Kaip žodžių iš dainos neišimsi, taip ir brusketų nuo susitikimų ir vakarėlių stalo „nenukraustysi" – jos yra bene ištikimiausias daugiau ar mažiau įpareigojančio susibūrimo dalyvis. Vasarą susibūrimų netrūksta, tad lai netrūksta ir brusketų įvairovės!
Brusketų ruošimo ABC:
Brusketų pagrindas: čiabata arba kitos tinkanti skrudinti duona ir alyvuogių aliejus (pašlakstyti)
Duoną supjaustykite riekelėmis. Dėkite riekeles į skardą, šaukite į stipriai įkaitintą orkaitę. Naudokite grilio funkciją. Kepkite iš abiejų pusių. Iškepusias batono riekeles pašlakstykite alyvuogių aliejumi.
Dėkite duonos riekeles į įkaitintą keptuvę arba ant grilio ir paskrudinkite iš abiejų pusių. Pašlakstykite alyvuogių aliejumi.
Svarbiausia – paskrudinkite duoną taip, kad ji būtų traški iš išorės ir minkšta iš vidaus. Ypatingo gardumo suteiks geros kokybės alyvuogių aliejus.
Vakarykštę duoną galima supjaustyti ploniau, bet jei brusketos pagrindo storis nesvarbu, galima imti tokią duoną, kokia jums patinka.
Brusketa su troškintais pomidorais ir kaparėliais
Reikia:
„Šalotinio“ svogūno
česnako (pagal skonį)
aliejaus
vyšninių pomidoriukų
druskos
žiupsnelio džiovinto baziliko
kelių šaukštų kaparėlių
kreminio sūrelio.
Supjaustykite „šalotinį“ svogūną, susmulkinkite česnaką, berkite į keptuvę su pašildytu aliejumi ir kepkite, kol svogūnai taps permatomi. Suberkite perpjautus vyšninius pomidoriukus, pakepinkite, kol pomidoriukai suminkštės, įberkite druskos, baziliko ir dar pakepkite. Suberkite kaparėlius. Duoną patepkite kreminiu sūreliu ir uždėkite įdaro.
Brusketa su moliūgu ir špinatais
Reikia:
nuvalyto moliūgo
svogūno
aliejaus
saujos špinatų
druskos
muskato riešuto
tepamosios varškės
Supjaustykite moliūgą nedideliais kubeliais. Smulkiai supjaustykite svogūną, berkite į keptuvę su pašildytu aliejumi ir kepkite, kol svogūnai taps permatomi, suberkite moliūgą ir stipriai apkepkite. Suberkite špinatus, pagardinkite druska, pabarstykite muskato riešutu. Kepkite, kol moliūgai suminkštės. Duoną patepkite varške ir uždėkite įdaro.
Brusketa su varške ir vynuogėmis
Reikia:
tepamosios varškės
medaus
raudonųjų vynuogių
mėtų lapelių
Sumaišykite tepamąją varškę su lašeliu medaus. Duoną pašlakstykite aliejumi, patepkite varške, uždėkite vynuogių ir dėkite į orkaitę po stipriai įkaitintu griliu. Kepkite, kol vynuogės lengvai pakeps. Patiekite su mėtos lapeliais.
Brusketa su apelsinais
Reikia:
Apelsino
rikotos sūrio
skysto medaus
mėtų lapelių
Išpjaukite iš apelsino skilteles. Paskrudintą duoną patepkite rikota, pašlakstykite skystu medumi, uždėkite apelsino skilteles ir mėtų.
Brusketa su agurkais ir varškės sūriu
Reikia:
Agurkų
citrinos sulčių
krapų
aliejaus
druskos
varškės sūrio
Agurkus supjaustykite riekelėmis, pašlakstykite citrinos sultimis ir aliejumi, pabarstykite smulkintų krapų ir permaišykite. Ant paskrudintos duonos dėkite varškės sūrio riekelę, ant viršaus – agurkų.
Brusketa su pievagrybiais ir svogūnų džemu
Reikia:
Pievagrybių
aliejaus druskos
čiobrelių
svogūnų džemo
lazdynų riešutų
Pievagrybius supjaustykite plonomis riekelėmis, pakepinkite jas aliejuje kartu su čiobrelio šakele. Kepkite, kol gražiai apskrus. Įberkite druskos. Ant paskrudintos duonos dėkite svogūnų džemą, ant viršaus – pievagrybius ir smulkintus lazdynų riešutus.
Brusketa su bri ir gervuogėmis
Reikia:
Kelių riekelių bri sūrio
gervuogių arba kitokių uogų
skysto medaus
mėtų lapelių
Uždėkite ant duonos riekės bri, ant viršaus išdėliokite gervuoges arba kitokias uogas, dėkite į orkaitę po stipriai įkaitintu griliu. Kepkite, kol sūris pradės lydytis. Iškeptą brusketą pašlakstykite medumi. Patiekite su mėtų lapeliais.
Brusketa su avokadu ir vytintu kumpiu
Reikia:
Prinokusio avokado
druskos
žaliosios citrinos sulčių
vytinto kumpio
Avokado minkštimą sutrinkite šakute, sumaišykite su žaliosios citrinos sultimis ir druska. Gautą masę užtepkite ant skrudintos duonos ir uždėkite vytinto kumpio.
Brusketa su saulėgrąžų užtepėle ir pomidorais
Reikia:
Išmirkytų saulėgrąžų
Raudonojo pesto
česnako
aliejaus
pomidorų
Sutrinkite saulėgrąžas su pestu, smulkintu česnaku ir aliejumi, pomidorus supjaustykite plonomis riekelėmis. Skrudintą duoną užtepkite saulėgrąžų užtepėle ir sudėliokite pomidorų riekeles.
Brusketa su keptais obuoliais ir svogūnų džemu
Reikia:
Obuolių
šalavijo lapelių
aliejaus
citrinos sulčių
druskos
svogūnų džemo
Supjaustykite obuolius nedideliais kubeliais, pašlakstykite citrinos sultimis, apkepkite su šalavijo lapeliais. Ant paskrudintos duonos dėkite svogūnų džemą, obuolius ir gruzdintą šalavijo lapelį.
Skanaus!
Comments