top of page

Kitokie pusryčiai su Julija Steponavičiūte: „Rytas tikrai protingesnis už vakarą!"

Šią seną kaip pasaulis tiesą viename savo instagramo įraše dar kartą patvirtina ir modelis, maisto tinklaraštininkė, kulinarinės knygos autorė Julija Steponavičiūtė. Kaip prasideda jos rytas ir kas suteikia jėgų priimti sprendimus dėl to, ką svarstė iš vakaro?

Koks bus jos Kalėdų rytas?


Julija Steponavičiūtė, vmgonline.lt, Kitchen Julie

Julija, dabar, kai visi vėl griežtame karantine ir kiekviena diena prasideda ir baigiasi namuose, šiokiadieniai ir savaitgaliai tampa panašūs, o gal net visiškai vienodi, ar pavyksta Tau kažkaip tas dienas atskirti, padaryti kitokias. Jeigu taip, kaip?

Karantino metu šiokiadieniai nuo savaitgalių mano gyvenime skiriasi tuo pačiu principu kaip įprastai – savaitgaliais nedirbu, išskyrus išimtinius atvejus. Neatidėlioju darbų savaitgaliui. Geriau daugiau atliksiu savaitės eigoje, šiek tiek anksčiau kelsiuosi nei šeštadienio popietę sėdėsiu prie kompiuterio. Savaitgaliais taip pat mėgstu pasigaminti lėtus brunch stiliaus pusryčius. Dažnai tai būna miksas tarp blynų, kiaušinių patiekalų, vaisių. Skaitau, važiuoju pasivaikščioti atokiau į gamtą, žiūriu filmus, kartais eksperimentuoju virtuvėje – mokausi naujos technikos arba tiesiog medituoju pjaustydama ingredientus.


Tobulas pusrytis savaitgaliui?

Greitam variantui siūlau susitepti kruasano sumuštinį (būtinas tik geriausios kokybės, šviežiai kepyklėlėje keptas sviestinis kruasanas): storas sluoksnis kreminio ožkų pieno sūrio, ant viršaus kelios riekelės šviežio traškaus burokėlio (nevirto!), sluoksnis dižono garstyčių, rūkyta arba sūdyta lašiša, šlakelis citrinos/laimo sulčių, saulėgrąžų daigai/sultenės arba špinatai bei švieži krapai.

Lėtesniam variantui – sotūs pusryčiai: ant aliejaus arba sviesto pakepkite įmuštus kiaušinius (didesnė kaitra trumpą laiką ir galima uždengti, kad trynio tik plonas sluoksnis sutvirtėtų, o jis pats liktų skystas). Kitoje gerai įkaitintoje keptuvėje ant aliejaus pakepkite plonai pjaustytus pievagrybius (jų neplaukite, nešvarumus nuvalykite šepetėliu), kol apskrus, kepimo pabaigoje apšlakstykite tamari sojų padažu. Nedideliame puode pakaitinkite sviestines pupeles iš skardinės su puse skardinės pomidorų tyrės, pagardinkite rūkyta paprika, saldžiąja paprika, kajenu, druska, šaukšteliu medaus, galima įmaišyti ir šaukštą bbq padažo. Kiaušinius skanaukite su pupelėmis ir pievagrybiais bei paprastomis žalėsių salotomis su šalotiniais svogūnais. Jei esate pomidorų gerbėjai, galite šalia patiekti keptuvėje paskrudintų vyšninių pomidoriukų (kaitinti, kol suplyš luobelė).


Papasakok apie ryto laiką sau. Koks tas mėgstamiausias gėrimas, rytinė muzika ar knyga?

Mėgstamiausi karšti gėrimai ryte man yra kava, juodoji arbata arba matcha/matcha latė. Man patinka lėti rytai, todėl apsimiegojusi dažniausiai įsijungiu meditacijos arba ramų sekmadieninį grojaraštį.

Vienu metu aš skaitau tik vieną knygą, todėl ir rytais atsiverčiu būtent tą, kurią tuo metu esu pradėjusi. Ką tik perskaičiau Giedriaus Vilpišausko „Vėjas nuo jūros” – ši knyga sėkmingai įgyvendino siaubo romano (aš sakyčiau, jog tai sci-fi ir fantasy mišinys) žanrą, kas tarp lietuvių autorių reta. Rekomenduoju. Tarpušvenčiu planuoju pradėti Nir Eyal „Indistractable” arba Jolitos Skablauskaitės „Žiežulės” bei „Sado sindromas”, taip pat turiu dar neperskaitytą Romualdo Granausko apysakų rinkinį.



Gal Tavo naujoji receptų knyga rašyta kaip tik savaitgaliais?

„KitchenJulie" receptų knyga rašyta per kelias Lietuvos vietoves ir įvairiais laikais. Tikrai būta savaitgalių. Prie tekstų prisėsdavau ir rašydavau tol, kol likdavau patenkinta minčių išdėstymu.


Kaip atsirinkai receptus knygai? Turbūt sunku apsispręsti, ką dėti, ko nedėti, kai turi tiek idėjų ir jau išbandytų ar patinkančių receptų? Kokie tavo reikalavimai knygos vertam receptui?

