top of page

Garnyrai, labiausiai tinkantys prie žuvų patiekalų (+ receptas)

Žuvies skonis – švelnus ir lengvas. Tam, kad jį sustiprintume ir suteiktume žuvies patiekalui pikantiškumo, šalia galima patiekti garnyrą, kuris pagyvintų bet kokios rūšies žuvį.

Garnyrą galima rinktis ne tik pagal skonį, bet ir pagal maistinę vertę, nes vieni jų turi didesnę maistinę vertę nei kiti.



Ryžiai – vienas populiariausių garnyrų prie žuvies visame pasaulyje. Ryžiai mėgstami dėl švelnaus skonio ir patrauklios konsistencijos. Juose gausu įvairių vitaminų, tokių kaip niacinas, tiaminas, riboflavinas, B1. Šie vitaminai teikia daug naudos sveikatai. Ypač rudieji ryžiai turi daug skaidulų, kurios gerina virškinimą. Ryžiai taip pat gali suteikti momentinės energijos, reguliuoti ir pagerinti tuštinimąsi bei valdyti cukraus kiekį kraujyje.

Daugumoje ryžių rūšių yra didelis kiekis angliavandenių ir baltymų, priklausomai nuo jų skirtingų tipų. Pavyzdžiui, rudieji ryžiai turi daugiau skaidulų nei baltieji, todėl jie yra sveikas pasirinkimas žuvies patiekalams. Ryžiuose taip pat gausu mineralų, tokių kaip kalcis, geležis, natris, kalis, manganas, selenas ir varis. Vartojami kartu su žuvimi, ryžiai įgauna dar didesnę maistinę vertę.

Rudieji ryžiai puikiai tinkami su riebesnėmis su žuvimis: lašiša, unguriu, skumbre. Ryžiai yra lengvi ir suteikia mažiau skonio visam žuvies patiekalui, nei, pavyzdžiui, bulvės. Žinoma, yra aromatinių ryžių, pavyzdžiui, „basmati“, kurie puikiai atskleidžia žuvies ir jūros gėrybių skonį. Lipniosios rūšies ryžiai dažniau pasitaiko Azijos jūros gėrybių patiekaluose, tokiuose kaip suši ar sašimi. Ryžiai puikiai dera su įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis, tokiomis kaip bazilikas, rozmarinai, petražolės. Ryžius prie žuvies galima gardinti ciberžole, persilado, kario prieskoniais.




Daržovės turi mažai kalorijų, bet daug maistinių medžiagų. Subalansuota, besikeičianti skirtingų daržovių rūšių gausi mityba yra vienas geriausių būdų gauti maistinių medžiagų. Daržovėse gausu būtinų vitaminų, mineralų ir antioksidantų, kurie teikia daug svarbios naudos kūno sveikatai. Daržovės – puikus garnyras prie žuvies patiekalų, kuris ne tik pagausins vitaminų bei mineralų kiekį skanaujat patiekalus, bet ir suteiks gardžių skonių. Plokštesnės žuvys, tokios kaip karpis, tilapija, plekšnė ir kitos, geriausiai kepa ant grotelių arba orkaitėje, kai yra suvyniotos į foliją. Šias žuvis galima derinti su ant grotelių keptomis ar garuose virtomis daržovėmis. Taip pat prie įvairių žuvies patiekalų, pavyzdžiui, keptos lašišos, menkės troškinio ar apkepto starkio, galima patiekti paprikos, morkos ir cukinijos mišinį. Jį galima pagardinti trupučiu aliejaus ir lengvu prieskonių mišiniu. Daržovės dera su visų rūšių priedais ir padažais – prieskoninėms žolelėmis, sviesto padažais, pikantiško skonio padažais.


Salotos. Traškios, sultingos salotos suteikia žuvies patiekalams gaivumo, yra puikus garnyras bei praturtina patiekalą organizmui naudingomis medžiagomis. Yra salotų rūšių, kuriomis labiausiai tinka gardinti žuvies patiekalus.

Aštroko skonio, pienių lapus kiek primenančios gražgarstės ne tik puikiai papildo įvairias lapines salotas, bet ir tinka gardinti žuvies patiekalus. Gražgarstės lapų forma ir skonis taip pat įdomiai papildo kitus žuvies patiekalus, pavyzdžiui, troškintą ar garintą žuvį: troškinys įgaus aštresnio, pikantiškesnio skonio.

