Lietiniai blyneliai – vienas tų patiekalų, kuriuos visada supa daugybė prisiminimų ir beveik visi jie – apie lėtus sekmadienio pusryčius. Išbandykite tokius pat gerus, bet kiek kitokius lietinius, pavyzdžiui, iš grikių miltų!
Lietiniai su CIBERŽOLE
Įprasti, bet su šiek tiek paslapties.
4 asm.
Gaminimas 40 min.
Reikia:
240 g miltų
1 šaukšto ciberžolės
žiupsnelio cukraus
žiupsnelio druskos
0,5 l augalinio pieno
2 kiaušinių
1 šaukšto tirpinto sviesto
aliejaus (kepti)
Miltus persijokite su ciberžole, sumaišykite su cukrumi ir druska. po truputį, nuolat plakdami kiaušinius supilkite ištirpintą sviestą.
Išplakite iki vientisos grietinėlės tirštumo masės ir palikite 15 min. pastovėti, kad išbrinktų miltai. Jeigu masė pasirodys per tiršta, įpilkite šiek tiek vandens.
Į įkaitintą ir aliejumi pateptą keptuvę samteliu pilkite tiek tešlos, kad plonu sluoksniu padengtų dugną. Kai viena pusė apkeps, atsargiai apverskite ir iškepkite kitą pusę.
Patiekiti su norimu saldikliu
SIDRO blyneliai
Priklausomai nuo sidro skonio keisis ir blynelių skonis – kriaušių, obuolių, uogų.
4 asm.
Gaminimas 1 val.
Reikia:
240 g miltų
Žiupsnelio cukraus
Žiupsnelio druskos
500 ml obuolių arba kriaušių sidro
2 kiaušinių
2 šaukštų aliejaus
Miltus persijokite, sumaišykite su cukrumi ir druska.
Sidrą sumaišykite su kiaušiniais ir aliejumi – tiek, kad tik susimaišytų.
Supilkite sidro ir kiaušinių mišinį į miltus, išmaišykite iki vientisos masės ir palikite 15 min. pastovėti, kad išbrinktų miltai. Jei masė pasirodys per tiršta – šiek tiek įpilkite vandens.
Į įkaitintą ir aliejumi pateptą keptuvę samteliu pilkite tiek tešlos, kad plonu sluoksniu padengtų dugną. Kai viena pusė apkeps, atsargiai apverskite ir iškepkite kitą pusę.
GRIKIŲ miltų lietiniai
Plonyčiai, tik grikių skonio.
4 asm.
Gaminimas 40 min.
Reikia:
300 ml pieno
300 ml vandens
3 kiaušinių
Žiupsnelio cukraus
Žiupsnelio druskos
100 g grikių miltų
100 g kvietinių miltų
50 ml alyvuogių aliejaus
Į didelį dubenį supilkite pieną, vandenį, įmuškite kiaušinius, įberkite cukraus ir druskos. Viską gerai sumaišykite.
Į kitą dubenį persijokite grikių bei kvietinius miltus ir nuolat maišydami šluotele plona srovele supilkite pieno ir kiaušinių mišinį. Taip pat galite maišyti plaktuvu, bet lėtais apsukimais. Kai tešla bus lygi ir glotni, supilkite aliejų ir jį gerai įplakite.
Tešlą būtinai palikite 30 min. pastovėti.
Įkaitinkite keptuvę, plonu sluoksniu patepkite ją aliejumi (labai patogu tai padaryti specialiu aliejaus purkštuvu), įpilkite tešlos. Pakreipdami keptuvę į vieną ir kitą pusę paskirstykite tešlą lygiu sluoksniu po keptuvę.
Apverskite lietinį tada, kai matote, jog viršus jau nebeskystas. Kepkite iš kitos pusės.
АVINŽIRNIŲ miltų blyneliai
Gana specifinio skonio, avinžirniai jaučiami stipriai, bet gali būti puiki alternatyva įprastiems blyneliams esant gliuteno netoleravimui.
4 asm.
Gaminimas 1 val.
Reikia:
200 ml stipriai gazuoto mineralinio vandens
200 ml kefyro
2 kiaušinių
2 šaukštų aliejaus
Žiupsnelio druskos
Šaukštelio agavų sirupo arba kitokio saldiklio
200 g avinžirnių miltų
Sumaišykite vandenį, kefyrą, kiaušinius ir aliejų. Įberkite druskos bei pridėkite (jei pageidaujate) saldiklio. Viską gerai išplakite.
Plona srovele supilkite masę į miltus ir vėl išmaišykite. Palikite pastovėti 30 min.
Kepkite įkaitintoje keptuvėje.
BISKVITINIAI lietiniai
Purūs ir švelnūs.
4 asm.
Gaminimas 1 val.
Reikia:
4 kiaušiniai
140 g miltų
300 ml pieno
1 šaukštas cukraus
Žiupsnelis druskos
Aliejaus kepti
Atskirkite trynius nuo baltymų. Baltymus atidėkite.
Į dubenį persijokite miltus, įberkite druskos ir cukraus, įdėkite trynius ir plona srovele pilkite pieną, nuolatos maišydami šluotele. Tešlą išmaišykite taip, kad nebūtų grūdelių.
Išplakite baltymus iki standžių putų ir sumaišykite su lietinių tešla.
Kepkite lietinius vidutiniškai įkaitintoje keptuvėje.
PATARIMAS: * Lietinius galima sušaldyti. Geriausiai supakuotus individualiomis porcijomis.
Skanaus!