top of page

Sumuštinis klasika: ar žinote, kaip tinkamai paruošti vieną populiariausių sumuštinių pasaulyje?


Ar esate ragavę sumuštinio, kurio pavadinimą sudaro vos trys raidės – BLT? Kad neliktų vietos interpretacijoms, skubame paaiškinti: tai yra pirmosios pagrindinių sumuštinio ingredientų raidės – bacon, lettuce, tomato (liet. šoninė, salotos ir pomidorai). Užsienyje jis nepaprastai populiarus ir sumuštinių gretose laikomas klasikos atstovu.

Ir nors kai kuriose Lietuvos kavinėse ar restoranuose šį pripažintą sumuštinį jau galima rasti, jį nesunkiai galite pasigaminti ir patys. Ką gi vertėtų įsidėmėti? Ingredientų trio tarp lengvai keptos duonos negali būti išsidėstę bet kaip ir neaiškiomis proporcijomis. Būtent sudedamųjų dalių santykis yra sėkmės raktas.

Atkreipkite dėmesį į duonos riekelės storį. Jei ji bus per stora, gali per daug suspausti šoninę. Svarbu įsidėmėti ir tai, kad prie šoninės saldžiai rūgštūs pomidorai ir kraštuose žaliuojančios salotos turi būti tik skonių spektrą puošiantys akcentai. Ingredientus reikėtų išdėstyti taip, kad šio trio skonio žaidimus galėtumėte jausti su kiekvienu kąsniu.




Kalbant apie BLT sumuštinio sąvoka, svarbu išsiaiškinti ir kitą svarbų niuansą: ko negalima laikyti tokio tipo sumuštiniu. Pirmiausia, tarp dviejų duonos riekių telpančių trijų ingredientų tikrai nereiktų interpretuoti kaip meksikietiško taco. O tie, kurie atsisako duonos ir gamina BLT salotas, turėtų žinoti, jog griauna 200 metų senumo kultūrą.

Netgi norint eksperimentuoti ir pridėti kitų ingredientų, tokio sumuštinio nebegalėsite vadinti BLT sumuštiniu, mat jo esmė – trys užkoduoti ingredientai. Variacijoms skirtas club sandwich pavadinimas – tokie sumuštiniai papildomi vištiena, avokadu, sūriu, pestu, virto kiaušinio griežinėliais ar bet kokiu kitu geidžiamu ingredientu.

Tikriausiai iškilo klausimas, ar BLT sumuštinis turėtų būti šaltas, ar karštas? Atsakome – šiluma spinduliuoti jis tikrai turėtų. Sviestas, majonezas, pomidorai bei salotos iš šaldytuvo turėtų būti ištraukti gerokai prieš sumuštinio gamybą ir kurį laiką pabūti kambario temperatūroje. Tik taip paskrudinta šoninė galės su jais sudaryti darnų ir šiltą junginį. Tikrasis BLT sumuštinis neturėtų būti sausas – jeigu jo turinys varva jums per rankas, vadinasi, sumuštinis paruoštas tinkamai.

Gamykliniu konvejeriu prekybos centrams gaminami šio tipo sumuštiniai yra šaltas, negyvas ir tikro skonio neturintis maistas – kas gi norėtų šaltos šoninės? Tad tokių sumuštinių verčiau nesirinkite. Jeigu nusprendėte lieknėti, BLT sumuštinio tikrai nerekomenduotume. Netgi bandymai „palengvinti“ BLT sumuštinį avokadu ar mažo riebumo majonezu situacijos neišgelbės.



Trumpai apie kiekvieną sudedamąją dalį:

Duona – minkštas baltas kvadratinis kepalas, štai ko reikia tobulam BLT. Skiltelės turi būti ne storesnės nei 1,5 cm (tad tinka net mūsų parduotuvėse parduodamas pjaustomas batonas), jų tekstūra turi būti tvirta, o pati duona ne per daug skylėta, kitaip ingredientų sultys per daug lengvai išbėgs.

Šoninė – dauguma BLT receptų siūlo naudoti rūkytą šoninę, dėti ją keliais sluoksniais (priklausomai nuo jų storio). Niekada nesmulkinkite šoninės griežinėlių – jie turi likti sveiki.

Pomidorai – supjaustyti ne storesniais nei 0,5 cm griežinėliais. Naudokite šviežius pomidorus, kad sultys taip stipriai neprasisunktų per duoną, jų skoniui atskleisti griežinėlius pasūdykite.

Salotos – pagrindinė taisyklė: jeigu nėra būtina, nepridėkite daug minkštų salotų lapų ar kitų nepageidaujamų lapų – juk tai nėra salotų sumuštinis.

Majonezas – nereikia naudoti per daug turtingo ir tvirto majonezo, užteks paprasto pirktinio majonezo, kurio sluoksnis turi būti tepamas ant pasūdyto sviesto sluoksnio.

Sumuštinio forma – nors estetiškai gražiausiai atrodo trikampiai sumuštiniai, faktas, kad visi sumuštiniai turi būti trikampiai yra visiška nesąmonė. Galų gale, toks pjaustymas neturi prasmės, nes neįmanoma pilnai užpildyti viso sumuštinio. Sumuštiniai turėtų būti supjaustyti į du stačiakampius, kad būtų lengva jį valgyti iš visų pusių.

Parengta pagal theguardian.com.

Comments


Naujausi įrašai

bottom of page