top of page

Neišmeskite braškių žalių viršūnėlių – jos ir valgomos, ir vertingos

Nusipirkę ar prisiraškę braškių pirmiausia nuskabome jų žaliąsias dalis ir tiesiog išmetame. Nes ką su jomis daryti?


Tačiau tai – ne atlieka, o labai vertinga uogos dalis – gal net vertingesnė nei pati uoga. Be to, intensyvaus kvapo. Dėl šios ir kitų savybių braškių koteliai (viršūnėlės) dažnai naudojamos profesionaliose virtuvėse: viršūnėlės tiesiog nuplaunamos ir dedamos į mėsos troškinį ar daržovių troškinius.


ką daryti su braškių koteliais, patarimai, zero waste
VMG nuotr.

Paprasčiausias braškių viršūnėlių panaudojimo būdas – įmaišyti jas į salotas. Kaip ir daugelis tamsių lapinių daržovių, braškių lapai turi daug geležies, kalcio, vitamino C, taip pat juose gausu antioksidantų ir polifenolių.

Galite pasigaminti kvapnaus stalo vandens: į indą įpilkite švaraus vandens, įdėkite saują braškių kotelių ir leiskite pastovėti. Galite saldinti medumi ar kitais saldikliais, gardinti vaisiais.

Viršūnėles taip pat galima džiovinti ir žiemą gerti itin kvapnią braškių kotelių arbatą.


 

Patarimai, kaip paruošti braškių kotelius arbatai

  • Nuskabytas braškių viršūnėles sudėkite ant rankšluosčio ar servetėlės.

  • Labai svarbu, kad negautų tiesioginių saulės spindulių. Laikykite jas tamsioje ir sausoje vietoje.

  • Viršūnėlės labai greitai džiūsta, nepamirškite retkarčiais jas permaišyti, kad džiūtų tolygiai.


Pabandykime tvariau.

Naujausi įrašai

bottom of page