Nauja Alfo Ivanausko knyga nemokamai. Alfas vienas gamtoje. Išragauti vasarą
Nauja Alfo Ivanausko knyga nemokamai. Alfas vienas gamtoje. Išragauti vasarą

Laukinė virtuvė. Du būdai grilinti vaisius vasariškiausiam desertui

Jeigu rinktume vasariškiausią desertą, grilyje kepti vaisiai tikrai būtų pirmajame trejetuke.

Rubrikos #Laukinėvirtuvė šefas Bernardas Anužis dalinasi vaisių grilinimo patirtimi ir savo mėgstamais grilintų vaisių desertų receptais, kurie ir Jums, ir Jūsų svečiams padovanos pačią geriausią gastronominių patirčių kelionę.


grilyje kepti vaisiai, Bernardo Anužio patarimai
Shutterstock.com nuotr.

Yra keli būdai kepti vaisius lauke.


Pirmas būdas labai paprastas. Riekelėmis supjaustytus, alyvuogių aliejuje su druska pamarinuotus vaisius dedame ant grilio ir kepame, kol pradeda minkštėti, bet netįžta.

Taip apkeptus vaisius skanu sumaišyti su rikota, pagardinti citrinos sultimis, pabarstyti tarkuota citrinos žievele, riešutais ar uogomis. Tobulas desertas!


Antras būdas vaisiams suteikia dar daugiau skanumo. Keptuvėje ant laužo liepsnos išsilydykite sviestą, sudėkite vaisius ir paskrudinkite, kad karamelizuotųsi. Jau prieš pat nuimant nuo kaitros, įdėkite šiek tiek medaus ir dar kurį laiką vaisius karamelizuokite toje sviesto ir medaus karamelėje.

Taip apkepti vaisiai būna tiesiog tobuli. Tiekite su citrina, mėtomis, mėgiamu kremu (pvz, maskarponės) arba ledais.


Trečias būdas – grilyje rūkyti vaisiai. Į grilį vaisių dėkite visą, nepjaustytą, ir rūkykite ilgai gana žemoje temperatūroje. Pavyzdžiui, kriaušes ar obuolius reikėtų rūkyti apie valandą, ananasą 4, o mangą, papają – kelias valandas.


grilyje keptų vaisių desertas, Bernardas Anužis, receptas
Asmeninio archyvo nuotr.

Improvizuojame desertą

Tokie yra pagrindiniai būdai pasiruošti vaisius. O ką daryti su jais, tai jau improvizacija! Labai skanu, pavyzdžiui, karamelizuotus vaisius apšlakstyti alyvuogių aliejumi, užberti druskos ir patiekti su kremu, ledais, rikotos arba maskarponės sūriu, skrudinta bandele, biskvito gabalėliu ar krekeriais. Taip pat tinka patiekti ir su uogiene.

Dar labai skanu grilintų vaisių desertą paskaninti grilintomis žolelėmis, čiobreliais ir ypač rozmarinais, taip pat tinka kadagio šakelė, raudonėliai, kalendros – grilinti galima viską, ką sugalvojate.


grilinti ananasai, receptas

Tiesa, jeigu vaisius apkepate ant laužo keptuvėje su sviestu ir medumi, tai žoleles sudėkite jau kepimo pabaigoje, prieš pat dedant medų, kad riebalai „pasiimtų" kuo daugiau jų aromato. Jeigu tiesiog grilinate ant grilio grotelių, keletą prieskoninių žolelių uždėkite ant vaisių.

Prieskoninių žolelių taip pat galima prismaigstyti į grilinamą vaisių. Pavyzdžiui, peiliuku padarykite nedideles skylutes ananase ir į jas prikiškite rozmarino šakelių.


Šefas Bernardas Anužis, laukinė virtuvė, patiekalai ant laužo

BERNARDO PATARIMAS Grilinti tinka visi vaisiai. Tik tiek, kad skirtingi vaisiai kepa skirtingą laiką. Pavyzdžiui, pusiau perpjautą obuolį arba persiką kepti reikėtų apie 15 min. 200 laipsnių temperatūros grilyje su uždarytu dangčiu, kad pašiltų, bet ne suskrustų. Jeigu kepate ananasą, teks kepti visą valandą mažesnėje temperatūroje, kol visas bus minkštas. Ruošdami karštą patiekalą šalia padėkite ir ananasą. Baigę valgyti turėsite paruoštą desertą.

Bananai nėra išvaizdūs, bet pakepti grilyje tampa labai skanūs. Aš imu kekę bananų, dedu ją į grilį ant nedidelės kaitros (maždaug 150 laipsnių), kad išsirūkytų. Tada įpjaunu odelę, pridedu šokolado gabalėlių ir uždarau grilyje dar kelioms minutėms.


Sėkmės ir skanaus!


ATGAL

PASIDALINTI