top of page

Kvepia blynais! 16 patarimų, kaip iškepti ploniausius ir švelniausius lietinius

Ne tik Vaidotui iš The Roop“, bet ir kone kiekvienam mūsų vaikystė asocijuojasi su blynais. Kalnu ploniausių lietinių, kurių tešlą mama ar močiutė vos spėdavo lieti į keptuvę. Atrodydavo, kad viens du ir tobulas blynas yra.

Realybėje iki tobulybės yra, ką nuveikti, bet kai po ranka geri patarimai – nieko nėra neįmanoma!


lietinai bynai, tešla lietiniams, Alfo receptai
Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

  1. Keptuvė! Be tinkamos keptuvės gerų lietinių nebus. Svarbus keptuvės svoris. Keptuvė neturi būti lengva, bet nuo sunkios, špižinės, gali skaudėti ranką: kepant lietinius keptuvė tampa kone teniso rakete. Tad įsivertinkite savo jėgas. Geriausia yra tokia keptuvė, kurios svorį švelniai jaustumėte rankoje. Taip pat svarbu, kad paviršius būtų nepridegantis. Keptuvė lietiniams neturi būti užmezgusi pažinties su indaplove ir žinoti, kad yra šiurkštus plovimas. Idealiausia, kad namuose būtų atskira keptuvė lietiniams, įvairiems blynams, blynukams, sklindžiams ir kiaušinių patiekalams. Patogiausia kepti lietinius keptuvėje storu 20 cm skersmens dugnu.

  2. Samtis. Pasirinkite tinkamo dydžio samtį tešlai semti. Geriausia, kai lietinis supilamas per vieną, o ne per kelis kartus. Tad samčio dydis turi atitikti keptuvę.

  3. Vanduo! Tešlos ingredientai: vanduo, kiaušiniai, pienas, grietinėlė, sviestas, aliejus, miltai, druska, cukrus. Klasikinių lietinių recepte bus vanduo, pienas, kiaušiniai, miltai, sviestas, druska. Vanduo – būtinas tešlos ingredientas. Jeigu esate griežtai įsitikinę, kad lietinių tešla turi būti vien su pienu, vis dėlto pabandykite įpilti bent 10 proc vandens nuo pieno kiekio. Nedėkokite.

  4. Šiek tiek gazo. Ypatingi, ažūriniai, lietiniai išeis tuomet, jei pasirinksite receptus su gazuotu mineraliniu vandeniu, vaisvandeniais arba sidru, putojančiu vynu.

  5. Proporcijos. Idealios lietinių tešlos proporcijos: 4 kiaušiniai, 350 ml pieno, 150 ml vandens, 220 g kvietinių miltų, 50 g ištirpinto sviesto, žiupsnelis druskos.

tešla blynams, lietiniai, Alfo receptai
Unsplash.com nuotr.

  1. Cukrus. Žiupsnelis cukraus į tešlą lietinius padarys labiau „įdegusius“ ir intensyvesnės spalvos.

  2. Kokteilinė?! Geriausią lietinių tešlą pagaminsite kokteilinėje, įprastas plaktuvas neduos tokio gero efekto.

  3. Be gumuliukų. Jeigu tešla su gumuliukais – tiesiog perkoškite ją per sietą.

  4. 30 min. Tešlą palikite pastovėti 2030 min. Po to pabandykite iškepti lietinį ir pažiūrėkite, ar konsistencija atitinka jūsų lūkesčius.

  5. Tiršta ar skysta. Tirštesnė tešla – storesni blynai. Skystesnė tešla – lietiniai plonesni, su traškiais krašteliais. Jei tešla per tiršta, tiesiog įpilkite šiek tiek pieno. Jei tešla per skysta, nupilkite apie 150 ml tešlos į dubenėlį ir pamaišykite su miltais, ir tik po to sujunkite su visa tešla. Jei bersite miltus tiesiai į visą kiekį tešlos, susidarys gumuliukai ir bus sunku jais atsikratyti.

  6. Gardūs priedai. Kepdami saldžius lietinius į tešlą galite įmaišyti aguonų, čija sėklų, cinamono, tarkuotos apelsinų arba citrinų žievelės, vanilės, kakavos, liofilizuotų uogų. Jei norite užkandinių lietinių – galite įberti įvairiausių žolelių, liofilizuotų burokėlių, špinatų, dilgėlių, moliūgų etc. Taip pat prieskonių arba jų mišinių, sezamų, kanapių branduolių.

  7. Įvairūs miltai. Eksperimentuokite su miltais – puikūs lietiniai išeina su ryžių miltais, avižiniais miltais, grikių miltais. Kad grikių lietiniai būtų elastingesni, reikėtų įberti šiek tiek kvietinių miltų – apie 1015 proc. nuo bendro miltų kiekio.

  8. Universalūs. Lietinius galima užkepti padaže, surišti į ryšulėlį, kepti su įdarais, troškinti padažuose, vynioti vyniotinius, daryti tortus.

  9. Su ar be riebalų? Dažnai girdimas patarimas, kad nereikia tepti keptuvės riebalais, jei į tešlos sudėtį įeina sviestas arba aliejus. Pabandykite iškepti ir sausoje keptuvėje, ir keptuvėje su trupučiu riebalų. Pasirinkite sau tinkamesnį varinatą, nes, patikėkite, skirtumas akivaizdus.

  10. Karšta keptuvė. Prieš pildami tešlą, keptuvę gerai įkaitinkite. Nes silpnai įkaitintoje keptuvėje lietiniai džius, o ne keps.

  11. Į šaldiklį! Likusius lietinius (ar tokių pas jus būna, nes aš negirdėjau) galima sušaldyti. Būtinai perklokite kiekvieną kepimo popieriaus gabalėliu.

lietiniai blynai, kaip iškepti lietinius, blynų tešla, Alfo receptai

ČIA rasite penkis įdomesnių lietinių receptus.



Sėkmės ir skanaus!


Naujausi įrašai

bottom of page