top of page

Maisto ir vyno derinimas, kuriuo įsiteiksite kiekvienam italui

„Dabar jūs esate Italijoje, tipinėje tratorijoje, kur gaminami tipiniai Italijos patiekalai. Normalūs, paprasti, tradiciniai ir tokie, kokius gamino močiutės ir prosenelės“, – prasidėjus degustacinei vakarienei tarė „Trattoria da Flavio“ šeimininkas. Milanietis mus sužavėjo savo lėto maisto restorano koncepcija, ilga ir sunkia žvalgyba lietuviškuose turguose, todėl domėjomės, kaip sukelti tokį Italijos įspūdį, neturint nuosavos tratorijos ir itališkų ingredientų tiekėjų. Pasirodo, tai gali padaryti nepriekaištingi maisto ir vyno iš Sicilijos deriniai, nes, kaip sako Flavio, „gyvenimas per trumpas gerti prastą vyną“.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Vynus iš Sicilijos itališkos vakarienės derinimui patogu ir naudinga pasirinkti dėl kelių priežasčių. Dėl vynuogėms tinkamų augti sąlygų, Sicilijos vynuogynams reikia daug mažiau chemikalų, todėl galutinis produktas – vynas – čia yra sveikesnis. Sebastiano di Bello priklausantys vynuogynai yra orientuoti į kokybę, todėl derlius skinamas rankomis, taip apsaugant vynuoges nuo bet kokių odelės pažeidimų, sukeliančių fermentaciją. Paskutinis Sicilijos vynų pranašumas yra tas, kad jame nėra jokio pridėtinio cukraus – to neleidžia Europos Komisijos reglamentas, o ir nėra reikalo, nes daug saulės gaunančios vynuogės ir taip yra saldžios.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


  1. „Esperides. Catarratto“ („Di Bella“ gamintojo vynas) + aštuonkojis Apulijos stiliumi – minkštas su bulvėmis, česnaku, petražole, citrina.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Catarratto yra pagrindinė baltoji Sicilijos vynuogė, kuri auginama net 30 proc. salos vynuogynų. Jei dar nesate ragavę šios vynuogės – ji gali tapti jūsų didžiuoju rudens atradimu. Baltasis vynas pasižymi šviežiais ir intensyviais Sicilijos kaimo gėlių kvapais. Gali būti derinamas su makaronais, paruoštais su švelniais padažais, ir su žuvies patiekalais. Šiame derinyje tai – puikus aperityvas.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


  1. „Esperides. Nero d’Avola“ („Di Bella“ gamintojo vynas) + tradicinis pjemontietiškas patiekalas vitello tonnato su baltajame vyne ruošta veršiuko mėsa, majonezo, tuno, kaparėlių ir ančiuvių padažu.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Užsukę pas sicilietį, kuris labiau mėgstą raudonąjį vyną, greičiausiai būsite vaišinami Nero d’Avola vynuogės vynu. Ji – pagrindinė raudonoji Sicilijos vynuogė, auginama 16 proc. vynuogynų. Tipiškai šiame vyne juntami uogų kvapai, šviežias ir sausas skonis, kuris puikiai tinka prie baltos ir raudonos mėsos, tuno patiekalų bei pusiau brandintų sūrių. Kaip supratote, Nero d’Avola vynas – gana universalus ir lengvas, todėl dažnai patiekiamas kaip namų vynas.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


  1. „Esperides. Nero d’Avola“ („Di Bella“ gamintojo vynas) + lombardiški gnocchi gorgoncolos sūrio ir šalavijo padaže, apibarstyti parmezanu.

Savo universalumą Nero d’Avola dar labiau demonstruoja derinyje su bulvių patiekalu ir sūriais.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


  1. „Nero d’Avola-Syrah“ („Di Bella“ gamintojo vynas) + tradiciškai Trentino regione 4 val. raudonajame vyne troškinama jautiena, patiekiama su lietuviškomis voveraitėmis.

Šis vynas yra gaminamas iš Nero d’Avola ir Syrah vynuogių, auginamų netoli Sirakūzų, kur Nero d’Avola vynuogės laikomos tikrosiomis. Vynas gaminamas lygiomis proporcijomis ir yra kelerius metus brandinamas. Taip jis tampa nepaprastai šviežio skonio su braškių bei gervuogių aromatu. Geriausiai dera su vidutiniškai aštriais patiekalais.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


  1. Vakarienės pabaigai – nacionalinis Italijos desertas tiramisas su itališka maskarpone, sausainiais iš Pjemonto, kava, šokoladu. Flavio šį desertą ragina skanauti su espreso puodeliu.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Daugiau informacijos apie Sicilijos maistą ir vyną galima sužinoti „Ragauk Siciliją“ feisbuko paskyroje.

Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos bei visuomenės gerove.

Naujausi įrašai

bottom of page