Šildančios rudens poros
- 2015 m. spalio 28 d.
- 3 min. skaitymo
Prasideda sezonas, kai orkaitės ir viryklės ima skleisti daugiau šilumos nei saulė, o atradus naujų kulinarinių derinių, jūsų virtuvė taps mėgstamiausiu draugų susibūrimo tašku. Siūlome kelias idėjas, kaip gerai žinomus ingredientus atskleisti nauju amplua!

Kriaušės ir vytintas kumpis
Ši pora puikiai draugaus įvairiuose patiekaluose: ir ant picos, ir salotose, taip pat ir kepant nesaldžius pyragus ar gaminant makaronų salotas. Gaivus ir lengvas kriaušių skonis atsveria ir sušvelnina vytintos mėsos sūrumą, o jų abiejų tekstūrų skirtumai primena daugelio mėgstamą meliono ir Parmos kumpio duetą.
Figos ir vanilė
Figos savo skoniu ir tekstūra iš tiesų yra vieni unikaliausių vaisių, na, o vanilinė – vienas universaliausių pasaulio desertinių prieskonių. Abiejų šių skonių švelnumas sukurs tikrai prabangų ir rafinuotą rezultatą. Figas galite aplieti medumi, 8–10 min. pakepti iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje ir patiekti su vaniliniais ledais.
Šokoladas ir burokėliai
Daržovės saldžiuose pyraguose nėra naujiena, tačiau, patikėkite, burokėliai šokoladiniame pyrage nesunkiai gali tapti nauju favoritu. Prieš daržovinį burokėlių skonį tokiuose kepiniuose laimi kakava, o jie palieka lengvą žemės poskonį ir suteikia pyragams ypatingo drėgnumo. Kitas būdas – meduje glazūruotus burokėlius patiekti su šokoladiniu kremu, ledais ar šokoladiniais trupiniais. Abu skoniai vienas kitą papildo dėl savo sodrumo.
Žiediniai kopūstai ir kietasis sūris
Ši pora – puikus pavyzdys, kaip sotų ir gardų patiekalą pasigaminti vos iš dviejų ingredientų. Abu jie – švelnaus, tačiau pikantiško skonio, kurį ypač išryškina muskato riešutas. Vienas būdų – abu juos sujungti trintoje sriuboje, tačiau žiedinį kopūstą galima pakepinti orkaitėje, o likus 10 min. iki kepimo pabaigos aplieti sūrio, sviesto, miltų ir pieno padažu, išlydytu keptuvėje. Gardinkite viską tarkuotu muskato riešutu, druska ir pipirais.
Baltasis šokoladas ir ikrai
Kulinarinio pasaulio įžymybė Hestonas Blumenthalis žinojo, kad druska pagardinto baltojo šokolado skonis bus dar išraiškingesnis – vadovaudamasis šiomis žiniomis, jis pradėjo eksperimentuoti su kitais sūriais produktais, kol atėjo ikrų eilė. Taip jis atrado netikėtą, bet tobulą sąjungą – sodrus saldumas ir sviestinis sūrymas. Jei norite, kad svečiai dar ilgai kalbėtų apie jūsų paruoštas vaišes, išmėginkite šį paprastą, tačiau stulbinantį užkandį: išlydykite baltąjį šokoladą taip, kad galėtumėte jį sulaužyti į plonus gabalėlius. Juos patiekite su puse ar ketvirčiu šaukštelio ikrų ir laukite komplimentų!
Avokadai ir mangai
Turbūt galite iš karto atspėti, kad šiuos du produktus ypač vienija jų kreminė tekstūra ir minkštumas. Kubeliais pjaustyti mangai ir avokadai, gardinti kalendromis ar petražolėmis, gali būti viskas, ko reikia lengvam ir grakščiam garnyrui prie žuvies ar gaminant salotas su krevetėmis. Sutrynę mangą su avokadu ir viską pagardinę aitriąja paprika, suteiksite naują gyvenimą ir, atrodytų, nustebinti jau nebegalinčiai gvakamolei.

Kiaušiniai ir bananai
Kartu ši pora skamba keistai, tačiau tik pagalvokite apie įvairius pyragus – be to, tokią kombinaciją galima puikiai išnaudoti ir pusryčiams. Paruoškite omletą, o prieš jį sulenkdami suberkite trinto arba gabalėliais pjaustyto banano. Gerai sunokusį bananą galite sutrinti ir suplakti kartu su kiaušiniu, ir kepti pagardinus druska bei cinamonu. Tokius pusryčius kaip puikų baltymų ir angliavandenių derinį ypač rekomenduoja sportuojantiesiems, tačiau nenorintiems išsižadėti gardaus maisto teikiamo malonumo!
Brokolis ir graikiniai riešutai
Vien jų dviejų gali visiškai užtekti greitam ir gardžiam makaronų patiekalui: aliejuje pakepinkite riešutus ir apvirtą brokolį, sumaišykite juos su al dente išvirtais spiraliniais makaronais, trupučiu sviesto, muskato bei trupučiu nuo makaronų virimo likusio vandens. Tiek brokoliai, tiek ir graikiniai riešutai yra lengvo kreminio skonio, todėl taip puikiai vienas kitą ir papildo.
Anyžiai ir morkos
Keptuvėje troškintos ar orkaitėje keptos morkos įgauna malonų sviestinį salsvumą, o saldainius menantis (nors ir nesaldus) anyžiaus skonis suteikia joms pikantiškumo – užtenka pakepinti morkas svieste su trupučiu cukraus bei druskos ir turite puikų garnyrą arba lengvą užkandį. Paeksperimentuokite su šiuo deriniu ir gamindami saldžius kepinius, tarkime, anyžiais gardinkite morkų pyragus.
Žaliosios citrinos ir ančiuviai
Jei esate girdėję posakį, kad velnias slepiasi detalėse, nenustebsite išgirdę, kad žaliosios citrinos ir ančiuviai marinuojamai mėsai gali suteikti visai kitokį skonį nei įprastai naudojama citrinos ir sojų padažo kombinacija. Nauji sūrumo ir kartumo poskoniai tikrai atskleis visas kitas gerai žinomų kepsnių savybes: virtuviniu smulkintuvu ančiuvius ir žaliąsias citrinas maišykite su medumi, aliejumi bei kitais mėgstamais ingredientais ir tokiu marinatu įtrinkite mėsą ar žuvį.


























