Daugiau suvalgykime, mažiau iššvaistykime: dar vienas patikimas būdas išgelbėti daržovių perteklių

Viena populiariausių #Zerowaste tinklaraštininkių, zerowastechef, primena paprastą, bet patikimą būdą išgelbėti daržoves, kurių nepajėgiame suvalgyti. Metu, kai kaimynai, draugai, bičiuliai, kolegos savo soduose ir daržuose nuiminėja derlių ir negaili lauktuvių, šis priminimas yra ypač aktualus.


morkos_zero waste receptas_keptos daržovės
VMG nuotr.

Jeigu matote, kad visų gėrybių nesuvalgysite ir joms gresia supūti, išdžiūti, susiraukšlėti ir keliauti į šiukšliadėžę, tiesiog iškepkite jas orkaitėje.


Daržovių apkepimas orkaitėje ne tik pratęsia jų galiojimo laiką ir vėliau praturtina valgiaraštį fritata, itališku omletu, daržovių apkepu, Piemenų pyragu ar kvapnia sriuba, bet ir išryškina pačių daržovių skonį bei aromatą. Šis būdas garantuoja, kad suvalgyste daugiau daržovių, mažiau jų iššvaistysite.



Kadangi skirtingos daržovės kepa skirtingą laiką, kiekvieną jų rūšį pravartu kepti/skrudinti atskirai paskleidus ant atskiros kepimo skardos ar ketaus keptuvėje. Daržoves supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir išdėliokite skardoje vienu sluoksniu. Pabarstykite druska, pagardinkite šakela ar dviem šviežių rozmarinų. čiobrelių, keliomis česnako skiltelėmis. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 20–45 minutes – tai priklauso nuo daržovių, pavyzdžiui, paprikos juostelės iškeps greičiau nei morkos. Kepamas daržoves vieną ar du kartus pamaišykite.



Skrudinkite daugiau, švaistykite mažiau!