top of page

#3dienioidėja. Vasaros gėrimų receptai – imbierinis limonadas ir kava su augalinio pieno ledukais

Ar pasiruošėte artėjančiai vasarai? Ar jus ji kaip ir tuos kelininkus „užklups netikėtai“? – klausia rubrikos #3dienioidėja autorė gydytoja dietologė Barbora Jarašūnė. Ir primena kelis svarbius dalykus.

vanduo su vaisiais, dietologės patarimai

• Iš spintos gūdumos ištraukti „maudymukus“, sandalus ir skrybėles

• Sutepti dviračių grandines ir paspirtukų guolius (paSPIRTukų – įrenginių, kuriais judama pasispiriant, o ne spaudžiant mygtuką)

• Pasirūpinti didesnės talpos gertuvėmis!

Taip, gerti karštesniu oru mums reikia daugiau. KIEK skysčių reiktų išgerti, galite nustatyti atkreipdami dėmesį į savo troškulį, burnos/lūpų džiūvimą ir šlapimo spalvą (jis turi būti gelsvas, nekoncentruotas) bei šlapinimosi dažnį. Jei troškulio nejaučiate, tačiau pastebite, jog džiūsta lūpos, retai vaikštote į tualetą, o šlapimas koncentruotas – reiktų išgerti daugiau. Taip pat puikus indikatorius stiklinei vandens – „sutirštėjusios“ mintys, apsiblaususi galva bei negalėjimas susikaupti (dehidratacija sunkina mąstymo procesus ir gali lemti galvos skausmus!).



Ką gerti?

Pirmiausia – nesaldintus gėrimus (vandenį, nesaldintas arbatas, vandenį su šlakeliu citrinų, apelsinų sulčių, mėtos lapeliais). Nusibodo? Štai dar keletas idėjų įvairovei:

  1. Vanduo su vaisiais: į gertuvę su vandeniu įdėkite supjaustytą apelsiną, kivį ar kitą sultingą vaisių (paprastai tokius vaisius sunku įsimesti į krepšį ir nėra patogu valgyti ne namuose). Išgėrus visą gertuvės turinį, pasieksite gardų užkandį Toks prizas gali motyvuoti vengiančius ar pamirštančius gerti – vaisių iškrapštysite tik išgėrę visą vandenį.

  2. Imbierinis limonadas! Manau, šį gėrimą puikiai žino nėščiosios – imbieras malšina pykinimo pojūtį, taip pat gaivina ir energizuoja. Įprastiniame imbieriniame limonade (jis dar vadinamas „imbieriniu alumi“) gausu cukraus (nuo 19 iki 37 gramų cukraus 240 ml stiklinėje, t. y. visa dienos cukraus norma!), tačiau namuose galime pasigaminti ženkliai geresnės formulės variantą. Šį gamino mano sūnus: nuskuto šviežią imbiero šaknį, įmetė į kokteilinę kartu su pora nuluptų apelsinų ir keliais šaukšteliais cukraus, viską sutrynė iki tirštos glotnios masės. Užtenka įdėti gerą šaukštą, užpilti gazuotu mineraliniu vandeniu ir turime nuostabų naminį imbierų limonadą (cukraus jame vos keli gramai, arba galima iš viso nedėti)

  3. Kava su pieno ledukais. Kava – ne vanduo, jos priskaičiuoti prie skysčių balanso nereiktų, tačiau daugumai ji taip pat reikalingas vasaros elementas. Mėgstu kavą su ledukais, tačiau nepatinka, kai tirpdami ledukai stipriai praskiedžia kavą, ir paskutiniai gurkšniai tampa nei šiokie nei tokie. Sprendimas: į kavą įsimesti pieno ar augalinio gėrimo (pvz., migdolų, kokosų ar kitokio „pieno“) ledukų O kavą – tiek šaltą, tiek karštą, nuostabu neštis termose, tuomet mėgstamu skoniu galima pasimėgauti ir miške ar laukiniame paplūdimyje, kur išties sunku rasti kavinių

gydytoja dietologė Barbora Jarašūnė

Smagių gaivių dienų!



Naujausi įrašai

bottom of page