top of page

7 klausimai šefui Rokui Vasiliauskui: „Kraujas užverda, kai žmonės pasakoja, kaip viską perkepa!"

Paauglystėje Rokui aptiko širdies ydą, todėl aistringam krepšinio žaidėjui gydytojai uždraudė sportuoti. Du metus vaikinas negalėjo lankyti treniruočių. Nors po pakartotinės apžiūros diagnozė buvo atšaukta, tačiau profesionaliai krepšininko karjerai jau buvo šaukštai po pietų. Savo energiją Rokas Vasiliauskas nukreipė į virtuvę.


Profesionalų išsilavinimą Rokas įgijo D. Britanijoje ir yra jauniausias geriausių Baltijos restoranų dešimtuko „White Guide“ sąraše esantis šefas!

Praktiški klausimai tiesūs šefo Roko atsakymai.


Produktai, kurių visada yra Jūsų šaldytuve?

Visada yra paprasto karvės pieno sviesto, nes sviestas viską padaro skaniau. Be to, namuose dažnai norisi pasigaminti klasikinės prancūzų virtuvės patiekalų, o ten praktiškai viskam reikia sviesto.

Jeigu spėju turguje nusipirkti kaimiško, dar geriau.


Ką būtinai reikėtų paragauti bent vieną kartą gyvenime?

Austrių, nes manau, kad daug kas jų bijo. Bet dar labiau reikėtų paragauti baltųjų trumų. Jie turi ypatingą, unikalų skonį. Tai didelės prabangos simbolis ir kaip tik dėl to bent kartą gyvenime reikia ją sau leisti. Žmonės įsivaizduoja žiną trumo skonį, paragavę pigaus aliejaus su trumo aromatu, tačiau būtina pajusti tai, kas yra tikra. Tiesiog, kad žinotumėte, kas tai yra.


Skaniausias vaikystės prisiminimas?

Žąsis. Šeimoje turėjome ir tebeturime tradiciją per kiekvienas Kalėdas kepti žąsį. Vaikystėje močiutė ją parveždavo iš kaimo, prikimšdavo obuolių ir ilgai kepdavo orkaitėje. Pati geriausia žąsies dalis ir būdavo tie saldoki obuoliukai. Tai turbūt tobuliausias dalykas pasaulyje.


Geriausia, labiausiai įsiminusi kulinarinė pamoka?

Šitos pamokos negavau iš kažko, tiesiog dirbant virtuvėje pačiam ėmė ir atėjo suvokimas, kad nesvarbu kam ir ką gamini dienos pietus ar prabangią vakarienę, visada turi išlaikyti kokybę. Nesvarbu, svečias perka brangiausią ar pigiausią tavo meniu patiekalą, jis turi būti tobulas.


Ką daryti padauginus druskos?

Yra triukas, kuris tinka persūdytai mėsai ar žuviai: ją reikia įmerkti į šaltą vandenį arba nuplauti tekančiu šaltu vandeniu. Tai vieninteliai produktai, kuriuos galima gelbėti. Visais kitais atvejais geriau nešvaistyti laiko bandant ištaisyti, pavyzdžiui, į sriubą pilant daugiau vandens. Geriausia tiesiog pagaminti iš naujo.


Jus erzinanti klaida, kurią virėjai-mėgėjai dažniausiai daro gamindami namuose?

Net kraujas užverda, kai žmonės pasakoja, kaip kepa mėsą ar žuvį ir... ją perkepa! Daugybė žmonių tiesiog per ilgai kepa ir verda: užuot kepę mėsą tris minutes, kepa dvidešimt. Ši klaida, o gal labiau įprotis, man laba gadina nervus. Iškepame, tada dar GERAI iškepame, o tada dar šiek pakepame, kad mėsa tikrai būtų iškepusi, nors tas tikrai iškeptas" mėsos gabalėlis jau nėra mėsa, o tik beskonė padanga.


Slaptas talentas: jeigu nebūtumėte virtuvės šefas, kas būtumėte?

Visada svajojau ir dabar dar kartais pasvajoju būti krepšininkas. Jeigu aikštelėje įdėčiau tiek darbo ir jėgų, kiek įdedu dirbdamas virtuvėje, būčiau labai geras žaidėjas. Aikštelėje mane iki šiol apima panašus jausmas, kokį patiriu dirbdamas virtuvėje – tai azartas ir adrenalinas!



Ačiū už pokalbį.





Asmeninio archyvo nuotr.

Naujausi įrašai

bottom of page