Tikrąja to žodžio prasme: patiekalas širdžių ėdikams
- 2018-01-19
- 2 min. skaitymo
VMGonline.lt nusprendė sugriauti mitą, esą subproduktai yra menkaverčiai ir dėmesio neverti ingredientai. Todėl kas kartą supažindinsime su pagrindinėmis jų rūšimis ir pasiūlysime kūrybiškų receptų, kuriuos galėsite išbandyti namuose. Jau naudojome jaučio liežuvį, papasakojome apie vištų kepenėles ir kaklelius. Pastarąjį kartą siūlėme paruošti troškintus ančių skrandukus (skilvelius). Šįkart mūsų akiratyje yra jaučio širdys. Daržininkai, šio pavadinimo nesupainiokite su pomidorų rūšimi, nes kalbėsime apie mėsą!
Šis jaučio raumuo yra puikus baltymų šaltinis, turintis visų pagrindinių aminorūgščių, cinko, seleno ir fosforo. Taip pat elastino ir kolageno – pagrindinių odos jungiamojo audinio baltymų. Kolagenas išlaiko odos drėgmę, o elastinas jai suteikia elastingumo ir stangrumo. Verta įsidemėti!
Beje, ar žinojote, kad jei pirksite jaučių, kurie ėdė žolę, mėsą, tuomet joje bus daugiau omega-3 riebalų rūgščių? Atkreipkite dėmesį ir į tai.
Jaučiai yra tie gyvuliai, kurie turi didžiausias širdis. Mėsos skyriuje didesnių nerasite, todėl širdelėmis nepavadinsi. Vienos širdies pakaks 6 asmenims (jei ne daugiau). Jų panaudojimas platus. Širdis naudoti galite net mėsainių gamyboje. Svarbu žinoti, kad jas reikia sumaišyti kartu su malta mėsa.
Traškios daržovės su jaučio širdimi
1 jaučio širdies
400 g morkų
300 g saliero stiebų
300 g mėlynojo svogūno
30 g degintų sezamų aliejaus
40 g sezamų sėklų
5 skiltelių česnako
100 g špinatų
20 g medaus
druskos, pipirų
aliejus (kepti)
Jaučio širdį išdorokite, išpjaukite plėves ir supjaustykite vienodo dydžio šiaudeliais, kad visos iškeptų vienu metu ir neperkeptų.
Mėlynąjį svogūną, morkas ir salierą supjaustykite šiaudeliais. Pirma apkepkite svogūną, po to sudėkite morkas ir salierus. Šiek tiek apskrudinkite, pabarstykite druska ir pipirais, kad viduje liktų vis dar traškios, ir išimkite jas iš keptuves.
Toje pačioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir įdėkite supjaustytą jaučio širdį, labai gerai apskrudinkite iš kelių pusių, kad viduje dar liktų šiek tiek žalios mėsos.
Sudėkite keptas daržoves, traiškytą česnaką, medų, sezamų aliejų ir sezamų sėklas. Greitai permaišykite ir patiekite su špinatų lapeliais. Valgykite, kol dar širdelės neatvėso, nes po to taps guminės.