top of page

Tinklaraščio SAULĖTA VIRTUVĖ kūrėja dalinasi idėjomis, kaip per šias Velykas susikurti mažytę šventę

Velykos karantino metu irgi gali būti ypatingos ir gardžios. Tinklaraščio SAULĖTA VIRTUVĖ autorė Asta Černė dalijasi receptais, kuriais galėsite mėgautis ir kelias dienas iš eilės bei patarimais, kad ir šiųmetė pavasario šventė būtų šventiška.



Gal galite papasakoti, kaip kilo Jūsų tinklaraščio idėja?

Atsakydama į šį klausimą visada pateikiu dvi versijas :)

Pirmąją – apie tai, kad paauglystėje labai nemėgau laiko leisti virtuvėje, o vienąkart sumaniusi iškepti sūrio pyragą ir iškepusi jį su… fermentiniu sūriu, pajaučiau azartą ir ėmiau kepti vis daugiau – pasakojau seniau, kai tikroji istorija atrodė dar truputį per skaudi.

Antrąją – apie tai, kad tinklaraščio rašymas mano gyvenime atsirado kartu su valgymo sutrikimais – vis atviriau pasakoju dabar. Kuo mažiau valgiau, tuo labiau grožėjausi maisto nuotraukomis, domėjausi receptais. Galiausiai – pradėjau gaminti. Iš pradžių man tikrai sekėsi nekaip, be to, mano požiūris į maistą buvo pernelyg griežtas, apribotas mano pačios susikurtų barjerų, kraštutinumų. Pastangos paversti patiekalus „sveikesniais“ atimdavo gaminimo žavesį ir džiaugsmą. Juk visi suprantame, kad sviestinių ragelių be sviesto iškepti nepavyks? O man kurį laiką to labai norėjosi.

Tuo pačiu, laikui bėgant, būtent tinklaraščio rašymas man padėjo atkurti prarastą ryšį su maistu, dar daugiau – aš pajaučiau malonumą gaminti, džiaugsmą rašyti, fotografuoti, dalintis. Sulig tais vidiniais pokyčiais savo pirmąjį maisto tinklaraštį uždariau ir sukūriau „Saulėtą virtuvę“.


Saulėta ji ne vien todėl, kad myliu šilumą ir saulę, bet kur kas labiau dėl to, kokias šiltas ir geras vidines emocijas man dabar kelia laikas, praleistas virtuvėje. Šiandien tai mano pagrindinė veikla, mano darbas, mano pomėgis, laisvalaikis, meditacija. Viskas viename! Esu dėl to labai laiminga ir vertinu visas patirtis, kurias įgavau šiame kelyje.

Kuo šios Velykos bus kitokios?

Man, rodos, mums visiems – visiems pasaulyje! – šios Velykos bus visai kitokios. Toliau nuo artimųjų, toliau nuo šventinio šurmulio, nuo susitikimų ir apsikabinimų.

Kasmet didžiąsias šventes sutinkame ne tik savo mažoje šeimoje, bet ir su artimaisiais – mano ir vyro tėvais, sūnaus seneliais. Šiemet, deja, šių tradicijų išlaikyti nepavyks. Žinoma, mane tai liūdina, bet juk kitaip ir būti negali – priimu tą liūdesį kaip savaime suprantamą ir tikiuosi, kad mūsų išlaukimas savuose namuose dabar, leis susitikti su pasiilgtais artimaisiais kuo greičiau artimoje ateityje. Net jei ir ne per šventes, tie susitikimai patys savaime bus didžiulė šventė!

Velykų bet kuriuo atveju laukiame ir joms ruošiamės. Stengiuosi labai sąmoningai kolekcionuoti mažus kiekvienos dienos džiaugsmus. Jau spėjau ir Velykų margučius, ir pyragus „parepetuoti“. Tikimės sulaukti gražaus saulėto savaitgalio, pasigaminti gardaus maisto, pabūti gamtoje (turime atokią sodybą užmiestyje – šiandien tą galimybę saugiai pabėgti į gamtą vertiname kaip niekad!), pasidžiaugti laiku drauge, paskambinti artimiesiems, padėkoti, kad visi esame sveiki.

