top of page

Su juo viskas skaniau. Klasikinį žaliąjį pesto padažą gaminame namuose!


Pesto padažas, Alfo receptai
Unsplash.com nuotr

Pestas – vienas populiariausių padažų pasaulyje. Italai teigia, kad jis populiaresnis nei majonezas ar kečupas. Šio padažo turėti šaldytuve tiesiog būtina, nes kiekvienas pestu paskanintas patiekalas, net paprasčiausi maltiniai, bus šimteriopai gardesnis.


Pestui pagaminti reikės ryšulėlio žaliųjų bazilikų, saujos italinių pinijų sėklų, alyvuogių aliejaus, česnako, šiek tiek parmezano ir / arba pekorino sūrio ir BŪTINAI – marmurinės grūstuvės su keturiais „sparnais“ šonuose, vadinamais ausimis, ir mediniu piestu.


Tiesa, tikrojo pesto teks važiuoti į Genują, nes tik tame regione auga vienintelė iš kelių šimtų bazilikų rūšių, tinkanti gaminti pestą. Tačiau, gaminkite ir džiaukitės įvairiausiomis šio padažo interpretacijomis. Vienas populiariausių – džiovintų pomidorų pestas. Kiekvieną kartą jis bus kitoks, jei dėsite skirtingus riešutus. O kalbant apie kitas variacijas, viskas priklauso tik nuo šaldytuvo turinio ir jūsų norų: galima naudoti net brokolius, žiedinius kopūstus, burokėlių lapus, žaliuosius žirnelius, gražgarstes, mėtas, špinatus, įvairiausias sėklas, labai gardu su saulėgrąžomis, riešutais, kuriuos dar galite pakepinti ar pamirkyti. Pabaigai, žinoma, česnakas, kokybiškas aliejus ir – šiek tiek gero sūrio.


 

Klasikinis pestas




Reikia:

  • 4 dalys šviežių bazilikų lapelių

  • 1 dalis pekorino sūrio

  • 2 dalys alyvuogių aliejaus

  • 1 dalis italinių pinijų sėklų

  • ¼ dalies česnako

  • Rupios druskos

  1. Į grūstuvę dėkite česnaką bei pakepintus riešutus ir juos sugrūskite.

  2. Vėliau, sudėkite bazilikus ir rupią druską, vėl grūskite, toliau dėkite – sūrį.

  3. Pabaigoje supilkite aliejų. Pestą sudėkite į stiklainį ir užpilkite plonu aliejaus sluoksniu.

Sudėkite pestą į stiklainį ir laikykite šaldytuve. Kai ateina noras ko nors užkrimsti, tiesiog paskrudinkite duoną ir užtepkite ją pestu.



JUMS TAIP PAT TURĖTŲ PATIKTI:



Gardaus!




Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

Naujausi įrašai

bottom of page