Kai su leidykla nusprendėme kartu dirbti prie knygos, tam tikrus, man patraukliausius receptus atsidėdavau į šalį, jais nesidalindavau soc. tinkluose. Manau, kad būtent recepto sukuriama šiluma ir džiaugsmas jį ruošiant bei ragaujant buvo esminiai receptų atrinkimo knygai faktoriai. Daugiau nei dešimt receptų vystant knygą buvo išimti iš jau suredaguoto teksto – pajaučiau, kad atgyveno, kad tai buvo tam tikrų laikinų pasaulinių tendencijų atgarsis. Lėtai, bet užtikrintai išgryninome knygos turinį. Manau, kad dabar ji labiausiai mane atspindi.



Vienos receptų knygos yra kaip meno albumai – gali nieko negaminti, užtenka vartyti. Na, o kitos subalansuotos kaip tik gaminimui. Kokia yra taviškė? Ką iš jos rekomenduotum, pasigaminti, pavyzdžiui, savaitgalio pietums arba vakarienei?

Manau, kad pavyko parašyti informatyvų leidinį, kurio nuotraukos įkvepia gyvenimui. Tokį, kuris taps receptų šaltiniu, bet kartu ir puoš kavos stalelį. „KitchenJulie" knyga norėjau parodyti, kad gardžiai ir estetiškai gaminti gali kiekvienas. Tereikia įsisavinti tam tikras bazines žinias – būtent apie tai kalbu knygoje. Su kiekvienu receptu stengiausi pagilinti skaitytojo kulinarines žinias. Pateikiau nemažai įžvalgų apie tai, kodėl pasirinkta vienokia ar kitokia technika, kodėl patariu pjaustyti šitaip arba kodėl taip svarbu, kad sviestas ruošiant sluoksniuotą tešlą būtų šaltas. Taip pat daug dėmesio skyriau nuotraukoms. Fotografija yra mano aistra, norėjau atskleisti ir tai.


Kuo kvepia Tavo savaitgaliai?

Natūraliais smilkalais, įskaitant palo santo, frankincense (bosvelijų) eteriniu aliejumi, mišku.


Savaitgaliais mėgsti keltis anksti ar ilgiau pamiegoti?

Savaitgaliais miegu kiek noriu, bet atsikeliu įvairiai. Kartais prieš aštuonias, kartais dešimtą. Priklauso nuo nuovargio ir miego ritmo. Pastebėjau, kad šiuo metu labiau traukia rytais pasivolioti lovoje nei vasaros metu.


Julija Steponavičiūtė, Kitchen Julie

Tavo filmų rekomendacija savaitgaliui?

Uncut Gems, Call Me By Your Name, Blade Runner (1982 Ridley Scott), My Next Guest su David Letterman pokalbių laidos serijos

Kaip išgyventi karantininius savaitgalius? Koks Tavo receptas?

Išbandyti kažką naujo. Naujas receptas, dar nepramintas takas miške, naujas filmas. Galit susitarti su partneriu ar drauge/u savaitgaliui vienas kitam sugalvoti užduotį. Tai gali būti ir knygų ar filmų, straipsnių rekomendacijos, grojaraščiai ir t.t.


Kokių maisto produktų turi būti Tavo šaldytuve, kad visą savaitgalį galėtum nė kojos iš namų nekelti?

Daug daržovių (ypač batatai, pomidorai, žalėsiai), vaisių, avižų pieno, kiaušinių, duonos ir sviesto, sūrio karštiems sumuštiniams, kokosų pieno (dažnai ekspromtu ruošiu sriubas arba troškinius su kokosų pienu, taip pat chia pudingą, košes), arbatos ir kavos.



Kalėdinis savaitgalis. Koks jis Tavo namuose įprastai ir koks bus šiemet?

Kalėdas visuomet praleidžiame kartu su šeima. Kūčioms važiuoju pas močiutę ir kartu ruošiame vakarienę, o per Kalėdas dažniausiai renkamės pas mane – atvyksta nemažai. Žiemos šventes visuomet praleidžiame kartu su šeima. Kūčioms važiuoju pas močiutę ir kartu ruošiame vakarienę, o per Kalėdas artimiausi giminės dažniausiai renkamės pas mane. Suvažiuoja nemažai žmonių, būna daug juoko, daug vyno ir skanaus maisto. Mūsų šeimos Kūčių stalas tradicinis – jokių pieno, mėsos produktų ar kiaušinių. Kelios rūšys silkės, aguonpienis, spanguolių kisielius ir močiutės naminiai virtiniai su baravykais. Per Kalėdas dažnai kepame antį, močiutė parūpina dar daugiau silkės, ruošiu salotas, kelis nedidelius užkandžius. Nepersivalgome.



Kokia būna Antra Kalėdų diena?

Antrąją Kalėdų dieną įprastai noriu pailsėti nuo šurmulio, todėl ją leidžiu jaukiai namuose. Vėl išsitraukiu knygas ir žiūriu filmus. Su šeima gaminame tiek, kad mums maisto likučių lieka visai nedaug, todėl jau antrąją Kalėdų dieną galiu pjaustyti gaivias salotas. Šiemet maisto atžvilgiu šventės nesiskirs. Planuoju minimalią Kūčių vakarienę, o Kalėdoms esu numačiusi vieną karštą patiekalą bei keletą užkandžių – visai dienai bus pats tas. Labai laukiu mielinių aliejuje virtų bandelių gaminimo (jų receptą neseniai išsaugojau instagram highlights).


Julija Steponavičiūtė, Kitchen Julie

Ačiū už pokalbį. Gražių Kalėdų!




Asmeninio archyvo nuotr.





Naujausi įrašai

bottom of page