Kaip dėl karantino pasikeitė (ar nepasikeitė) Jūsų gaminami patiekalai?

Bent jau kol kas didelių pasikeitimų mūsų šeimos valgiaraštyje tikrai nepastebėjau. Visai neseniai tinklaraštyje juokavau: kol visi nesiliauja stebėtis, kiek daug žmonių šiomis dienomis kepa cinamonines bandeles ar duoną, aš suprantu, kad mano tokia yra beveik kiekviena diena: maišant, plakant, minkant, kepant :) Toks jau tas mano darbas ir laisvalaikis, labai artimai susiję su maistu; kaip ir anksčiau, taip ir dabar daug gaminu, daug apie tai rašau, dažnai dalijuosi.

Šeimos meniu aktyviai planuoti pradėjau dar pirmomis šių metų dienomis, todėl nebejaučiu didelių keblumų suplanuoti pirkinių sąrašą ir gaminamus valgius taip, kad į parduotuvę galėtume nevykti kone dvi savaites. Kaip ir visada, stengiuosi, kad valgytume įvairų, subalansuotą maistą, taip pat – kad namuose netrūktų naminių užkandžių energijai palaikyti ir naminių kepinių prie puodelio kavos mažiems pasilepinimams. Tie pasilepinimai, aplinkoje nuolat tvyrant lengvam chaosui, man tikrai labai brangūs :)

Kadangi ir anksčiau didelę laiko dalį dirbau iš namų, jau esu įpratusi gaminti šiek tiek daugiau, kad pavalgę vakarienę, likučius galėtume valgyti rytojaus pietums. Tai leidžia šiek tiek sklandžiau planuoti laiką, be to, jeigu tektų gaminti kasdien tris kartus per dieną, tikriausiai dažnu atveju tai taptų pernelyg slegiančia rutina.

Kokius receptus galėtumėte rekomenduoti VMGonline skaitytojams šioms Velykoms, kurie būtų gardūs ir antrąją Velykų dieną?

Pirma, labai siūlyčiau iš karto pagalvoti apie tai, kam rytojaus dieną galėtumėte panaudoti likusius kietai virtus kiaušinius-margučius. Salotos galėtų būti puiki idėja! Iš karto pasirūpinus reikiamais ingredientais, beliks juos supjaustyti, suberti į dubenį, sumaišyti padažą ir patiekti. Virti kiaušiniai salotoms suteiks sotumo, todėl tai galės būti ne garnyras, o gardus lengvas pavasariškas valgis pietums ar vakarienei.




Vištienos ir avokadų salotos su kiaušiniais


4-6 porcijos

Paruošite per 60 min.

Vištieną kepsite 25-30 min.

Vištienai:

1 didelės vištos krūtinėlės (apie 700-750 g, be kaulo)

4 valg. š. alyvuogių aliejaus

1 arb. š. česnako miltelių

½ arb. š. džiovintų čiobrelių

½ arb. š. džiovintų bazilikų

½ arb. š. džiovintų rozmarinų

¼ arb. š. maltos rūkytos paprikos

¼ arb. š. druskos

¼ arb. š. grūstų juodųjų pipirų

Salotoms:

1 keptos vištos krūtinėlės

150 g šoninės riekelių

4 kietai virtų kiaušinių

400 g slyvinių (arba vyšninių) pomidorų

2 avokadų

½ raudonojo svogūno

200-300 g šviežių žalių salotų (mėgstamų)

Padažui:

½ stiklinės (125 g) majonezo

½ stiklinės (125 g) riebios grietinės

2 arb. š. Dižono garstyčių

2 valg. š. citrinų sulčių

2-3 valg. š. šviežių kapotų krapų

½ arb. š. česnako miltelių

½ arb. š. svogūnų miltelių

¼ arb. š. maltos rūkytos paprikos

¼ arb. š. druskos

¼ arb. š. grūstų juodųjų pipirų

1. Paruoškite padažą. Visus padažui skirtus ingredientus sumaišykite iki vientisos masės. Iki patiekiant laikykite šaldytuve.

