top of page

Makaronų pradžiamokslis: kaip atskirti 15 populiariausių makaronų rūšis ir ištarti jų pavadinimus?

„Gyvenimas yra makaronų ir magijos kombinacija“, - sakė garsus kino kūrėjas Federico Fellini. Makaronai yra tarsi balta drobė, nes jų pagalba padažų ir ingredientų paletė gali stebuklingai atsiskleisti.


makaronai
Unsplash.com nuotr.

Tačiau siekiant sukurti tą tobulą skonį, svarbi kiekviena detalė. Vienas ir tas pats padažas netiks prie visų makaronų. Ne veltui jie skirtingų dydžių ir formų – italų meistrai tikslingai kūrė visus išgaubimus ir įrantas. Kviečiame susipažinti su pagrindinėmis makaronų rūšimis, kurias dažniausiai galite aptikti Lietuvos parduotuvėse. Nuo šiol mokėsite ne tik atskirti, bet ir taisyklingai ištarti jų pavadinimus.


Penne. Ištarti šių makaronų pavadinimą visai paprasta – kaip rašosi, taip ir tariasi. Ir patys makaronai vieni iš paprasčiausių: vamzdeliai įstrižai nukirstais galais, gimę Sicilijoje ir paplitę visame pasaulyje. Ruošiant penne, svarbiausia, kad padažas būtų tirštas, nes makaronai gerai juo aplimpa. Derinkite aštresnius daržovių, mėsos arba švelnesnius sūrio padažus, nepamirškite špinatų.


Ziti. Penne giminaičiai, taip pat vamzdeliai, tik jų galai nukirsti tiesiai. Šių makaronų pavadinimas itališkai reiškia „sužadėtinė“, nes tokius vamzdelius yra įprasta tiekti per vestuves Italijoje. Dažnai pasirodo apkepuose, taip pat tinka prie sunkesnių ingredientų: mėsos, svogūnų, grybų, paprikų, sūrio.


makaronai, fussilli, VMGonline.lt
VMGonline.lt nuotr.

Fusilli. Dar viena trumpų makaronų rūšis, susisukusi spiralėmis – juose gerai įstringa net ir gana stambūs padažo ingredientai. Rinkitės pomidorų arba sūrio padažus, o ypač gerai makaronai derės su daržovėmis ir grybais.


Gnocchi. Ar kada susimąstėte, ar gnocchi yra pasta rūšis, ar ne? Kaip bebūtų, bulvių virtinukai karaliavo virtuvėse jau nuo Romos imperijos laikų, ir ne be reikalo. Prie bulvinukų tinka labai daug įvairių priedų ir padažų. Tarimas kiek sudėtingesnis: išmeskite „g“ raidę ir tarkite „njoki“.


gnocchi, makaronai
Unsplash.com nuotr.

Ravioli. Nedidelius kvadratinius ar apvalius virtinukus aptiksite su įvairias įdarais: vištiena, špinatais, parmezanu ir t. t. Prie jų tinka bet koks padažas, o galite padažo ir apskritai nenaudoti – užteks šlakelio alyvuogių aliejaus.


Spaghetti. Kai kurių faktų nepatikrinsime, bet pasakojama, kad iš tikro spagečiai atsirado Kinijoje, ir tik po to keliautojas Marco Polo atvežė juos į Veneciją. Su kuo spagečius derinti, turbūt jau žinote: puikiai tiks tiršti padažai, tarkuotas brandintas kietasis sūris, stambios daržovės, mėsa, grybai.


Fettuccine. Spagečių pusbroliai – šie makaronai taip pat yra ilgi, tik plokšti. Prie jų naudokite tirštus, bet švelnius padažus, tokius kaip žymusis Alfredo: sviestas, grietinėlė, parmezanas, česnakas ir šiek tiek šviežių petražolių. Kaip ir cappuccino atveju, fettuccine dvi „cc“ tarkite kaip „č“.


makaronai, fettuccine
Unsplash.com nuotr.


Pastina. Po šiuo pavadinimu telpa įvairiausi smulkūs makaronai raidžių (alfabeti), skaičių, gyvūnų, žvaigždučių (stelline) pavidalu. Tai vieni nedaugelio makaronų rūšių, kurie geriausiai dera sriubose.


Orrecchiette. Itališkai pavadinimas reiškia „mažos ausytės“. Įdomu, kad šie makaronai yra gaminami iš manų kruopų, todėl yra šviesesni už kitas rūšis. Tinkamiausiu kompanionu būtų daržovės: tirštas daržovių padažas ir stambesnės troškintos daržovės. Itališką „ch“ tarkite kaip „k“.


Farfalle. Lietuvoje praminti kaspinėliais, iš tikrųjų itališkai šie makaronai pavadinti drugelių garbei. Derinkite su lengvais padažais, tiks tiek su mėsa, tiek su daržovėmis. O taip pat tai makaronai, kurie ypatingai gerai atsiskleis salotose.



Chifferi. Maži, riesti ir rantytu paviršiumi – tokiems makaronams tiks skystesnis, be stambesnių ingredientų padažas. Tik nepamirškite, kad jo turi būti pakankamai. Likusius ingredientus gali sudaryti ir mėsa, ir daržovės. O norėdami kam nors apie šiuos makaronus papasakoti, vėlgi vietoje „ch“ tarkite „k“.


Conchiglie. Kaip ir ziti, conchiglie ypatingai gerai tinka naudoti apkepuose, troškiniuose. Tačiau jei nuspręsite gaminti įprastu būdu, rinkitės tirštus sūrio padažus ir papildykite makaronus mėsa. Šių makaronų pavadinimas, kaip ir gnocchi, tariasi minkščiau nei atrodo: „konkiljė“.


Rotelle. Tikrai vieni unikaliausios formos makaronų. Geriausiai šie „ratai“ važiuos su lengvesniais, vientisos konsistencijos kreminiais ir pomidorų padažais. Nepamirškite sūrio!


Tortellini. Nepainiokite su jų tortelloni. Pastarieji yra didesni, įprastinis įdaras vegetariškas. Į mažas ausytes panašūs tortellini dažniausiai yra įdaryti įvairia mėsa arba parmezanu. Prie jų geriausiai tinka lengvi kreminiai ar sūrio padažai, tačiau galite padažo ir atsisakyti. O jei norite tortellini pasimėgauti maksimaliai, ieškokite šviežiai pagamintų! Ši taisyklė, beje, galioja visiems makaronams.


makaronai, totellini
Unsplash.com nuotr.

Caneloni. Sukurti Neapolyje, šie didesni vamzdeliai gali būti įdaryti praktiškai bet kuo: mėsa, sūriu, daržovėmis, net žuvimi. Užpilkite lengvesniu kreminiu padažu ir kepkite orkaitėje – taip rezultatas bus skaniausias.


Skanaus!

Naujausi įrašai

bottom of page