top of page

Etiketas prie stalo: kaip valgyti mėsainius, picas, alyvuoges ar keptą duoną?

Laidoje Alfo Bandymų stotis Alfas kartu su maisto etiketo eksperte Indre Briedeliene kalbėjo apie etiketą prie stalo.


Indrė atskleidė, kokias svarbiausias taisykles reikėtų žinoti naudojantis ant stalo padėtomis

servetėlėmis. Kaip nesuklysti patiekalams renkantis skirtingus įrankius?

Be to, papasakojo ir kaip taisyklingai valgyti mėsainius, picas, alyvuoges, keptą duoną ar fri bulvytes su padažu.


etiketas prie stalo_kaip valgyti mėsainį_etiketo žinovė
Shutterstock.com nuotr.

Ar lietuviai moka teisingai elgtis prie stalo?

Būna visaip. Vieni moka puikiai, kitiems yra kur tobulėti. Bet etiketas tuo ir yra žavus, kad labai priklauso, kur valgome, su kuo ir kokios yra aplinkybės. Kartais jis yra labai svarbus, kartais jo gali ir nereikėti.


Ką reikėtų žinoti apie įrankius, kuriuos jau matome su visa serviruote ant stalo?

Pagrindinė taisyklė: jeigu nepažįstate įrankių, nežinote, kokį patiekalą su kokiu įrankiu reikia valgyti (kartais tikrai taip būna), svarbiausia taisyklė, kurią turite žinoti, yra ši: pirmas patiekalas valgomas su toliausiai nuo lėkštės esančiais įrankiais ir kiekvieno patiekalo metu keliaujama centro link.


Kaip taisyklingai reikėtų valgyti picą?

Kaip ir minėjau, etiketui labai svarbi aplinka, su kuo esate ir kur esate. Jei aplinka ir proga yra nors šiek tiek formalesnė, pavyzdžiui, verslo pietūs ir Jūs labai norite picos, tuomet rekomenduoju imti įrankius. Taip yra todėl, kad neišsiteptumėte rankų, nereikėtų kolegai ar užsakovui duoti riebaluotos, nes ji vis tiek nenusivalys taip gerai su servetėle. Valgydami su įranikiais neapsitaškysite patys, bus kur kas estetiškiau.

Jeigu valgote su draugais, neįpareigojančioje aplinkoje, galite ją valgyti rankomis. Labai lengva patikrinti, kurią picą galima imti rankomis, ir kurią geriau pasilikti

valgymui su įrankiais. Jeigu picą paėmus į rankas, jos galas yra sunkus, labai daug priedų, jis

nusvyra, viskas bėga ir krenta – reikėtų pasitelkti įrankius. Nieko blogo neatsitiks, jeigu ir neformalioje aplinkoje ją valgysite su įrankiais.


Kaip reikėtų elgtis su mėsainiais?

Tikras gyvenimo džiaugsmas yra valgyti tokį maistą rankomis. Toks būdas ir yra teisingas.

Grįžtame prie tų pačių aplinkybių: jei susitikimas yra formalus, pavyzdžiui, verslo susitikimas ar pietūs, o jūs norite mėsainio – geriau jį persipjauti pusiau, kad būtų patogiau kąsti ir niekas nekristų, arba imti įrankius ir naudoti juos. Visą maistą galima valgyti su įrankiais ir niekada nepažeisite etiketo, jeigu jais naudositės. Yra žmonių, kurie sako, jog valgant mėsainį jį reikėtų apversti, tačiau tai jau ne etiketo taisyklė, o visų skonių, padažų ir valgymo principas.


Kaip valgyti bulvytes fri?

Jeigu indas yra asmeninis, galite imti rankomis, merkti į padažą ir valgyti. Galima tai daryti ir su

šakute, bet rankomis tikriausiai šimtą kartų smagiau ir skaniau. Jeigu indas yra bendras, įsidedate bulvyčių ir padažo sau į lėkštę, ir tik tada valgote. Viskas, kas prisiliečia prie jūsų burnos ar pirštų, neturėtų grįžti į bendrą indą. Lygiai taip pat reikėtų elgtis ir su alyvuogėmis.


Sėkmės!

Naujausi įrašai

bottom of page