2. Iškepkite vištieną. Orkaitę įkaitinkite iki 200 ᵒC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

3. Vištos krūtinėlę nuplaukite po vėsiu tekančiu vandeniu, gerai nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Alyvuogių aliejų sumaišykite su visais prieskoniais. Paruoštu mišiniu tolygiai ištrinkite vištieną iš visų pusių.

4. Dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 minučių, kol krūtinėlė bus gražiai apskrudusi išorėje, o viduje – vis dar sultinga.

5. Paruoškite salotas. Vištieną supjaustykite nedideliais kubeliais. Šoninę paskrudinkite sausoje keptuvėje iki traškumo, nusausinkite ant popierinių rankšluosčių ir pasmulkinkite. Kietai virtus kiaušinius nulupkite ir perpjaukite į keturias dalis. Pomidorus perpjaukite perpus. Raudonąjį svogūną smulkiai sukapokite. Avokadą perpjaukite perpus, kiekvieną puselę supjaustykite plonomis riekelėmis. Šviežias žalias salotas šiek tiek pasmulkinkite.

6. Į dubenėlius paskirstykite salotas. Ant viršaus gražiai išdėliokite kitus produktus: skrudintą šoninę, kiaušinius, avokadus, pomidorus, vištieną. Apiberkite smulkiai kapotais raudonaisiais svogūnais.

Apšlakstykite salotas paruoštu padažu, apiberkite gr

Pagrindiniam patiekalui siūlyčiau rinktis ką nors greitai ir paprastai paruošiamo, pavyzdžiui, česnakinę vištieną su mažomis prieskoninėmis bulvytėmis. Prireiks vos kelių ingredientų, o rezultatas – išties gardus. Jeigu vištienos liks rytojaus dienai, ją lygiai taip pat galėsite panaudoti salotoms ar sotesniems pusryčių sumuštiniams.




Česnakinė vištiena su bulvytėmis


3-4 porcijos

Paruošimo laikas: 40 min.

500 g vištos krūtinėlės

500 g mažų bulvyčių

1 valg. š. alyvuogių aliejaus

3 valg. š. sviesto

5 česnako skiltelių

2 arb. š. šviežių kapotų žolelių (čiobrelio, rozmarino, raudonėlio)

žiupsnio druskos

žiupsnio grūstų juodųjų pipirų

žiupsnio raudonosios paprikos dribsnių

Marinatui:

45 ml sojų padažo

1 valg. š. alyvuogių aliejaus

žiupsnio grūstų juodųjų pipirų

1. Vištos krūtinėlę supjaustykite pailgomis nestoromis juostelėmis. Sudėkite į dubenį. Užpilkite marinatui skirtu sojų padažu, alyvuogių aliejumi, įberkite pipirų. Gerai išmaišykite ir atidėkite į šalį, kol paruošite bulves.

2. Mažas bulvytes švariai nuplaukite ir apvirkite pasūdytame verdančiame vandenyje 8 minutes. Išimkite, nusausinkite ir supjaustykite ketvirčiais.

3. Įkaitinkite keptuvę. Pilkite šaukštą alyvuogių aliejaus ir ištirpinkite šaukštą sviesto. Suberkite gerai nusausintas bulvių skilteles. Kepkite virš vidutinės ugnies apie 4 minutes, tuomet pamaišykite ir kepkite dar 4-5 minutes. Kepkite, vis pamaišydami, kol bulvės bus gražiai apskrudusios. Išimkite jas į dubenį ir atidėkite į šalį.

4. Į tą pačią keptuvę dėkite likusius du šaukštus sviesto, suberkite labai smulkiai sukapotą česnaką, kapotas šviežias žoleles, druską, pipirus, raudonųjų paprikų dribsnius. Ištirpinkite ir prieskonius pamaišykite. Sudėkite vištienos juosteles (marinatą prieš tai nuvarvinkite). Kepkite virš vidutinės ugnies 1-2 minutes, priklausomai nuo juostelės storio. Tuomet apverskite ir kepkite dar 1-2 minutes. Jei norite, galite supilti likusį nuvarvintą padažą ir dar minutę pakaitinti.

