Kvepia blynais! 16 patarimų, kaip iškepti ploniausius ir švelniausius lietinius

Ne tik Vaidotui iš The Roop, bet ir kone kiekvienam mūsų vaikystė asocijuojasi su blynais. Kalnu ploniausių lietinių, kurių tešlą mama ar močiutė vos spėdavo lieti į keptuvę. Atrodydavo, kad viens du ir tobulas blynas yra.

Realybėje iki tobulybės yra, ką nuveikti, bet kai po ranka geri patarimai nieko nėra neįmanoma!


lietinai bynai, tešla lietiniams, Alfo receptai
Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

  1. Keptuvė! Be tinkamos keptuvės gerų lietinių nebus. Svarbus keptuvės svoris. Keptuvė neturi būti lengva, bet nuo sunkios, špižinės, gali skaudėti ranką: kepant lietinius keptuvė tampa kone teniso rakete. Tad įsivertinkite savo jėgas. Geriausia yra tokia keptuvė, kurios svorį švelniai jaustumėte rankoje. Taip pat svarbu, kad paviršius būtų nepridegantis. Keptuvė lietiniams neturi būti užmezgusi pažinties su indaplove ir žinoti, kad yra šiurkštus plovimas. Idealiausia, kad namuose būtų atskira keptuvė lietiniams, įvairiems blynams, blynukams, sklindžiams ir kiaušinių patiekalams. Patogiausia kepti lietinius keptuvėje storu 20 cm skersmens dugnu.

  2. Samtis. Pasirinkite tinkamo dydžio samtį tešlai semti. Geriausia, kai lietinis supilamas per vieną, o ne per kelis kartus. Tad samčio dydis turi atitikti keptuvę.

  3. Vanduo! Tešlos ingredientai: vanduo, kiaušiniai, pienas, grietinėlė, sviestas, aliejus, miltai, druska, cukrus. Klasikinių lietinių recepte bus vanduo, pienas, kiaušiniai, miltai, sviestas, druska. Vanduo – būtinas tešlos ingredientas. Jeigu esate griežtai įsitikinę, kad lietinių tešla turi būti vien su pienu, vis dėlto pabandykite įpilti bent 10 proc vandens nuo pieno kiekio. Nedėkokite.

  4. Šiek tiek gazo. Ypatingi, ažūriniai, lietiniai išeis tuomet, jei pasirinksite receptus su gazuotu mineraliniu vandeniu, vaisvandeniais arba sidru, putojančiu vynu.

  5. Proporcijos. Idealios lietinių tešlos proporcijos: 4 kiaušiniai, 350 ml pieno, 150 ml vandens, 220 g kvietinių miltų, 50 g ištirpinto sviesto, žiupsnelis druskos.

tešla blynams, lietiniai, Alfo receptai
Unsplash.com nuotr.

  1. Cukrus. Žiupsnelis cukraus į tešlą lietinius padarys labiau „įdegusius“ ir intensyvesnės spalvos.

  2. Kokteilinė?! Geriausią lietinių tešlą pagaminsite kokteilinėje, įprastas plaktuvas neduos tokio gero efekto.

  3. Be gumuliukų. Jeigu tešla su gumuliuk