Bolonijos padažas ir vis kiti jo „drabužiai“

Nors vadiname padažu, teisybės dėlei reikėtų sakyti ragu, nes kaip tik taip šį lazanijos mėsos įdarą vadina Italijos šiaurės rytų regiono Emilijos-Romanijos gyventojai, iš kur ir kilusi ši italų virtuvės legenda.




Bolonijos mėsos ragu – puikus pusgaminis, kurio galima pagaminti didesnį kiekį, sušaldyti porcijomis ir po to gaminti įvairius patiekalus. Pagrindiniai ingredientai yra šie;

  • Malta mėsa. Tai gali būti jautiena, kiauliena kartu su jautiena, kalakutiena, vištiena. Paskaninimui galima įdėti truputį rūkytos šoninės. Taip pat galima faršą paįvairinti kepenėlėmis. Bet čia jau mėgėjui.

  • Daržovės morkos, salierai, svogūnai, česnakai – jei pageidaujate, bet nebūtina. Pjaustomi smulkiais kubeliais.

  • Pomidorai: passata – natūrali pomidorų tyrė, gali būti lupti ir konservuoti savo sultyse pomidorai + nedidelis kiekis pomidorų pastos – koncentruotos pomidorų tyrės.

  • Skysčiai, jei pageidaujate: pienas švelnina ir glotnina įdarą. Vynas suteikia skonio.

  • Aliejus: tai būtinas ingredientas. Galima šiek tiek pamaišyti su sviestu.


Klasikinis Bolonijos ragu


Reikia:

  • 1,5 kg maltos kalakutienos

  • 1 didelis svogūnas

  • 4 salierų lapkočiai

  • 4 nedidelės morkos

  • 4 šaukštai alyvuogių aliejaus (skirto kaitinti)

  • 2 šaukštai sviesto

  • 2 mažos skardinės konservuotų savo sultyse pomidorų

  • 2 šaukštai pomidorų pastos