Ne vien sviestu ir grietine „gyvi" koldūnai. Skirtingi padažai suteiks jiems naujų skonių. Išbandykite bent jau šiuos keturis:
Moliūgų padažas
400 ml padažo
Gaminimas 30 min.
Reikia:
400 ml sultinio
1 šaukštelio džiovintų petražolių
1 šaukštelio džiovintų peletrūnų
Žiupsnelio aitriųjų paprikų dribsnių
30 g miltų
30 g sviesto
200 g moliūgų tyrės
Žiupsnelio druskos
Kelių „tabasco“ padažo lašelių
Sultinį užvirinkite kartu su žolelėmis ir paprikomis.
Miltus pakepinkite svieste, kol gražiai pagels. Plona srovele, nuolat maišydami, pilkite verdantį sultinį į miltų ir sviesto mišinį (roux).
Kaitinkite, kol užvirs, ir virkite dar 7–10 min.
Pabaigoje sudėkite moliūgų tyrę, užvirinkite. Baigdami virti įberkite druskos ir įpilkite „tabasco“.
Jogurtinis padažas su feta ir žolelėmis
~400 g padažo
Gaminimo laikas 10 min.
Reikia:
200 g graikiško jogurto
100 g fetos
1 skiltelės česnako
Nedidelio ryšelio laiškinių česnakų
Nedidelio ryšelio krapų
Kelių šakelių petražolių
Šlakelio alyvuogių aliejaus
Žiupsnelio druskos
Sutrinkite jogurtą su feta.
Česnako skiltele gerai patrinkite indą, kuriame laikysite padažą.
Smulkiai supjaustykite žalumynus ir sumaišykite su jogurto bei sūrio mase. Jei reikia, pasūdykite ir įpilkite porą šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus.
Baltasis padažas su obuoliais
500 ml padažo
Gaminimas 30 min.
Reikia:
400 ml pieno
Tarkuoto muskato riešuto
200 g obuolienės be cukraus arba keptų obuolių
40 g miltų
40 g sviesto
Žiupsnelio druskos
1 šaukšto krienų
Pakaitinkite pieną kartu su prieskoniais ir jį atidėkite 10–15 min. Perkoškite.
Obuolienę pertrinkite per sietelį, kad būtų tolygi masė.
Miltus pakepinkite svieste, kol gražiai pagels.
Plona srovele, nuolatos maišydami, pilkite pieną į miltų ir sviesto mišinį (roux). Kaitinkite, kol užvirs, ir virkite dar 7–10 min.
Baigdami virti sudėkite obuolių tyrę ir krienus, viską gerai išmaišykite. Jei reikia, pasūdykite.
Žalioji salsa
500 ml padažo
Gaminimas 20 min.
1 žaliosios paprikos
1 žalio obuolio
Ryšelio petražolių
Ryšelio kalendrų
Ryšelio mėtų
2 žaliųjų aitriųjų paprikų
1 žaliosios citrinos sulčių
Gabalėlio žaliosios citrinos žievelės
50 ml obuolių acto
100 ml aliejaus
Žiupsnelio druskos
Medaus arba cukraus (pagal skonį)
Visus ingredientus sudėkite į trintuvo indą ir sutrinkite. Ypač patiks tiems, kas koldūnus valgo su actu.
Skanaus!