top of page

Ką žymūs žmonės valgo per Kūčias ir Kalėdas?

Gražiausios ir jaukiausios žiemos šventės – Kūčios ir Kalėdos – prasideda jau rytoj. Skanus maistas ir sušildantys prieskoniai yra neatsiejama šių švenčių dalis, kurią kiekvienas savo virtuvėje realizuoja vis kitaip, o šiemet galbūt – naujai. Paklausėme žymių žmonių, kuo gi jie šiemet sugalvojo nustebinti artimuosius, kas Kūčių ir Kalėdų metu yra pagrindinis virėjas šeimoje ir be kokio patiekalo žiemos šventės – neįsivaizduojamos.

DOVILĖ FILMANAVIČIŪTĖ


Filmanavičiūtė

Kad ir kaip banaliai skambėtų, man Kūčios ir Kalėdos yra mamos ir tėčio namai: tų namų kvapas, šuo po stalu, plotkelė, žvakės, kurias tėtis uždega, sutrikę žvilgsniai, nes nuo klegesio turime prieiti prie maldos, sotūs pusryčiai, kvaili filmai per televiziją… Ir, be abejonės, skoniai! Jei aš kažko sau per metus ir neleidžiu, tai šventės šeimoje man yra majonezas, suskrudusi anties odelė, kisielius, mandarinai, dar majonezo, raudonasis sodrus vynas, kūčiukai tris kartus per dieną, baltoji mišrainė, silkė su grybais ir viskas, ką paminėjau, vėl ratu. Turiu pripažinti, šiųmetinį mano firminį patiekalą padiktavo VMG: jį jau gaminau ir patiko net mano emigrantui broliui! Tai yra hitų hitas – „silkių mojito“. Su šiuo patiekalu šiemet ir smūgiuosiu!

SAUGIRDAS VAITULIONIS

13419276_278473375836718_2892302925817268547_n

Kalėdos man yra klaikiai mėgstama šventė ne tik todėl, kad susirenka visa šeima. Man labai patinka namuose gamintas maistas. Toks tikras, mamiškai jaukus ir, žinoma, skanus! Kai atvykstu pas tėvus, vos pradaręs namų duris jau gaudau skaniausius kvapus. Kūčių ir Kalėdų stalui mūsų šeimoje diriguoja mama su vyriausia šeimos nare – teta. Damos kuičiasi prie puodų kelias dienas, kol šventinį stalą nukloja savo kosminiais patiekalais. Kasmet tie patiekalai šiek tiek kinta, bet keli klasikiniai lieka visada.

Aš neįsivaizduoju Kūčių stalo be mamos silkių popuri – jų būna bent penkių rūšių, su įvairiausiais pagardais, o už tetos kepamas bulvių pampuškas, kaip mes jas vadiname, galiu nužudyti. Tai – tokio skanumo Kūčių patiekalas, kad aš jo prisikemšu lyg išbadėjęs beprotis. Nors tai paprastas patiekalas – kroketų tešla ir grybų bei svogūnų padažas, bet visa skanumo paslaptis yra ta, kad pampuškas teta kepa tikros malkinės krosnies orkaitėje! Taip paprastas patiekalas virsta magišku skanėstu. O Kalėdų neįsivaizduoju be vištienos suktinukų, beje, taip pat keptų malkinėje krosnyje. Tiesa, šiemet pats marinuosiu kalakutą, tai tikiuosi, kad neteks raudonuoti. Kelis kartus repetavau – išėjo visai neprastai, tad tikiuosi, kad šeimynai patiks!

NAGLIS ŠULIJA


72115200

Šiemet Kalėdoms valgysime ypatingą patiekalą – šernienos kumpį. Nors mūsų šeimoje niekas nemedžioja, ši egzotika mūsų namuose atsirado labai netikėtai: dėl to džiaugiamės ir nekantraujame paragauti. Savo švenčių neįsivaizduoju be pupelių, tiek per Kūčias, tiek per Kalėdas. Tos pupelės su grietinės padažu yra ruošiamos pagal specialų, senovinį šeimos receptą, kuris keliauja iš kartos į kartą. Aš, iš tiesų, nelabai galiu pasakyti, kaip tas pupeles pagaminti, nes jį ruošia vyresnės giminės moterys. Galbūt kada nors ir man teks jį perimti, kad paskui perduočiau savo vaikams ar anūkams, tačiau kol kas džiaugiuosi, kad yra, kas tą patiekalą paruošia labai skaniai ir taip sukuria tikrą šventę.

LINAS ADOMAITIS

(I. Adomaitienės nuotr.)

(I. Adomaitienės nuotr.)


Neįsivaizduoju Kūčių stalo be virtinukų su džiovintais baravykais. Tai, ko gero, vienintelė diena metuose, kai valgau silkę. Mama tikrai labai skaniai ją paruošia. Žinoma, svarbiausias patiekalas yra pašventintos plotkelės, kurias lauždami linkime sėkmės vieni kitiems. Mano žmona šiais metais įgudo paruošti įvairiausių veganiškų tortų, kurie gaminami riešutų ir vaisių pagrindu. Būtinai patieksime kelis ant bendro Kūčių ir Kalėdų stalo.

SIMONA NAINĖ


Simona Nainė

Kūčioms, tiesą sakant, šiemet kaip tik prisirinkau daugybę patiekalų receptų iš „Virtuvės mitų griovėjų“. Kelis patiekalus bandysiu gaminti pirmą kartą, tad nežinau, ar jie pavyks ir patiks šeimai. Vienas jų bus silkė su persimonais, kurios nesu gaminusi, bet visi labai gyrė, lašiša su apelsinais ir t. t. Taigi, per Kūčias karaliaus žuvis ir silkė. Kalėdoms bus vištienos patiekalas su grūdėtomis garstyčiomis.

Pagrindinis žiemos švenčių patiekalas yra aguonpienis, kurio aš pati pagaminti nemoku, tačiau jį idealiai paruošia mano mama. Kadangi per šventes šiemet visi sugužės į mano namus, tad mamos, jai paklausus, ką atsivežti, paprašiau būtent to aguonpienio. Aišku, per Kūčias būtinai turi būti ir kalėdaičių bei tos paprastos marinuotos silkutės su svogūnais. Per Kalėdas dažniausiai dirbu, tad daug nevalgau, todėl daugiausiai prisivalgau būtent Kūčių vakarą.

Naujausi įrašai

bottom of page