Vis daugiau žmonių ieško sveikatai palankesnių savo mėgstamų produktų alternatyvų. Arbatą saldina ne cukrumi, o medumi, blynus kepa ne iš baltų, o iš viso grūdo miltų. Dauguma ieškančiųjų, kuo pakeisti kavą, atranda matchą.
Japoniška matcha vakaruose turi supermaisto statusą. Ne veltui: tai unikalus arbatos gamybos, paruošimo, vartojimo būdas, dovanojantis ne tik neįprastą skonį, kvapą ir tekstūrą, bet ir ypatingą poveikį organizmui. Ši į miltelius sumalta žalioji japoniška arbata tradiciškai ruošiama išplakant ją su šiltu vandeniu, t. y. paruošiant suspensiją. Taip geriantysis išgeria ne tik ištrauką, bet ir pačius arbatos lapelius.
Japonijoje matcha nuo senovės vertinama kaip dalis arbatos ceremonijos. Tai yra prabangi dovana ir dėmesys svečiui.
Umamiška
Matchos poveikis sveikatai – teigiamas: kartu su ja organizmas gauna įvairių polifenolių, L-teanino ir/ar kofeino. Polifenoliai padeda kovoti su neigiamu aplinkos veiksnių poveikiu, stiprina kraujagyslių sistemą, saugo nuo diabeto ir vėžio. L-teaninas veikia raminančiai, padeda ramiai susikoncentruoti. Kofeinas tonizuoja, o matchoje jo tiek, kad ji nesunkiai pakeičia kavą.
Ypatingas yra ne tik matcha paruošimo būdas, bet ir skonio, vizualinės savybės. Matcha turi ir saldumo, ir kartumo, ir stipriai išreikšto umami skonio, aksominę, sunkią tekstūrą, yra tamsios žalio smaragdo spalvos. Tačiau tikrai ne bet kuri žalioji arbata, sumalta į miltelius, gali būti vadinama matcha.
Tikra matcha – brangi
Norint išgauti matchos unikalų skonį ir spalvą, reikia atlikti tam tikrus žingsnius, kurie kitų žaliųjų arbatų gamyboje nėra atliekami.
1. Keturias savaites prieš nuskinant lapelius, arbatkrūmiai uždengiami, paslepiant juos nuo saulės šviesos. Augdami šešėlyje, jauni lapeliai sukaupia daugiau cukraus, L-teanino bei chlorofilo. Cukrūs suteikia gėrimui saldumo, L-teaninas – taip japonų vertinamo umami skonio, chlorofilas – ryškią žalią spalvą. Saulės spinduliai L-teaniną paprastai verčia į karčius katechinus, todėl nuo saulės paslėpta arbata turi mažiau kartumo.
2. Iš arbatlapių būtinai pašalinamos lapo gyslos, kad paskutiniame etape išdžiūvusius lapelius būtų galima sutrinti iki ypač smulkių miltelių.
3. Tai, kaip sumalami arbatlapiai, taip pat turi daug įtakos galutiniam produktui. Matcha turėtų būti malama lėtai, akmeninėmis girnomis. Taip užtikrinama, kad malimo metu nepakils temperatūra, galinti suardyti arbatos skonį ir spalvą. 40 g matchos sumalti reikia net valandos!
Kadangi gaminant tikrą matchą, tenka įdėti ženkliai daugiau darbo, jos už mažą kainą nenusipirksite.
___________________________
SKONIS IR KVAPAS ceremoninė matcha arbata pagaminta iš šviežiausių ir jauniausių arbatlapių, augintų šešėlyje, todėl yra sodrios žalios spalvos, ypač harmoningo skonio: lengvai karstelėjusio nibumi, salstelėjusio, švelniai sutraukiančio shibumi ir japoniškas arbatas garsinančio umami.
___________________________
Kaip paruošti matchą?
Matcha arbata ruošiama garsiosios japonų arbatos ceremonijos metu, tačiau kad pasimėgautumėte ja namuose, nereikia nei iškilmių nei ceremonijų, svarbu žinoti kelias
taisykles ir šiam malonumui tinkamai pasiruošti.
Matchai ruošti reikia platesnio puodelio ar ~300 ml dubenėlio (arba japoniško čavano – kaip tik matchai plakti skirto indo). Patogiau, jei dubenėlis/puodelis bus aukštesnėmis sienelėmis.
Rekomenduojama turėti ir specialų bambukinį matcha šaukštelį, juo vienu kartu arbatos pasemsite apie 1 gramą.
Matcha plikoma atvėsintu, 60-70°C, vandeniu. Jei neturite virdulio su reguliuojama temperatūra, užvirusį vandenį perpilkite į tarpinį indą ir leiskite keletą minučių pastovėti.
Pasemkite 1-2 g matcha miltelių, per sietelį įsijokite juos į indą matchai plakti (sietelis
nebūtinas, bet padės tolygiau išsklaidyti matcha miltelius)
Į Matchą įpilkite 60-70°C temp. vandens (80 ml – tradicinei japoniškai versijai, arba
pilną puodelį – pagal savo skonį) ir bambukine šluotele (časen) ypač greitais judesiais
plakite gėrimą taip, tarsi vandenyje “rašytumėte” raidę M. Jei neturite bambukinės
šluotelės, tiks ir elektrinis pieno plaktuvėlis.
Plakite, kol visame paviršiuje susidarys tanki, standi, smulkių burbuliukų puta.
Į gėrimą galima įpilti šilto, putoto pieno ir pasimėgauti matcha late. Augalinis – sojų,
net kokosų pienas tinka labiau, nes išsaugo nesujungtus vertinguosius polifenolius.
Į gėrimą galima įpilti sulčių ar gazuoto vandens – bus matcha limonadas.
Turėkite omenyje, kad tikra matcha nėra tirpūs milteliai, tad laikui bėgant milteliai nusėda į
gėrimo dugną. Tai tikros matchos ženklas.
PATARIMAS:
Kad ruošiamoje matcha arbatoje nesusidarytų gumulėlių, vandenį į matchai ruošti skirtą
indą pilkite dviem etapais: pirma įpilkite vos šlakelį pasiruošto vandens, įmaišykite
ceremoninės matcha miltelius į vandenį iki tirštos pastos ir tik tuomet supilkite likusį
vandenį. Gėrimą šepetėliu gerai išplakite iki paviršiuje susidariusi puta atrodys stabili.
Gardžių atradimų.