Dėmesio, smaližiai: veganiškų tortų naujienos iš „Holigans“ ir „Chaika“

Pavasaris reiškia naujienas, ir ne vien naujus restoranų meniu – mėgstančiųjų tortus laukia sezoninėmis gėrybėmis papildyti augaliniai tortai. Jei abejojate veganiškų variantų skoniu, gerai Vilniuje žinomi kavinė „Chaika“ ir restoranas „Holigans“ patikina, kad tokie tortai – dar skanesni. VMGonline.lt patyrinėjo šių dviejų vietų pristatomus naujus skanėstus, paklausinėjo apie gamybos ypatumus ir išgavo keletą patarimų gaminantiems namuose.

Kairėje – Ona Dzedulionė ir naujas mangų ir vyšnių tortas, Monikos Pietarytės nuotr. Dešinėje – naujas mangų ir vyšnių tortas, Onos Dzedulionės nuotr.


Pasiteiravus, kaip kyla idėjos naujiems saldumynams, Ona Dzedulionė, vyr. konditerė bei „Chaika“ bendraturtė, viską aiškina aplankančia smaližių mūza: „Visuomet galvojame, kuo dar nustebinti savo klientus, kuo papildyti asortimentą. Įkvėpimas tortų receptams dažnai ateina netikėtai, tiesiog aplanko smaližių mūza. Galvoje skoniai ima lipti vienas prie kito, vaizduotėje kyla torto vaizdas, ir tada mėgini tai įgyvendinti: tariesi su komanda, testuoji. Nuostabus procesas, visiška kūryba!“

Tiesa, Ona priduria, kad viskas nėra taip lengva, kaip skamba – ne visi tortai pasiekia keliamą skonių kartelę, nes stengiamasi, kad kiekvienas tortas būtų ypatingai skanus. Todėl ir atsakyti, kuris skaniausias, labai sunku – „Chaikos“ komandai skaniausi visi. Žinoma, visuomet yra individualaus skonio niuansai, tačiau stengiamasi, kad kepiniai patiktų daugeliui.

Naujas aguoninis sūrio tortas. Onos Dzedulionės nuotr.


Kalbant apie naujienas, „Chaika“ pristato tris iki šiol neragautus variantus. Pirmiausiai verta užsiminti apie aguoninį sūrio tortą (angl. cheesecake) – skamba paprastai, tačiau norėsis pakartoti. Gaminamas su šilkiniu tofu, daug aguonų ir gaivaus citrininio kremo sluoksniu. Toliau – mangų ir vyšnių tortas: be cukraus, saldintas agavų sirupu ir datulėmis – itin gaivus, gaminamas iš daug vaisių ir uogų. Galiausiai, kaip sako Ona, banaliai skambantis, bet idealiai atitinkantis esmę „Snickers“ tortas. Galvokite apie skrudintus sūrius riešutus, šokoladą ir, aišku, karamelę. Visiškai netinka dietoms, bet tikrai nepalieka abejingų. Visi šie tortai, kaip ir daugelis kitų „Chaikoje“, yra be gliuteno.

Žinoma, naujienos smagu, tačiau ką rinktis, kai norisi rinktis klasiką? „Chaikos“ perkamiausius tortus sunku išskirti, nes kiekvienas turi savo gerbėjus, – pasakoja pašnekovė. – Bet legenda galime vadinti mėlynių tortą, kuris niekaip nenulipa nuo populiariausiųjų viršūnės. Tai tortas, kuriame visko daug: biskvitai su šokolado gabaliukais, traškus riešutų sviesto ir gaivių mėlynių pertepimas, daug kokosų grietinėlės… tortų tortas! Jį renkasi tiek įprastoms progoms, tiek svarbioms šventėms, tokioms kaip vestuvės ar krikštynos. Ir tuo mes negalime atsidžiaugti.“

Kairėje – naujas „Snickers“ tortas, Monikos Pietarytės nuotr. Dešinėje – legendinis mėlynių tortas, Onos Dzedulionės nuotr.


„Chaikos“ naujienos jau nugulė kavinėse, tad jų paragauti galite bet kada išėję į miestą. Taip pat tiek naujus, tiek legendomis tapusius tortus bus galima išvysti augalinio maisto „Vegfest LT“