Ar nepamiršote skaidulų?

Turbūt jau daugybę kartų girdėjote, kad skaidulos – būtina sveikesnės ir subalansuotos mitybos dalis. Tačiau Lietuvos gyventojų apklausa* parodė, kad dauguma vartotojų dar neturi susiformavusio įpročio skaidulas įtraukti į mitybos racioną.


Duona su skaidulomis, Vilniaus duona, vmgonline, patarimai

Daugiau nei pusė – 61 proc. – lietuvių nežino rekomenduojamo skaidulų kiekio ir neseka, kiek jų suvartoja. Penktadalis gyventojų pripažįsta, kad negauna reikiamo skaidulų kiekio.

Natūropatinės mitybos specialistės Tautvilės Šliažaitės-Miller teigimu, kad gautume pakankamai skaidulų, neužtenka gerti vaistinių probiotikų. Būtina į valgiaraštį įtraukti skaidulinių maisto produktų ir pasirūpinti, kad per parą tiek vaikai, tiek suaugusieji suvartotų reikiamą skaidulų kiekį. Priešingu atveju didėja rizika pakenkti žarnyno veiklai.


Skaidulos – organizmo šluota ir maitintoja

„Skaidulos – tai augaliniuose produktuose randami angliavandeniai. Mano pacientai, išgirdę žodį „angliavandeniai“, dažnai reaguoja neigiamai ir įtariai, tačiau be reikalo. Juk skaidulos – tai mūsų organizmo šluota ir maitintoja. Maistinės skaidulos nevirškinamos, todėl atlieka valymo funkciją. Jos taip pat maitina žarnyno gerąsias bakterijas, mikrobiotą, kurios naudingos visai imuninei sistemai“, – sako natūropatinės mitybos specialistė T. Šliažaitė-Miller.

Mitybos specialistės teigimu, skaidulos naudingos ne tik žarnynui – jos taip pat padeda reguliuoti svorį, nes suvartoję skaidulinių produktų, ilgiau jaučiamės sotesni. Skaidulos neleidžia staiga padidėti gliukozės lygiui. „Suvalgius saldumyną, pavyzdžiui, gabaliuką šokolado, cukraus lygis labai greitai pakyla ir nukrenta, netrukus vėl norime valgyti. Jeigu vartojame skaidulų, gliukozės lygis taip greitai nepakyla ir jaučiame sotumą“, – pasakoja T. Šliažaitė-Miller.

Mitybos ekspertė teigia, kad vartojant tinkamą skaidulų kiekį, mažėja rizika susirgti žarnyno vėžiu, širdies ir kraujagyslių ligomis. Jeigu skaidulų su maistu gauname per mažai, gali varginti vidurių kietėjimas, pilvo pūtimas. Taip pat gali didėti svoris, nes greičiau išalkstame ir daugiau valgome.

Duona su skaidulomis, Vilniaus duona, vmgonline, patarimai

Skaidulų norma priklauso nuo amžiaus

Šliažaitė-Miller atkreipia dėmesį, kad su maistu pakankamą skaidulų kiekį turi suvartoti ne tik suaugusieji, bet ir vaikai. „Remiantis tarptautinėmis rekomendacijomis, 1–3 metų vaikai turėtų gauti iki 14 g skaidulų per dieną, 4–13 metų vaikai – apie 16–25 g, o nuo 14 metų rekomenduojama suvartoti suaugusiųjų normą, tai yra apie 28–35 g per dieną. Moterys turėtų suvartoti apie 28 g, o vyrai – apie 35 g skaidulų per dieną“, – sako natūropatinės mitybos specialistė.

„Užtikrinti reikiamą skaidulų kiekį nesudėtinga, tereikia pasirinkti tinkamus produktus. Pavyzdžiui, vietoj bandelių verčiau rinktis riekę kokybiškos duonos, taip pat rekomenduoju valgyti vaisius, o ne gerti spaustas vaisių sultis“, – pataria T. Šliažaitė-Miller.

Kalbėdama apie skaidulinių medžiagų turinčius vaisius ir daržoves, mitybos specialistė mini morkas, pupeles, žirnius, bananus, apelsinus. Taip pat pataria rinktis kitus augalinius, neperdirbtus produktus bei grūdinius produktus, pavyzdžiui, viso grūdo makaronus, ruduosius ryžius, nes juose skaidulos išlikusios, jos „nenuvalytos“.

Duona su skaidulomis, Vilniaus duona, vmgonline, patarimai

Kitoks požiūris į duoną

„Jeigu mityba nebus subalansuota, organizmui pradės trūkti skaidulų, pajusime neigiamus padarinius. Tam, kad galėtume užtikrinti pusiausvyrą, turime į mitybą įtraukti tinkamus produktus. Dažnai pastebiu klaidą, kai visiškai atsisakoma tam tikrų produktų, pavyzdžiui, juodos duonos. Žmonės tarsi jos bijo, nes mano, kad sudėtyje – tik blogi angliavandeniai, tačiau tai nėra iki galo teisinga“, – sako natūropatinės mitybos special