top of page

Kaip lengvai namuose pagaminti tradicinį žemaičių kastinį?

Šiame tekste – tikro tradicinio senovės žemaičių kastinio gamybos triukai ir subtilybės. Apie jas laidoje Alfo Bandymų stotis Alfas kalbėjo su ūkininku Petru Bieliausku, kuris atskleidė, ar tikrai labai svarbu kastiniui ruošiant pasirinkti tik tam tikrus indus, ir kodėl būtina jį sukti pagal laikrodžio rodyklę? Su kuo jį ragauti ir kaip keitėsi jo receptūra bėgant metams?

O taip pat Petro naminio kastinio receptas, kurį galėsite išbandyti kiekvienas.


žemaitiškas kastinis_naminio kastinio receptas
Schutterstock.com nuotr.

Ar iš tiesų labai svarbus kastinio gamyboje yra šaukštas? Ir jeigu jį keisime, ar gali kastinis nepavykti?

Kaip pavyks kastinis, priklauso ir nuo šaukšto, ir nuo rankos. Svarbu, kad šaukštas būtų geras, dubuo, kuriame suksite kastinį emaliuotas, o kitame dubenyje turi būtinai būti temperatūrų skirtumas. Nes kastinį reikia šildyti, tada ištraukti, kad visa masė jungtųsi.


Ar yra atsitikę taip, jog nepavyko pagaminti kastinio?

Man pačiam dabar visada pavyksta, bet yra buvę, kad nepavyko, kai ilgą laiką nesukau kastinio.

Tuomet išsimušiau iš ritmo ir tai buvo tarsi pirmas kartas.


Kiek kilogramų kastinio jau esate prisukęs?

Esu skaičiavęs, kad susukau virš tonos kastinio. Tačiau tai nėra mano pagrindinis darbas, tai tik

hobis.


Ar įmanoma kastinį išsukti iš parduotuvėje pirktos grietinės?

Grietinė turi būti natūrali ir rauginta, o ne pasterizuota. Jeigu iš grietinės suplaksi sviestą, tuomet ji tinka ir kastinio gamybai.


Tiek metų gaminate kastinį turbūt matote, ko mums labiau norisi? Ar lietuvių skonis keičiasi, ar visgi tradicinis kastinis yra pats populiariausias?

Dabar į kastinį dedame įvairių prieskonių: džiovintų pomidorų, bazilikų, anksčiau kastinis būdavo nebent su česnakais ar kmynais.


Kokius prieskonius galima dėti į kastinį?

Galima naudoti mano minėtus kmynus, tik juos būtina nuplikyti, maltus džiovintus bazilikus ir

džiovintus pomidorus.



 

Naminio žemaičių kastinio receptas

  • 100–120 g išlydyto kaimiško sviesto

  • 1 kupino šaukšto druskos

  • 2 kg kaimiškos raugintos grietinės

  • 1 l karšto vandens (jei patalpoje šilta, jo gali prireikti ir mažiau)

  • Pagardinti: džiovintų maltų bazilikų, nuplikytų kmynų arba džiovintų smulkintų pomidorų

1. Į emaliuotą dubenį supilkite sviestą, berkite druską, dėkite šaukštą grietinės ir sukite pagal

laikrodžio rodyklę.

2. Į kitą dubenį supilkite karštą vandenį, ant jo dėkite dubenį su kastiniu ir sukite toliau. Masė yra šildoma tam, kad sukant išsuktumėte kastinį, o ne sviestą. Neperkaitinkite, nes masė bus per skysta.

3. Nuimkite nuo kaitros, dėkite dar šaukštą grietinės ir vėl sukite. Taip kartokite, kol sudėsite visą grietinę.

4. Baigiant sukti masė turi būti vientisa, tiršta ir balsvos spalvos. Galite gaminti paprastą kastinį

arba pagardinti prieskoniais ir juos įmaišyti į masę.

5. Kastinį galite patiekti su kepintomis maltomis kanapių sėklomis ir virtomis bulvėmis.


PATARIMAS:

Jei netyčia kastinis nepavyko, neišmeskite jo, o panaudokite padažų gamybai.



Visą laidą dar kartą galite pažiūrėti čia.


Naujausi įrašai

bottom of page