas-Arūnas-Stoškus-ir-LRVVKA-prezidentas-Darius-Dabrovolskas.


„Daugiau nei dešimt metų su kolegomis iš Latvijos ir Estijos susitikdavome Sankt Peterburge vykusiame „Baltic Culinary Star Cup“ konkurse. Jame ne tik varžėmės, bet, pirmiausia, dalijomės patirtimi, idėjomis, sėmėmės žinių. Praėjusiais metais nusprendus nebeorganizuoti konkurso su kolegomis latviais ir estais vieningai sutarėme, kad turi vykti renginys, kuriame galėtume ir ateityje susitikti, skatinti bei įvertinti savo pažangą. Remiantis ankstesne patirtimi Sankt Peterburge, gerai žinojome, kokios turi būti šio konkurso taisyklės, ko turime siekti“, – sako Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos prezidentas, šefas Darius Dabrovolskas.

Remiantis „Baltic Culinary Heritage 2016“ konkurso taisyklėmis, šaliai atstovaujančią komandą turėjo sudaryti bent 5 metų patirtį turintis šefas, konditeris su bent 3 metų profesine patirtimi, jaunasis šefas iki 23 metų amžiaus bei komandos kapitonas. Atitinkamai Lietuvai atstovavo restorano „Time“ šefas Andrius Kubilius, restorano „Dublis“ konditerė Toma Piskarskaitė bei šefo Dariaus Dabrovolsko restorane „Chef2Food House“ profesinio amato besimokantis Erikas Jarenikas. Kapitono pareigos atiteko restoranų grupės „Fortas“ gamybos vadovui Arūnui Stoškui.

Vis tik pirmą kartą organizuojant konkursą nepavyko išvengti nesusipratimų – į Rygą konkurso išvakarėse atvykusi Lietuvos komanda sužinojo, kad turėjo atsivežti produktus, įvardytus iš anksto konkurso organizatorių pateiktame sąraše. Komandai teko mobilizuotis ir per keturias valandas kaimyninėje sostinėje susirasti bei įsigyti visus reikiamus produktus ir jau penktadienio rytą stoti į kovos ringą. Jame per 2 val. 50 min. lietuviai turėjo pagaminti tris patiekalus komisijai ir 30 kviestinių svečių. Pagrindinius patiekalų ingredientus komandos sužinojo tik prasidėjus varžyboms. Tai buvo starkis užkandžiui, triušiena pagrindiniam patiekalui ir šaltalankiai desertui.

Lietuvos komanda vertinimo komisijai ir renginio svečiams kaip užkandį pateikė starkio tartarą, įvyniotą į marinuotą ridiką, parūkytą ir vytintu tryniu pagardintą ilgai virtą starkį su marinuotais svogūnais ir agurkų ikrais, kaip pagrindinį patiekalą lietuviai paruošė triušieną su pastarnokų kremu, žemoje temperatūroje virtu kopūstu ir kaliarope, o desertui – šaltalankių biskvitą su šaltalankių ledais ir obuolių kremu. Šį lietuvių meniu vakaro svečiai įvertino kaip geriausią tarp trijų Baltijos šalių komandų.

Lietuvos komandos užkandis.

Lietuvos komandos užkandis.


Tuo tarpu patiekalus vertinusią Pasaulinės šefų asociacijų draugijos („World Association of Chefs’ Societies“ – WACS) patvirtintą komisiją sudarė 50 metų profesinės patirties turintis B kategorijos WACS teisėjas Ulrich Frehde (Švedija), WACS konkursų komiteto narys, B kategorijos teisėjas Jokob Magnusson (Islandija), WACS viceprezidentas, B kategorijos teisėjas Daniel Ayton (Jungtinė Karalystė), WACS viceprezidentas, A kategorijos teisėjas Gary Filbey (Jungtinė Karalystė) ir moterų WACS sertifikuota konditerė, B kategorijos teisėja Fransiane Tartari (Švedija).

Lietuvos komandos pagrindinis patiekalas.

Pagrindinis Lietuvos komandos patiekalas.


Po pirmoje dienos pusėje tarptautiniame „Kipsala“ parodų centre vykusio konkurso jo nugalėtojai buvo apdovanoti iškilmingoje ceremonijoje kultūros rūmuose „Ziemeļblāzma“. Jos metu taip pat paskelbtas „Latvijos virėjas 2016“. Šis titulas atiteko restorano „La Dome“ virtuvei vadovaujančiai šefei Kristine Strode. Latvijos „Metų virėjo“ titulą Kristine buvo laimėjusi ir 2014 metais. Didžiausią konkurenciją jai sudarė praėjusių metų laimėtojas – šefas Dinārs Zvidriņ, kuris liko antroje vietoje. Šių metų Latvijos jaunojo virėjo titulas atiteko taip pat moteriškos lyties atstovei – Arta Pērkona, Rygos turizmo ir kūrybinės pramonės inžinerijos kolegijos studentei.

Lietuvos komandos desertas.

Lietuvos komandos desertas.


Hozzászólások


Naujausi įrašai

bottom of page