top of page

Šventės artėja: kaip sukurti želė stebuklą?


Tik nenumokite ranka: anokie čia stebuklai, pamanykite, želė! Bet iš tiesų gaivus, virpantis, skaidrus lyg stiklas arba gundantis gardžiais „inkliuzais“ želė desertas yra vienas tų brangakmenių, kurie bene labiausiai žėri šventės karūnoje.


Želė, patarimai, dr.Oetker, vmgonline
Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

Ir netiesa, kad vienas du ir želė desertas jau pagamintas. Tiksliau, vienas du, bet yra tam tikrų subtilių želė gamybos niuansų, kurių nežinant brangakmenis stebuklingai nesužėrės.


10 patarimų:

  1. Iš pirmo žvilgsnio viskas paprasta: želatina užpilama šaltu virintu vandeniu ir išbrinkinama, paskui ištirpinama ir supilama į paruoštą tirpalą. Bet tirpalą reikėtų paragauti! Drebučių tirpalo skonis turi būti intensyvesnis, nes stingstant skonis sušvelnėja. Jei reikia, galima pridėti cukraus, citrinų sulčių.

  2. Daugiau skysčio pilama tik pridėjus želatinos, tad skonį teks reguliuoti cukrumi, citrinų sultimis arba rūgštimi.

  3. Želė tortams gaminti, bent jau pirmajam, viršutiniam, sluoksniui, agaras nenaudojamas, tam tinka tik želatina. Agaras stingsta greičiau, bet su juo pagaminti drebučiai nėra skaidrūs, jų konsistencija gruoblėta.

  4. Gaminant tortą formoje, reikia turėti omenyje, kad želė yra kaip veidrodis – desertą reikės apversti ir apačia gaminant taps viršumi patiekiant.

želė, želė tortas, receptas, patarimai
Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

  1. Nestingdykite želė šaldiklyje, nebent norite pagaminti byrančią ant stalo želė.

  2. Skirtingų gamintojų želatina būna skirtingo stiprumo, todėl būtina laikytis gamintojo instrukcijų, nurodančių, kiek želatinos reikia 1 litrui skysčio sustingdyti. Kad tortas greičiau stingtų ir būtų tvirtesnis, kiekvienam litrui tirpalo reikėtų pridėti dar apie 20 proc. želatinos, gamintojo skirtos vienam litrui skysčio.

  3. Karštuoju metų laiku patartina pridėti želatinos 35–40 proc. daugiau nei rekomenduojama.

  4. Gaminant didesnį tortą taip pat reikia pridėti daugiau želatinos, kad tortas išlaikytų savo svorį.

  5. Užvirinta tirpdant želatina išsaugo savo stingdomąsias savybes, bet labai suprastėja jos skonis, tad želatinos užvirinti negalima.

  6. Išbandykite laiko patikrintą Dr. Oetker" želė, kuri yra numeris 1 rinkoje. Didžiausias skonių asortimentas. Išbandykite itin populiarų Dr. Oetker" trispalvės želė receptą. Jį rasite ČIA.



Skanaus!

Naujausi įrašai

bottom of page