Marš į kiemą – virtuvės pažiba gali tapti rūgštynės
- 2017-05-24
- 1 min. skaitymo
Lengvai užauginamos ir kartais visai netikėtai išdygstančios rūgštynės yra mėgstamos prancūzų ir priklauso tai pačiai botaninei šeimai, kaip rabarbarai ir grikiai. Nustebote? Rūgštynės gali būti naudojamos ir kaip žalumynai, ir kaip prieskoninės žolelės – būtent tokias panaudojimo galimybes joms suteikia rūgštus ir kiek aštrokas skonis. Nors jau ir paraginome marširuoti į kiemą, neskubėkite. Rūgštynes geriausia kramsnoti jas derinant su kitais ingredientais, kurie kiek numalšintų jų stiprų skonį.
Derinkite su:
Žuvimi (ypač riebesne – lašiša, skumbre)
Jūros gėrybėmis (pavyzdžiui, šukutėmis)
Grietine ir sviestu
Bulvėmis
Ryžiais
Lęšiais
Salieru
Kitais žalumynais (špinatais, lapiniais kopūstais, mangoldų lapais)
Kiaušiniais
Vištiena ar veršiena
Garstyčiomis
Ožkos sūriu
Naudokite:
Sriuboms
Žuvies padažams
Omletams ir plaktai kiaušinienei
Mėsos ir žuvies patiekalų įdarams
Prancūziškiems kišams
Grūstoms bulvėms
Humusui
Makaronams
Žalioms salotoms
Grikių miltų blynelių įdarui
Pesto padažui
SVARBU. Rinkitės ryškiai žalius rūgštynės lapus. Mažesni lapai bus švelnesni nei didieji. Kadangi rūgštynėse aptinkami dideli kiekiai oksalo rūgšties, termiškai neapdorotų rūgštynių negali būti suvartota per daug. Tai gali pakenkti inkstams.
P. S. rūgštynėse gausu skaidulų, vitaminų A, B6, C, geležies, magnio, kalcio ir kalio. Jose beveik nėra riebalų! Rūgštynės yra naudingos virškinamajam traktui, kraujotakai, regėjimui, medžiagų apykaitai, imuninei sistemai, odai, širdžiai, inkstams. Antioksidantai užkerta kelią vėžiui.
Viršelio nuotrauka – @lindy_lenk