top of page

Ledų sudėtyje – pieno milteliai. Kaip reaguoti? (Maisto technologės komentaras)


Kokia vasara be ledų? Šerbetai, šaldytos sultys, plombyrai – jų yra tiek daug rūšių, kad kiekvienas tikrai atras savo mėgstamiausią skonį. Ar žinote, kodėl ledus reikia laižyti, o ne kąsti? Kokie ledai sveikiausi ir kaip taisyklingai juos laikyti? Visi atsakymai ir patarimai ledų mėgėjams.


Laidoje ALFAS LIVE Alfas kalbino Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausiąją specialistę – valstybinę maisto produktų inspektorę Antoniną Greičiuvienę.


kokius ledus pirkti, pieno milteliai, maisto technologė

Į ką reikia atkreipti dėmesį renkantis ledus?

Pirmiausia, turime atkreipti dėmesį ar ledai nėra deformuoti, perskaityti ledų pavadinimą, norėdami patenkinti savo poreikius ir norus. Norint neapsigauti, reikia žiūrėti ar tai plombyras, ar grietininiai, pieniški ledai, ar vaisiniai, šerbetas, sorbetas, ar tiesiog valgomieji ledai. Nes valgomųjų ledų gamybai gali būti naudojami augaliniai aliejai – ne pieno riebalai. Tai galbūt kai kuriais aspektais turi įtakos vartotojui. Svarbu perskaityti sudedamųjų dalių sąrašą, kuris yra įvardytas mažėjančia tvarka. Trečias svarbus aspektas yra maistingumo lentelė, kurioje tikėdamasis, kad perka vaisių sultis, ir kad jos bus mažiau maistingos negu plombyras – pirkėjas gali apsigauti. Į ledus galima įdėti daugiau cukraus bei kitų ingredientų ir tokie neva liesi ledai tuomet beveik prilygs plombyrui.


Jeigu sudėtyje yra pieno milteliai, o ne pienas, ar tai yra blogai?

Nėra blogų arba gerų miltelių. Yra saugūs ir kokybiški maisto produktai. Iš pieno miltelių mes galime atgaminti pieną, kuris prilygs sterilizuotam arba UAT pienui. Tikrai negalima sakyti, kad tai yra blogai. Antra, pieno milteliai yra nepakeičiami minkštų ledų gamyboje. Dehidratuoti produktai naudojami tam, kad galima būtų pagaminti ledus, be abejonės, tam tikromis proporcijomis dedama ir kitų ingredientų. Todėl pasakyti, kad pieno milteliai ledų gamyboje nenaudojami būtų klaida, kad jų nereikia naudoti, taip pat yra klaida. Pieno milteliai duoda tam tikrą sausųjų medžiagų kiekį, stabilumą. Jeigu ledų gamyboje bus naudojamas tik vanduo, o ne pieno milteliai, įsivaizduokite, kiek mums reikės įdėti įvairiausių stabilizatorių, kad ledai neištirptų po 3 min. vos tik juos nusipirkote.


Kokius ledus reikėtų valgyti: ar jie turėtų būti kieti, ar šiek tiek atšilę?

Karštuoju laikotarpiu tie, kurie bando valgyti ledus dideliais kiekiais, dažniausiai valgo juos nemažais kąsniais, o taip daryti negalima. Ledus reikia valgyti laižant, kol pripratinsite gerklę prie temperatūros pokyčio. Antra, valgomųjų ledų skonis ir savybės geriau atsiskleidžia, kai jie yra šiek tiek atitirpę, ne kieti. Įsigyjant ledus labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad laikant juos tinkamomis sąlygomis, jie nepraranda savo formos, yra gerai iškilę, nesubliuškę. Jei praplėšiate pakuotę ir matote, kad ten yra kristaliukų, reiškia, tokie ledai buvo atšildyti ir pakartotinai atšaldyti. Tokių ledų valgyti negalima.


Visą laidą žiūrėkite čia.


Sėkmės ir skanių ledų!

Naujausi įrašai

bottom of page