top of page

Burgerio dėlionė pagal Alfą

Visos dėlionės turi savas taisykles, tačiau tiesa ta, kad jeigu tikitės taisyklių, kaip dėlioti burgerį, tai kaip tik jų gaminant šį unikalų patiekalą gali ir nebūti. Alfas Ivanauskas siūlo laikytis tik svarbiausių principų, nors... galima laužyti ir juos.



Alfo patarimai, kaip dėlioti burgerį:


Jokių peilių ir šakučių! Burgeris sukurtas valgyti rankomis, todėl turi būti tokio dydžio, kad būtų patogu jį suimti ir atsikąsti. Taigi gamindami burgerį jo dydį pasirinkite atsižvelgdami ir į jį valgysiančių pirštų ilgį, ir burnos dydį:) Nebent siekiate ne patogaus malonumo, o pasaulio rekordo.


4 elementai. Burgeriui svarbūs keturi ingredientai. Tai duona, mėsos ar kitas paplotėlis, padažas ir gaivios salotos. Populiariausi papildomi elementai – sūris, šoninė, kiaušinis. Žinoma, jų gali būti ir daugiau, tačiau dažniausi yra šie – suteikia daugiau skonio ir daugiau sluoksnių.




Padažas. Visada siūlau pasigaminti du padažus: vieną viršutiniam, kitą – apatiniam burgerio sluoksniui. Taip išgausite dvigubą skonio efektą. Jeigu vienas padažas yra rūgštesnis, kitą gaminkite saldesnį, jeigu vienas aštresnis, kitas tegul būna švelnesnis, jeigu vienas pomidorinis, kitas tebūnie majonezinis. Man patinka, kad padažais galima reguliuoti skonių pusiausvyrą. Tačiau ir tai ne taisyklė, o tik pasiūlymas.


Paplotėliai. Labai svarbu paplotėlių neperkepti, ypač tai aktualu jautienai, nes bus sausa ir neskani. Tačiau ši taisyklė galioja ir žuviai bei vištienai. Ruošdami mėsainį pirmiausia turite iškepti tuos dalykus, kurie kepa ilgiausiai (paplotėlis), o pačioje pabaigoje pašildyti bandelę, kad būtų traški ir šilta, o tada viską greitai susluoksniuoti.

Mėsą reikia sūdyti ir pipirinti jau iškepusią – paplotėlis bus sultingesnis, druska jo neišsausins. Jeigu kepate didesnį mėsos gabalą, reikėtų jį pamarinuoti, o kai iškeps, supjaustyti ir dėti ant bandelės.

Jeigu nemėgstate mėsos, vietoje įprasto paplotėlio kepkite portabelo ar grill pievagrybius. Taip pat tinka keptas tofu sūris ir sojos paplotėliai.


Bandelę skrudiname ne tik dėl to, kad būtų skanesnė bet ir dėl to, kad į paskrudusią ne taip greitai įsigeria padažas. Beje, jeigu tai brioche bandelė, tai joje yra sviesto, o pakaitinus jis tampa dar skanesnis, įgauna karamelės poskonį. Taigi, pakaitinta, trumpai pakepta bandelė tampa dar skanesnė!



Sūris. Sūrį reikia dėti ant paplotėlio – mėsos (pavyzdžiui, „Kitchen me"), vištienos ar vegetarinio (pavyzdžiui, „Naturli"). Kai ant bandelės uždedate paplotėlį, o ant šio – sūrį, grilį uždarykite, kad sūris išsilydytų. Svarbu, kad sūris tekėtų, būtų minkštas, nes kietas sūris burgeryje yra neskanu.

Mėsainiams labai tinka ementalio arba čederio sūris, o taip pat ir kiti gerai besilydantys sūriai. Taip pat tinka ir pelėsinis sūris, ir ožkos sūris – pasirinkimas labiausiai priklauso nuo to, su kokiais ingredientais derinsite. Tinka ir pelėsinis rokforo sūris, tik reikia turėti omenyje, kad jis labai išraiškingas ir gali užgožti kitus ingredientus. Todėl naudokite jį saikingai.


Salotos. Prie jautienos paplotėlio labai gerai dera marinuotos daržovės, ypač korėjietiškos morkos, kopūstai, agurkai. Tinka ir šviežios – suteikia traškumo, šviežumo, gaivumo ir jausmo, kad mėsainis – tai ne tik duona ir mėsa. Daržoves pjaustykite stambiau, pavyzdžiui, pomidorą – griežinėliais. Nei salotų, nei daržovių labai nesmulkinkite, antraip bus sunku sukontroliuoti burgerį.



Traškumas. Jeigu norisi daugiau traškumo, o jo visada norisi, siūlau keptuvėje pakepinti laužytus bulvių traškučius, talerius ir sluoksniuojant užkloti juos mėgstamu sūriu.


Sluoksniavimas. Sluoksniuokite taip: bandelė, padažas, mėsa, salotos, sūris, bandelė. Visgi svarbiausias sluoksniavimo principas – kad apačioje nebūtų slidžių sluoksnių, antraip viršutiniai sluoksniai slysčios. Todėl apačioje dėkite neslidžius dalykai, o viršutiniuose sluoksniuose – slidesnius. Stenkitės neišgauti banano žievės efekto.


Triukai, kurie pasiteisino. Siūlau derinti ingredientus, kurie atrodo nelabai derantys, bet sukuria ypatingą skonio efektą. Tai vištiena ir arbūzas, braškės ir krevetės, žuvis ir keptos citrinos, krevetės, jautiena ir čiorizo, ožkos sūris, kepti burokėliai ir kepti obuoliai. Drąsiai eksperimentuokite sluoksniuodami net tokius, regis, skirtingus baltymų šaltinius, nes skoniai labai subtiliai vienas kitą papildys.



Desertinis burgeris. Burgerių vakarėlis gali turėti ir saldų stalą. Grilyje pakepkite vaisius, pavyzdžiui, ananasą, persiko puseles, abrikosą, kriaušes, obuolius. Perpjaukite spurgą ar brioche bandelę ir sluoksniuokite vaisius su ledais. Vietoje salotų dėkite smulkintas mėtas, gardinkite tarkuota citrinos žievele. Receptą rasite čia.


Jeigu tingite gaminti patys, užsukite į McDonald'ą paragauti mano sukurtų jubiliejinių burgerių. Žiūrėkite čia














Naujausi įrašai

bottom of page