Dar svarstote, ką, ko ir kiek gaminti Kalėdoms? Gal negalite apsispręsti, nes šventės šiemet neįprastos, o tradicijas išlaikyti norisi? Ką daryti su dvylika Kūčių patiekalų? Kas tiek suvalgys, jei prie stalo sėsite tik keturiese? „Viską matuokite šaukštais – vienam žmogui – vienas šaukštas, ne daugiau. Nes yra daug fainiau, kai tu dar nori patiekalo, bet jo jau nėra, nei tada, kai per negaliu reikia valgyti, nes gaila išmesti“, – pataria Alfas Ivanauskas.
Alfai, ką manai apie 12 patiekalų ant Kūčių stalo?
Tai labai gera tradicija, mano šeima ir visi pažįstami jos laikosi. Labai rekomenduoju jos laikytis. Be to, Kūčių patiekalus tikrai įmanoma ir reikėtų pasiruošti iš anksto, pavyzdžiui, marinuotus grybus, kisielių, kūčiukus, pyragą su vaisiais. Iš vakaro supjaustykite produktus, ryte susimaišykite, kad nereikėtų visą dieną praleisti prie puodų.
Ant mano Kūčių stalo visada būna dviejų rūšių silkės, žinoma, nedideliais kiekiais.
Kiek maisto reikia Kalėdoms? Tarkime, šeimai, kuri šiemet Kalėdas sutiks keturiese: koks galėtų būti jų valgiaraštis, iš kelių patiekalų? Kiek šaltų, karštų, desertų?
Kalėdoms siūlau du scenarijus: arba paruošti fainus vėlyvuosius, lėtuosius pusryčius, arba jau šventinius pietus su vienu rimtu patiekalu, pavyzdžiui, keptu paukščiu, šonkauliukais, šalia rekomenduoju patiekti įvairiausių padažų, kuriuos būtų galima miksuoti, žaisti skoniais. Ir keletą salotų. Šiemet Kalėdos bus mažuose rateliuose, todėl vienas patiekalas su keliais skirtingais padažais ir garnyrais gali labai gerai suskambėti. Vienu tokiu receptu pasidalinsiu jau pirmadienį tiesioginėje laidoje #Alfasvienasnamuose.
Balta mišrainė – Kalėdų klasika, kurios kažkodėl pradėjome gėdytis, bet slapta vis tiek prisigaminame didžiausius dubenis. Kokia Tavo nuomonė? Kodėl ji legaliai ar nelegaliai, bet vis dar ant mūsų stalų?
Balta mišrainė kartu su sovietiniais filmais yra įsiskiepijusi į mūsų į kraują ir jos iš ten jau neišmsi. Tad tegul ji ir būna kaip mūsų stalo tradicija, nereikia jos gėdytis! Mano užduotis yra kasmet sugalvoti, kaip baltą mišrainę patiekti kitaip, pakeisti, patobulinti. Šiemet mano knygoje ALFAS VIENAS NAMUOSE. KALĖDOS yra baltosios mišrainės su tunų majonezu receptas. Žmonės net nesupranta, kas kitaip, bet jaučia, kad labai skanu. Kaip žodžių iš dainos, žigulio ar volgos iš sovietinių nuotraukų, taip ir baltos mišrainės iš mūsų valgiaraščių neišmesi. Ir nereikia.
Kalėdų antis, kalakutas, žąsis. Ne viena šeimininkė vargsta paukščius ruošdama, ne kiekvienai sekasi iškepti jį skaniai ir sultingai, bet paukštis arba kepsnys yra tarsi privalomas. Ar tikrai būtinas? Kokia galėtų būti alternatyva?
Paukštis, žinoma, nebūtinas, tačiau asocijuojasi su švente. Pagal mano receptą ruoštas paukštis visada bus sultingas, juolab, kad esu išdavęs vieną triuką – po oda reikia prikišti sviesto gabalėlių. Visgi jeigu bijote kepti kalakutą, antį ar žąsį, nes tai yra specifiniai – kaulėti, riebūs ar sausi paukščiai, rekomenduoju kepti viščiuką pagal mano receptą. Paukštį gali pakeisti jautienos steikas. Skaniai paruoštas jis irgi yra didelė šventė.
Gal yra patiekalų, kuriuos šiemet labai smarkiai rekomenduotum įtraukti į valgiaraštį, nes jie yra „ant bangos“? Juk Kalėdos turbūt irgi turi savas madas?
Pagal mane ant bangos – Kalėdų sriuba, kurią svarbu įdomiai patiekti, pavyzdžiui, tai gali būti moliūgų sriuba, o šalia jos patiekta įvairiausių skirtingų pagardų, kurie suteikia sriubai vis naują skonį. Desertui – gaivinantis ledų arba želė tortas. Po sunkios vakarienės arba pietų toks desertas labai tinka ir jį galima valgyti net kelias dienas.
Kokie desertai Kalėdoms?
Visada gerai turėti kelis desertų variantus, nes vieni tinka paužkandžiauti tarpuose prie kavos ar arbatos, kitų norisi po vakarienės. pavyzdžiui, tortas ar pyragas gali labai papuošti stalą, atsipjauti jo gabalėlį ir pasimėgauti – ritualas ir šventės kulminacija. Geriausia turėti mielinio pyrago, kurį reikia greitai suvalgyti, nes sendamas tampa neskanus, sausainiukų, kurie kaip ir kūčiukai, gali stovėti savaitėmis, ir kokį šaldytą tortą ar tinginį. Jo receptą sužinosite mano pirmadienio laidoje. Man asmeniškai labai patinka ledų tortai, nes gaminami lengvai ir paprastai, juos galima valgyti kad ir savaitę, galima tiekti vieną arba su karštu pyragu – kaip tik norisi!
KALĖDŲ MENIU PAGAL ALFĄ
Visus receptus rasite naujoje virtualioje knygoje ALFAS VIENAS NAMUOSE.KALĖDOS, ją skaitykite ČIA
Užkandžiai
Sumuštinis su lašiša ir kiviu
Šalti patiekalai
Balta mišrainė
Silkė su marinuotais burokėliais ir slyvomis
Silkė su granatais baklažanų patale
Karšti patiekalai
Tradicinė, bet netradiciškai patiekta moliūgų sriuba
Veidrodinis ančiukas su mangais
Saldus stalas
Pavlova su naminiais ledais,
Aguoniniai citrininiai sausainiai
Sūrio pyragas su mangais
Gėrimai
Obuolių sulčių punšas
Karštas citrusų skonio Kalėdų vynas
Šių receptų ieškokite ČIA
Jaukių ir gardžių švenčių!