top of page

Alfas Ivanauskas Kopenhagoje aplankė vietą, kuri sugebėjo pasigvelbti dalį „Nomos“ gerbėjų

Tol, kol ilgiausią rezervacijų sąrašą turintis tris kartus geriausias pasaulio restoranas „Noma“ buvo trumpam persikėlęs į Meksiką, kulinarinis turizmas Kopenhagoje toli gražu nesustojo vietoje. Gurmanai ėmė vykdyti misiją „O kurgi dar pavalgius Danijoje?“ ir vardyti nepelnytai nustelbtus restoranus. VMG idėjinis vadas Alfas Ivanauskas pasidalijo įspūdžiais iš restorano „Radio“, kurį rekomenduoja beveik kiekvienas vietinis danas.

Alfo Ivanausko nuotr.

Alfo Ivanausko nuotr.


„Tai – skandinaviško tipo restoranas, kuris ruošia tik degustacines vakarienes. Jas būtina rezervuotis iš anksto. Valgiau jūros šukutes, marinuotą salierą su ožkų sūriu. Maistas čia labai kokybiškas, o aptarnavimas – malonus“, – taip apie netoli Nacionalinės Danijos televizijos ir radijo senųjų biurų įsikūrusį „Radio“ atsiliepė Alfas.

Alfo Ivanausko nuotr.

Alfo Ivanausko nuotr.


Simbolišką vardą pelniusio restorano virtuvė remiasi naujojo skandinaviško maisto judėjimo filosofija, kurią kadaise paskelbė „Nomos“ bendrasavininkis ir „Radio“ šefas Claus Meyer. Tai reiškia, kad restorane yra gaminama iš sezoninių, vietinių gėrybių, kurios yra su meile surenkamos iš ekologiją vertinančių ūkininkų, įprasti produktai įgauna naują formą, o maistas yra patiekiamas estetiškai. Juk tikros ir šviežios produkcijos skonis gali pranokti labiausiai išpuoselėtą desertą!

Alfo Ivanausko nuotr.

Alfo Ivanausko nuotr.


„Skandinaviškuose restoranuose į meniu sugrįžta kiauliena. Ji būna ruošiama žemoje temperatūroje, troškinama, įdomiai marinuojama. Ypač šio sezono metu mėgstama prie patiekalų panaudoti uogas – šviežias, kaip padažą, kremą, liofilizuotas ir panašiai. Prie bulvių ir kitų daržovių traškučių jau esame įpratę, o čia jie yra smulkinami ir barstomi ant patiekalų kaip papildomas paskaninimas“, – pasakojo Alfas.

Alfo Ivanausko nuotr.

Alfo Ivanausko nuotr.


Restorano filosofiją atspindi ir gamtos įkvėptas „Radio“ interjeras: kontrastingas šviesios ir tamsios medienos dekoras, juodi dizainerių baldai, neįpareigojanti užmiesčio dvasia, šaltų spalvų apšvietimas. Skoningas bei modernus interjeras teigiamai užkliuvo ir „Michelin“ gido sudarytojams, pabrėžiantiems, kad dalis restorane naudojamų daržovių yra užauginama dviejų hektarų sklype, kuriame jau dvidešimt metų yra puoselėjama ekologiška žemdirbystė.

Alfo Ivanausko nuotr.

Alfo Ivanausko nuotr.


Degustacinės vakarienės metu galima pasirinkti trijų arba penkių patiekalų meniu su specialiai priderinto vyno korta. Daugiausiai pojūčių pabudinantis penkių patiekalų meniu yra vertas 61 euro, trijų patiekalų – 47 eurų.

Alfo Ivanausko nuotr.

Alfo Ivanausko nuotr.


Restoranas „Radio“, Julius Thomsens gade 12, Kopenhaga. Jo „Facebook“ paskyra.

Vis dar esate Kopenhagoje ir jaučiatės alkani? Aplankykite „Väkst“.

Naujausi įrašai

bottom of page