Žuvis, patiekiama ant špinatų ar pagardinta špinatų salotomis, yra paprastas valgis, kuriame gausu baltymų, vitaminų ir mineralų. Romaninės salotos taippat puikiai tinkamos su jūros gėrybėmis – krevetėmis, midijomis, šukutėmis, tunu. Aisbergo salotos tinkamos norint suteikti gaivos bet kokiam žuvies patiekalui. Idealus šių salotų pasirinkimas – garnyras prie grilyje paruoštos žuvies karštą vasaros dieną.



Bulvės – vienas kontraversiškiausių garnyrų. Yra manančiųjų, jog bulvės yra kaloringos ir neturi daug naudingų organizmui medžiagų. Vis dėlto viskas priklauso nuo to, kaip bulvė paruošiama. Bulvėje, paruoštoje be jokių be priedų, yra mažai kalorijų, tačiau jeigu ją ruošiant bus naudojama daug aliejaus, sviesto ar sūrio, taps kur kas kaloringesnė.

Bulvės organizmui suteikia svarbių maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminas C, vitaminas B6 ir įvairūs mineralai.

Bulvės yra universalus garnyras, tinkantis ir prie keptų, ir prie troškintų ar garintų žuvies patiekalų. Bulves prie žuvies galima tiekti pjaustytas ar sutrintas į košę. Bulvėms gardinti tinka įvairūs prieskoniai: prieskoninės žolelės, pipirai, druska, alyvuogių aliejus.

Virtos ar apkeptos bulvės, apšlakstytos su citrinų sultimis, apibarstytos raudonėliais ir česnakais, yra klasikinis Viduržemio jūros patiekalų garnyras, puikiai derantis su švelnia balta žuvimi, pavyzdžiui, tilapija ar jūrų liežuviu. Verta žinoti, kad tinkamiausi bulvės ruošimo būdai yra garinimas ir virimas. Kepant bulves keptuvėje ar gruzdintuvėje, įsigeria daug riebalų, todėl jos tampa kur kas kaloringesnės. Norintiesiems paįvairinti žuvies patiekalą, siūloma rinktis saldžiąsias bulves. Medicinos mokslų daktarės Vijayos Surampudi teigimu, saldžiosios bulvės turi mažiau kalorijų bei mažesnį glikemijos indeksą, todėl yra tinkamos norint sveikesnio patiekalo. Saldžiosios bulvės tinka ir prie liesesnių žuvų, nes turi daugiau skoninių savybių.



 

Upėtakio filė su saldžiųjų bulvių garnyru


Upėtakio filė su saldžiųjų bulvių garnyru – gurmaniškas patiekalas, kurį paruošti nėra lengviausia, tačiau skonis atperka viską.


Patiekalui paruošti reikia:

  • 4 vnt. upėtakio filė su oda

  • citrinos sulčių

  • druskos, pipirų

Bulvių piurė:

  • 2 vnt. saldžiųjų bulvių

  • 2 v. š grietinėlės

  • 20 g sviesto

  • druskos, pipirų

Baziliko aliejui:

  • 5 v. š. alyvuogių aliejaus

  • 20 g baziliko

  • 1.5 a.š ryžių acto

  • 1 a.š druskos

  • cukraus

Vyšninių pomidorų garnyrui:

  • 10-15 įvairių spalvų vyšninių pomidorų

  • 2-3 griežinėliai pankolio

  • 1 v. š medaus

  • 1.a. š balzamiko acto

  • 2 a. š kaparėlių

  • druskos

  1. Bulves supjaustome kubeliais ir išverdame pasūdytame vandenyje (pridengiame verdant folija, taip, kad praeitų garai). Dedame sviestą, išmaišome, supilame grietinėlę pagardiname pipirais ir išsukame, elektriniu smulkintuvu iki vientisos masės.

  2. Pankolį supjaustome juostelėmis, pomidorus perpjauname pusiau. Prikaistuvį įkaitiname šaukštą alyvuogių aliejaus ir 1min. pakepiname pankolį, pomidorus, kaparėlius. Pilame medų, pakaitiname tada apšlakstome balzamiko actu, paskaniname druska pipirais. Baziliko aliejui skirtus ingredientus susmulkiname elektriniu smulkintuvu.

  3. Žuvies filė supjaustome 7-8 cm. gabalėliais, pabarstome druska, pipirais. Žuvį, oda į apačią, pakepiname įkaitintoje keptuvėje su sviestu kol gražiai paruduos (iš vienos pusės) ir baigiame kepti įkaitintoje 200l. orkaitėje apie 5-7min (oda į apačią). Išimame, apšlakstome citrinos sultimis Žuvį patiekite su bulvių piure, pomidorais, baziliko aliejumi, kalendromis, čili pipiru, salotomis.

Skanaus!




Str. autorius Kauno technologijų universitetas.


Naujausi įrašai

bottom of page