top of page

Naujos pusryčių mados: ką valgysime šiandien?

Dar prieš kelerius metus dažnas lietuvis tiesiog nepusryčiaudavo. Tačiau augant susidomėjimui sveikesne ir subalansuota mityba, pusryčiai tampa bene svarbiausia dienos valgymo dalimi, kurios šiukštu nepraleisti rekomenduoja ir mitybos specialistai. Kaip keičiasi pusryčių „mados“ ir kas šiandien karaliauja ant jų stalo, kalbamės su virtuvės šefu Alfu Ivanausku.

Pusryčiai – daugiau nei maistas

„Požiūris į pusryčius ir jų svarbą keičiasi. Tam įtakos turi augantis sąmoningumas, sveikesnio labiau subalansuoto gyvenimo būdo ir maisto paieškos, taip pat kelionės bei iš jų atsivežtos patirtys ir, aišku, socialiniai tinklai, kuriuose vis dar madinga dalintis lėkštės turiniu. Naujų vėjų atneša ir užsienio šalių kavinių bei restoranų kultūra, sparčiai prigyjanti Lietuvoje. Štai, kad ir vėlyvi pusryčiai, be kurių šiandien neįsivaizduojami savaitgalio rytai. Panašu, kad ši tendencija prigijo ne tik mūsų restoranuose, bet ir namuose“, – sako A. Ivanauskas ir priduria, kad vėlyvi pusryčiai šiandien yra kur kas daugiau nei tik būdas pavalgyti – tai tampa socialinės kultūros dalimi, kai susiburiama šeimoje ar draugų kompanijoje, bendraujama prie pusryčių stalo. Pasak jo, galima išskirti dvi pusryčiautojų grupes – tai kavinių lankytojai ir valgytojai namuose. Tačiau tiek vieni, tiek kiti šiandien ieško naujų įdomių skonių ir būdų, kaip pusryčius paversti malonumo laiku.

Pusryčių karalius Benediktas

„Jei jau vėlyvų pusryčių – tai tik Benedikto kiaušinių“, – juokiasi virtuvės šefas ir sako, kad šis išskirtinai pusryčių patiekalas tapo tikru vėlyvųjų pusryčių karaliumi, kuriam nenusileidžia nebent tik avokadas. Pasak jo, šis patiekalas taip patiko lietuviams, kad nė vienas vėlyvųjų pusryčių meniu neapsieina be jo, o drąsesni praktikuojasi tokius kiaušinius virti ir namuose.


Sumuštinio reabilitacija

Tačiau, pasak jo, vėlyviems pusryčiams puikiai tinka ir absoliuti klasika – sumuštinis, kuriam šiandien net ir namų virtuvėje galima suteikti ypatingą skonį. „Vis dar įsivaizduojame, kad sumuštinis susideda iš duonos, sviesto ir dešros, nors iš tiesų iš paprasto sumuštinio galima pasigaminti tiek gurmanišką suvožtinį, tiek fantastišką apkepą“, – sako A. Ivanauskas.

Anot jo, nereikia bijoti eksperimentuoti su įvairiais produktais. Pavyzdžiui, suvožtiniui puikiai tinka ne tik salotos ar pomidorai, bet ir šviežios uogos: braškės, šilauogės, kurios, be to, yra ir tikras vitaminų šaltinis. Taip pat, citrusiniai vaisiai – apelsinai ar greipfrutai. Keptus sumuštinius nesunku paversti visai šeimai ar draugų kompanijai puikiai tinkančiu apkepu – t. y. į kepimo formą iškloti skrudinimo duona ir sluoksniuoti pasirinktais mėgstamais ingredientais: mocarelos ar čederio sūriu, čiorizo dešra, parmos kumpiu ir kt.

Duona kasdieninė

Didėjanti įvairių maisto produktų pasiūla neaplenkia ir duonos sektoriaus. Įvairių apklausų duomenimis, vidutinis lietuvis per metus suvalgo net apie 15 kg duonos, o šiandien gali rinktis ne tik tarp tradicinės juodos ar baltos, bet ir pritaikytos patiems įvairiausiems poreikiams.

Štai visai neseniai rinkoje pasirodė ir tokia naujovė kaip kvietinė skrudinimo duona, kurios sudėtyje naudojamas avižinis arba ruginis duonos raugas.

„Pastaruosius kelerius metus vartotojų įpročiai sparčiai keičiasi. Ieškoma tiek naujų įdomesnių, net egzotiškų, skonių, tiek sveikesnių alternatyvų tradiciniam maistui. Ne išimtis ir duona – pirkėjai vis dažniau renkasi tokią, kurioje nėra cukraus ar mielių. Taigi, būtent vartotojai ir padiktavo skrudinimo duonos su raugu idėją. Tokia receptūra leido sujungti abu dalykus: sukurti visiškai naują skonį ir kartu pasiūlyti sveikesnę alternatyvą, gamybos procese atsisakant cukraus“, – sakė naujovę „Toste Deli“ pasiūliusios „Vilniaus duonos“ produktų kategorijos vadovė Dovilė Seliukė.


Alfo Ivanausko pusryčių suvožtinis

Reikės:

  1. Skrudinimo duonos su raugu („Toste Deli“)

  2. Mocarelos ar čederio sūrio

  3. Keptos vištienos krūtinėlės

  4. Šviežių mėgstamų salotų

  5. Šviežių greipfrutų, apelsinų

  6. Avokado

  7. Šlakelio balzaminio acto

Paruošimas:

Paskrudinkite duonos riekeles. Ant dar šiltų ką tik paskrudintų duonos riekelių dėkite plonais griežinėliais pjaustyto sūrio, kad šis spėtų šiek tiek pasilydyti. Tada sluoksniuokite plonai pjaustytą vištienos krūtinėlę, avokadą, šviežias salotas, prieš tai nuluptus šviežius vaisius: apelsinus ir greipfrutus. Tarp suvožtinio sluoksnių pašlakstykite šiek tiek balzaminio acto, kuris suteiks malonios rūgštelės. Suvožtinį sluoksniuokite keliais aukštais ir sutvirtinkite mediniu iešmeliu.


Naujausi įrašai

bottom of page