top of page

Ką daryti su duonos likučiais? (Receptai ir patarimai)

Būna kartais situacijų, kai nei suvalgyti, nei išmest. Juolab duonos! Patarimai, kaip panaudoti nepanaudotą duoną. 


duona, VMG receptai
VMG nuotr.

  1. Svarbiausia yra naudoti sužiedėjusią, o ne sugedusią duoną. Jei ant jos atsirado pelėsio, tuomet duonos vartoti negalima – net išplaukite po jos duoninę. Be nemalonių žalių ar baltų dėmių, pakitusio kvapo ir skonio supelėjusioje duonoje atsiranda kenksmingų medžiagų.

  2. Sužiedėjusią duoną galima atšviežinti – tiesiog pašlakstykite ją vandeniu, o dar geriau – papurkškite iš purkštuko ir šaukite į iki 150 °C įkaitintą orkaitę. Laikykite 10–12 min. Svarbu atšviežinti tik tiek duonos, kiek suvalgysite tuo kartu, nes likusi atšviežinta duona tampa neskani. Toks atšviežinimo būdas tinka ir baltai kvietinei duonai, ir bandelėms.

  3. Sužiedėjusią duoną galite sumalti ir naudoti kaip džiūvėsėlius „paniravimui“ arba kitiems tikslams. Baltos duonos džiūvėsėlius galite naudoti maltiniams vietoje duonos riekės, tik reikės kiek ilgiau pamirkyti. Kepdami pyragus, štrudelius su vaisiais, džiūvėsėliais pabarstykite vietą vaisiams, kad tešla nesudrėktų.

  4. Ir baltos ir juodos duonos džiūvėsėlius galima naudoti vietoje miltų, taip suteikdami išskirtinį skonį.

  5. Nebijokite džiūvėsėlius gaminti ir iš juodos ruginės duonos. Tokius džiūvėsėlius galite naudoti padažų, sriubų sutirštinimui. Ypač gardžiai derinasi juodosios duonos džiūvėsėliai su grietinėle, pvz., padaže.

  6. Juodą duoną galite sulaužyti nedideliais gabaliukais, padžiovinti orkaitėje, sudėti į trintuvą kartu su riešutais, pvz., lazdynų, ir susmulkinti. Suberti viską į keptuvę, įberti cukraus ir pakepinti, kol cukrus pradės lydytis. Ataušinti ir vėl sutrinti. Tokie pabarstai puikiai tinka desertams gardinti. Paragaukite vanilinių ledų su tokiais pabarstais.

  7. Juodos duonos pabarstus galite pagaminti ir pikantiškus – lygiai taip pat sutrinkite padžiovintus ruginės duonos džiūvėsėlius kartu su skrudintais riešutais, petražolėmis, česnaku ir citrinos žievele. Su tokiais pabarstais tinka net ir makaronai.

  8. Gabalėlis ruginės duonos padės greičiau pasigaminti raugintoms daržovėms – agurkams, burokėliams, pomidorams, kopūstams. Taip pat su duona galima parauginti ir pieną.

  9. Juodos duonos pica? Ką? O, taip – gal ne pica, bet labai gardus apkepas – juodos duonos riekeles sudėliokite vieną šalia kitos, aptepkite pomidorų padažu, užberkite sūrio ir šaukite į orkaitę. Voila!

  10. Baltos arba juodos duonos riekeles naudokite ir saldiems apkepams, pudingams, šarlotėms.

  11. Juodos duonos riekeles panaudokite girai arba kisieliui. Taip pat galima pagaminti saldžią sriubą, želę arba putėsius.

  12. Baltos duonos padžiovintomis riekelėmis galima sutirštinti sriubą – prisiminkite ispanišką gaspačą – jis gaminamas su padžiovinta duona.

  13. Pasigaminkite skrebučių salotoms – baltą arba juodą duoną sulaužykite nedideliais gabaliukais, pašlakstykite aliejumi, pabarstykite mėgstamais prieskoniais ir šaukite į orkaitę. Tik nesuvalgykite iki gaminant salotas.

  14. Duoną galima sušaldyti – jei pamatote, kad duonos nesuvalgysite, suvyniokite po kelias riekeles atskirai ir sušaldykite.

  15. Gaminkite – kiaušinienes, sriubas, salotas, troškinius, apkepus, desertus!

  16. Jei jūsų nežavi idėja gaminti patiekalus iš pasenusios duonos, galite periodiškai ją sumaitinti paukščiams arba įdėti į šaldytuvą duonos riekeles su daržovėmis ir vaisiais, kad jie išliktų švieži. Daugybė namų šeimininkių maišo duonos trupinius su žeme sodindamos augalus, kad maitintųsi ir išlaikytų drėgmę, o kažkas iš duonos padaro plaukų kaukę. Galite sugalvoti savo sužiedėjusios duonos naudojimo receptą, bet geriausia pirkite tiek, kiek jums reikia.


Sėkmės!



Naujausi įrašai

bottom of page