Nauja Alfo Ivanausko knyga nemokamai. Alfas vienas gamtoje. Išragauti vasarą
Nauja Alfo Ivanausko knyga nemokamai. Alfas vienas gamtoje. Išragauti vasarą

Konditeris Evaldas Juška: „Jeigu pusryčiai būtų knyga, rinkčiausi Dale Carnegie „Pakilk ir prabilk"

Ankstyvi pusryčiai (per nuotolį) su Londone gyvenančiu ir desertų virtuozu Evaldu Juška prasideda nuo pokalbio apie karjeros stotelę vienos garsiausių pasaulio šefių, Clare Smyth, komandoje ir planus netrukus grįžti į Lietuvą dėl ambicingo projekto.

Nors šiandien Evaldo pusryčiai, kaip pats pajuokavo, yra šis interviu, paprastai jie varijuoja tarp dviejų kraštutinumų: sveikuoliško žaliojo kokteilio ir tikros angliavandenių bombos.


Konditeris Evaldas Juška, vmgonline interviu
Asmeninio archyvo nuotr.

Evaldai, kokie keliai suvedė su Clare Smyth?

Dar dirbdamas pas Claude Bosi ledų kursuose susipažinau su Clare restorano „Core" sous chef'u. Per trečiajį karantiną Clare nusprendė, kad būtų naudinga tiekti maistą išsinešti. Jos idėja – degustacinė vakarienė, kurią klientai, vadovaudamiesi instrukcijomis ir vaizdo medžiaga, galėtų patys užbaigti ir pasiserviruoti namuose.

Man paskambino ir pasiūlė bendradarbiauti šiame projekte. Jiems reikėjo desertų šefo, turinčio patirties su šokoladu. Sutikau. Padariau keletą šokoladinių saldainių BonBon pavyzdžių, Clare paragavo, jai labai patiko.

Pradžioje gaminau tik šokoladinius saldainius, kurie buvo pardavinėjami „Core at Home" tinklapyje, taip pat buvo viena iš 9 degustacinės vakarienės dalių. Vėliau gavau daugiau darbų.

Garsūs šefai vienas kitą gerai pažįsta, tariasi, palaiko ir, žinoma, keičiasi informacija apie darbuotojus. Jeigu gerai dirbai pas vieną, tikrai gausi rekomendaciją darbui pas kitą. Taip mane ir susiranda.


Esi konditeris. Ar Tavo pusryčiai saldūs?

Dažniausiai mano pusryčiai yra žaliasis kokteilis (riešutai, įvairios sėklos, bananas ir pan.) ir kavos puodelis. Bet jeigu nusimato labai darbinga, didelio fizinio aktyvumo reikalaujanti diena, tai į pusryčių racioną stengiuosi įtraukti daugiau gliukozės turinčių produktų.


Mėgstama kava?

Paprastai renkuosi juodą kavą be jokių priedų, kad geriau pajusčiau kavos pupelių skonį. Mudu su žmona esame kavos gurmanai, mėgstame išbandyti skirtingas kavos rūšis. Taip pat yra ir su juoduoju šokoladu – mėgstu jį degustuoti.


Top3 pusryčių patiekalai pagal Evaldą?

Gerai paruoštas Benedikto kiaušinis su lašiša. Su sūriu arba mocarela bei pomidorais užkeptas kruasanas ir kava. Nepilnai iškepta kreminė kiaušinienė (ang. Scramble egg), pagardinta žolelių sviestu su skrudinta raugo duona.

Konditeris Evaldas Juška, vmgonline interviu

Daugeliui žmonių kaip tik sviestinis kruasanas yra tobulas pasirinkimas pusryčiams. Koks kepinys Tau pačiam labiausiai asocijuojasi su pusryčiais?

Pusryčiai privalo būti maistingi ir suteikiantys energijos, todėl perpus perpjautas, riešutų sviestu suteptas, bananu gardintas ir klevų sirupu apšlakstytas pilno grūdo kruasanas su kava yra tobulas derinys.

Kruasano kvapas iškart primena pusryčius Paryžiuje, o skrudinta raugo duona – pusryčius viešbutyje.


Šventa pusryčių taisyklė pagal Evaldą?

Visada įsidėti ir turėti ranka arba kuprinėje bananą ir saują riešutų. Haha!

O jeigu rimčiau, tai atsikėlęs visada nusiprausiu po vėsiu dušu, nes man tai suteikia energijos, ir įjungiu kokteilinę, į kurią jau iš vakaro būnu sudėjęs riešutų sviestą, sėklas, špinatus, lapines salotas, bananą ir pan. Kol plakasi kokteilis, įjungiu kavos aparatą.

Mėgstu vienu metu daryti du darbus: kokteilis + kava, kava + darbas su receptais, kelionė į darbą + knyga. Multitaskinimas padeda išnaudoti laiką efektyviau.


Vaikystės pusryčiai – kuo kvepia, kokie prisiminimai?

Ruginė raugo duona su naminiu sviestu, varškės sūriu ir medumi.


Jau daug metų gyveni Londone. Kaip jis pakeitė Tavo pusryčius?

Labai. Sumažinau mėsos produktų, pakeičiau juos žuvimi, vaisiais ir daržovėmis, kurių pasirinkimas Londone išties didelis. Pastebėjau, kad suvalgęs mėsos nesijausdavau labai energingas, nes mėsa yra ilgai virškinama, ir tai atima daug jėgų.


Konditeris Evaldas Juška, vmgonline interviu

Jeigu tektų pakviesti pusryčių garsų šefą – ką jam paruoštum?

Pusryčiai neturėtų būti sudaryti iš dešimties skirtingų patiekalų, tad šiuo atveju vadovaučiausi principu – paprastai, bet kokybiškai!

Norėčiau bent iš dalies supažindinti su vaikystės skoniais Lietuvoje, todėl, manau, puikiai sužaistų namuose iškepta šviežia raugo duona, patiekta su naminiu sviestu ir keletu pagardų, pavyzdžiui, naminiu varškės sūriu, gardintu grikių medumi. Duona puikiai derėtų ir su sūdytu upėtakiu, patiektu salotomis iš agurkų, pomidorų, ridikėlių ir naminės grietinės.


O jeigu pusryčiams „valgytume“ knygą, filmą, muzikos kūrinį – koks būtų Tavo pasirinkimas?

Jeigu tai būtų knyga, vienareikšmiškai – Dale Carnegie „Pakilk ir Prabilk", kurioje daug motyvacijos, patarimų, kaip planuoti dieną, padaryti įspūdį, bendrauti su žmonėmis ir pan.

Filmas – tai „Amelija iš Monmartro" (net dabar ausyse skamba melodija iš filmo ir kvepia šviežiu paryžietišku kruasanu...). Jeigu tai būtų muzikos kūrinys, tai tik Yann'o Tierso „La Valse dAme‘lie".


Konditeris Evaldas Juška, vmgonline interviu

Skanių pusryčių!


ATGAL

PASIDALINTI