top of page

Viskas, ką turite žinoti apie svogūnus

Ašaros, meilė, neapykanta… Atrodo, kalbama apie didžiausius jausmus, o iš tikrųjų taip sakoma apie vieną populiariausių daržovių – svogūną. Ryški daržovė – ryškūs jausmai. Vieni svogūnus dievina, kitus krečia vien pagalvojus apie „cibulius“. Bet likimas lėmė, kad nors svogūną ir sunku valgyti, bet jis yra daugelio kulinarinių receptų sudedamoji dalis.

· Geltonieji svogūnai vartojami plačiausiai: valgomi ir žali, ir termiškai apdoroti.

· Raudonuosius svogūnus geriausiai valgyti žalius, virimo arba kepimo metu praranda spalvą, bet puikiai tinka kepti ant grotelių.

· Baltieji svogūnai laikomi švelniausiais, ypač tinkami valgyti žali.

· Didieji saldieji svogūnai tinkami valgyti žali, taip pat – termiškai apdoroti. Skonis saldus, švelnus.

· Valgomieji („šalotiniai“) svogūnėliai, arba askaloniniai česnakai. Nei daug, nei mažai, bet, pasirodo, česnakas lygu svogūnui. Bet dabar ne apie tai. Tiesiog jei sutiksite pavadinimą „askaloninis česnakas“, tai žinokite, jog tai yra „šalotinis“ svogūnas. Jo skonis gana aitrus, bet po terminio apdorojimo virsta ypač švelniu.

„Tips“!

· Žiupsnelis cukraus prieš kepant svogūnus suteiks jiems gražią gintarinę spalvą.

· Pavasarį, gaminant svogūnus, patartina išimti pradedančią dygti širdelę, nes ji labai suprastina svogūnų skonį.

Svogūnai pjaustomi:

Žiedais

Pusžiedžiais

Skiltelėmis

Kubeliais

Šiaudeliais

Laiškiniai svogūnai pjaustomi azijietiškai – pailgais gabaliukais įstrižai pjautais galais.

IŠBANDYKITE: skrebučių su svogūnų pestu receptas ČIA.

Naujausi įrašai

bottom of page