Kas antras lietuvis maistą išmeta: patarimai, kaip to išvengti

Lietuvoje atliktas „Barboros“ tyrimas parodė, kad net 63 proc. apklaustųjų maisto likučius namuose išmeta į šiukšliadėžę ir tik trečdalis panaudoja kitiems patiekalams. Dažniausiai išmetami jau pagaminto maisto likučiai, iš pavienių produktų į šiukšliadėžę dažniausiai keliauja duona.

Šie skaičiai rodo, kad maisto švaistymas yra itin opi problema, kurią spręsti turime pradėti savo namų virtuvėje.


duona
Shutterstock.com nuotr.


„Barbora“ dalijasi patarimais, kaip panaudoti maisto likučius ir vartoti maistą taip, kad jo nereikėtų išmesti.


Išvenkite emocinio apsipirkimo

Dažniausiai maistas keliauja į šiukšliadėžę, kai jo nusiperkama daugiau nei spėjama suvartoti, o likučiams panaudoti pritrūksta idėjų ar noro. Maisto švaistymo išvengti nesunku, tereikia atsakingai pirkti maistą ir virtuvėje pasitelkti fantaziją ir drąsą eksperimentuoti.

Ar teko girdėti apie emocinį apsipirkimą?

Tai viena priežasčių, kodėl į namus parsinešame daugiau produktų nei reikia, kurių paskui nespėjame suvartoti, o gal tiesiog persigalvojame ir nebenorime. Emociniam apsipirkimui pasiduoti lengva – parduotuvėje patraukia gražios ir spalvingos pakuotės, suvilioja nuolaidos ar noras paragauti naujų skanėstų. O visų lengviausia pasiduoti tokiam apsipirkimui, kai apsipirkti einama be plano ar produktų sąrašo.



 

Išvengti emocijomis grįsto apsipirkimo gali padėti maisto pirkimas internetu. Perkant internetu:

  • Nevilios kvapai, ryškios pakuotės ar atsitiktinai pro šalį einant pamatyti produktai;

  • Nebūtina detaliai planuoti viso savaitinio meniu. Kadangi apsipirkti galite neišvykdami iš namų, užtenka nusipirkti produktų artimiausioms dienoms – tiek, kiek tikrai suvartosite. Kai matysite, kad produktų ima trūkti, kurjeris dar tą pačią dieną užsakytus produktus gali pristatyti.

  • Lengviau stebėti ir krepšelio dydį – su kiekvienu įdedamu produktu matysite, kiek turėsite sumokėti.

  • Sutaupysite marias laiko, kurį galėsite skirti eksperimentams virtuvėje su maisto likučiais.



 

„Barboros“ patarimas dar atsakingesniam apsipirkimui: krepšelį galite susidėti tiesiog atsidarę šaldytuvą ar virtuvės spinteles ir iškart pažiūrėję, kokių produktų trūksta, o kokių galiojimas eina į pabaigą. Taip būsite tikri, kad nieko nepamiršite, bet kartu neprisipirksite to, ko nereikia. Pasitelkite kūrybiškumą