Kodėl geriausia valgyti ir gaminti patiekalus su raudonosiomis pupelėmis

Daugeliui kruopos ir pupelės yra kasdienis maisto produktas. Mūsų parduotuvių lentynose jų didelė įvairovė, kiekvienas renkasi tai, ką mėgsta. Tačiau, kurios iš jų vertingiausios?


„Bandymų stoties“ laidoje Alfas kartu su maisto technologe Vida Ežerskiene pasakojo apie kruopas. Kurios yra naudingiausios bei sveikiausios, o kurias reikėtų rinktis rečiau? Kokias pupeles labiausiai rekomenduoja naudoti Vida ir kodėl? Kurios yra pačios maistingiausios? Kaip prieš verdant reikėtų paruošti grikius? Ir kodėl maisto technologė patarė mažiau vartoti manų ir kukurūzų kruopų?


kokias kruopas ir pupelės rinktis? pataria maisto technologė
VMG nuotr.


Kuo naudingi yra grikiai?

Grikiuose yra labai daug skaidulinių medžiagų, jie tinka norintiesiems lieknėti. Įdomu, kad grikius reikia užmerkti, o virti trumpai, taip juose liks naudingos medžiagos ir bus geresnis skonis. Nupilkite juos karštu vandeniu ir tada brinkinkite. Taip grikiai nesulips. Virti juos reikėtų 3–5 minutes. Grikiai gali būti kepinti ir nekepinti. Lietuvoje nekepinti grikiai atsirado labai neseniai. Maistingumo prasme jie vienodi, bet nekepinti yra švelnesnio skonio ir šviesesnės spalvos.


Kuo ypatingos pupelės?

Pupelių yra įvairių rūšių: baltos, raudonos, margos, juodos. Dažnai kyla klausimas, kurios yra naudingiausios? Galiu pasakyti, kad vertingiausios yra raudonos. Tai įrodyta moksliškai. Labiau krakmolingos yra baltos, bet maistinė vertė didesnė raudonų pupelių. Be to, raudonos pupelės geriau išlaiko savo formą, ne taip trupa ir byra. O baltos pupelės subyra, nes jose yra daugiau krakmolo.

Kuo ypatinga Bolivinė balanda?

Tai labai populiari, tačiau gana nepigi kruopa. Maistine verte ji labai vertinga, nes joje yra ir vario, ir daug mineralinių medžiagų. Siūlyčiau ją vartoti. Ji kilusi iš Peru, Čilės. Ši kruopa įdomi tuo, jog gali augti karštyje, aukštai kalnuose, šaltose vietose ar net nederlingose žemėse. Mes ją laikome kruopa, bet ji labiau priskiriama prie tokių lapinių daržovių kaip špinatai ir burokėliai. Ji labai greitai verda, kiti rekomenduoja tik užpilti karštu vandeniu, tada pavirti 5–7 minutes. Dažniausiai naudojama košėms.


Ką reikėtų žinoti verdant kruopas?

Svarbi taisyklė, jog visas stambesnes kruopas reikėtų pamerkti prieš verdant. Jos turi prisigerti vandens, išbrinkti ir suminkštėti, Smulkios ir taip labai greitai išverda.


Visą laidą žiūrėkite čia

Sėkmės!


Naujausi įrašai