top of page

Marš į kiemą – virtuvės pažiba gali tapti rūgštynės

Lengvai užauginamos ir kartais visai netikėtai išdygstančios rūgštynės yra mėgstamos prancūzų ir priklauso tai pačiai botaninei šeimai, kaip rabarbarai ir grikiai. Nustebote? Rūgštynės gali būti naudojamos ir kaip žalumynai, ir kaip prieskoninės žolelės – būtent tokias panaudojimo galimybes joms suteikia rūgštus ir kiek aštrokas skonis. Nors jau ir paraginome marširuoti į kiemą, neskubėkite. Rūgštynes geriausia kramsnoti jas derinant su kitais ingredientais, kurie kiek numalšintų jų stiprų skonį.


Derinkite su:

  1. Žuvimi (ypač riebesne – lašiša, skumbre)

  2. Jūros gėrybėmis (pavyzdžiui, šukutėmis)

  3. Grietine ir sviestu

  4. Bulvėmis

  5. Ryžiais

  6. Lęšiais

  7. Salieru

  8. Kitais žalumynais (špinatais, lapiniais kopūstais, mangoldų lapais)

  9. Kiaušiniais

  10. Vištiena ar veršiena

  11. Garstyčiomis

  12. Ožkos sūriu

Naudokite:

  1. Sriuboms

  2. Žuvies padažams

  3. Omletams ir plaktai kiaušinienei

  4. Mėsos ir žuvies patiekalų įdarams

  5. Prancūziškiems kišams

  6. Grūstoms bulvėms

  7. Humusui

  8. Makaronams

  9. Žalioms salotoms

  10. Grikių miltų blynelių įdarui

  11. Pesto padažui

SVARBU. Rinkitės ryškiai žalius rūgštynės lapus. Mažesni lapai bus švelnesni nei didieji. Kadangi rūgštynėse aptinkami dideli kiekiai oksalo rūgšties, termiškai neapdorotų rūgštynių negali būti suvartota per daug. Tai gali pakenkti inkstams.

P. S. rūgštynėse gausu skaidulų, vitaminų A, B6, C, geležies, magnio, kalcio ir kalio. Jose beveik nėra riebalų! Rūgštynės yra naudingos virškinamajam traktui, kraujotakai, regėjimui, medžiagų apykaitai, imuninei sistemai, odai, širdžiai, inkstams. Antioksidantai užkerta kelią vėžiui.

Viršelio nuotrauka – @lindy_lenk

Naujausi įrašai

bottom of page