5. Šalia vištienos į keptuvę sudėkite bulves ir porą minučių pakaitinkite. Nuimkite nuo ugnies ir patiekite.

Trečia, tikriausiai nieko nenustebinsiu, man visada yra svarbus desertas! Man, rodos, būtų visai žavu ir simboliška šioms šventėms iškepti ką nors nostalgiško, primenančio vaikystę. Pavyzdžiui, mažų burnoje sutirpstančių plikytų sausainėlių ar pyragą su varške „Draugystė“ (mūsų su mama jis ilgą laiką buvo pats mėgstamiausias!). Na, o jei norėtųsi ko nors gaivesnio, gal tai galėtų būti citrinų tarta ar nekeptas varškės tortas su uogomis?





Plikyti sausainiai

apie 100-110 mažų sausainių

Paruošimo laikas: 45 min.  

Kepimo laikas: 15 min.


1 1/3 stiklinės (340 ml) pieno

70 g sviesto

½ stiklinės (100 g) cukraus

1 ¼ stiklinės (175 g) aukščiausios rūšies kvietinių miltų (550D)

3 kiaušinių (L dydžio)

1. Pieną supilkite į vidutinio dydžio puodą, ten pat sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą ir suberkite cukrų. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol sviestas ištirps, tuomet kaitinkite toliau, kol mišinys puode ims burbuliuoti.

2. Nukelkite puodą nuo ugnies ir iš karto, į dar karštą mišinį, vienu ypu suberkite visus miltus. Greitai ir intensyviai išmaišykite. Iš pradžių tešla bus sušokusi į gumuliukus, tačiau toliau maišant taps glotni ir sukibs į vieną tešlos rutulį. Perkelkite tešlą į kitą dubenį ir kelias minutes atvėsinkite, kad į tešlą mušami kiaušiniai „neišvirtų“.

3. Į kiek praaušusią tešlą po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išmaišykite tešlą mediniu šaukštu ar išplakite elektriniu plaktuvu (lėtu greičiu), kol ji taps vientisa. Stebėkite tešlos konsistenciją. Tešla neturi būti nei labai tiršta (nes sausainiai sunkiai iškils), nei pernelyg skysta (nes sausainiai nelaikys formos, sukris ir iškeps lyg plokšti blyneliai). Pasėmus tešlos šaukštu ir jį apvertus, tešla turi lėtai nuo jo lėtai kristi – ne bėgti ir ne laikytis šaukšte. Dar vienas būdas patikrinti, ar tešla yra tinkama sausainiams formuoti – perbraukti per jos paviršių pirštu; griovelis turi nesubėgti, o išlikti ryškus. Pagal tai, kokia yra tešlos konsistencija, pasirinkite ir naudojamą kiaušinių skaičių – priklausomai nuo kiaušinių dydžio jų gali reikėti ir keturių (jei jie bus labai maži) ar dviejų (jei kiaušiniai bus itin dideli, kokie kartais būna kaimiški).

4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ᵒC temperatūros su ventiliatoriaus režimu (arba iki 200 ᵒC be ventiliatoriaus, kaitinimas iš viršaus ir apačios). Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.

5. Paruoštą tešlą sukrėskite į konditerinį maišelį su apvalios formos antgaliu (ar tiesiog į maišelį, kurio kamputį nukirpkite). Ant kepimo popieriaus išspauskite apvalius sausainėlius, tarp jų palikdami 3-4 cm tarpus, nes kepdami sausainiai iškils ir išsiplės.

6. Paruoštus sausainėlius dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite joje  apie 15 minučių. Neatidarinėkite orkaitės durelių, kitaip kepami sausainiai gali subliukšti!

7. Atvėsinkite šiek tiek praviroje orkaitėje, tuomet išimkite ir pilnai atvėsinkite kambario temperatūroje.


Skanaus!

Naujausi įrašai

bottom of page