„Brussels Mussels“: visa, kas geriausia iš Belgijos


Brussels Mussels restoranas, VMGonline.lt
Vytautės Ribokaitės nuotr.

Įžengus į rudens pradžioje duris atvėrusį „Brussels Mussels“ restoraną apima jausmas, kad atsidūrei tikrai ne Vilniuje. Itin aukštos lubos ir prabangus, bet jaukus interjeras, profesionalus personalas ir abejingų nepaliekantis maistas kelia įspūdį, kad vakarieniauji kurioje nors didžiojoje pasaulio sostinėje. Ir visai ne veltui viską norisi apibūdinti žodžiu „nuostabu“ – restorano projektas tarp dviejų senų draugų šeimų brendo seniai, tad kai Gintaras ir Marija Puškoriai bei Vaida ir Romas Vaičiuliai pagaliau nusprendė jį įgyvendinti, viskas jau buvo gerai apgalvota ir vilniečiams pasiūlyta tai, ką Belgija turi geriausio – alus ir midijos. Na, ir dar keli puikūs dalykai…

„Belgiška kultūra domėjausi jau seniai, ragavau paties įvairiausio alaus ir pastebėjau, kad jam Lietuvoje yra niša“, – pasakojimą pradeda Gintaras. „Nors ir yra restoranų, kuriuose galima gauti belgiško alaus, bet pasirinkimas gana kuklus, norėjosi platesnės alaus paletės. O alų palydėti, žinoma, turėjo šviežios midijos, bulvytės, tradiciniai mėsos kukuliai ir belgiški vafliai… Taip idėją ir nešiojomės kelis metus, galima sakyti, laukdami jos sprogimo – kol atsiras tinkama vieta.“

Tinkamų patalpų laukti buvo verta – užėjus aukštos lubos ir didelė erdvė abejingų nepalieka. Pasak pašnekovo, interjerą, be abejo, irgi įkvėpė Belgija bei kelionės po ją: siena su veidrodžiais nusižiūrėta Gente esančiame restorane, įsikūrusiame sename fabrike, siena su alkoholio buteliais ir taurėmis – Briugėje. „Brussels Mussels“ netgi rasite žymųjį Briuselio berniuką, kurio, atvykę į sostinę, neretas specialiai ieško. Bet štai į Briuselį važiuoti nebereikia – jis atvyko į Vilnių.

Iš kairės į dešinę – Marija ir Gintaras Puškoriai, Vaida Vaičiulienė. Vytautės Ribokaitės nuotr.


„Pradinė idėja buvo turėti tik „pub’ą“, bet norėjosi platesnio meniu, tad dabar tai kartu ir restoranas. Didžioji dalis patalpos labiau primena restoraną, bet turime ir platų barą, o po pagrindinio vakarienės laiko, jei tik vyksta, rodome futbolo ar krepšinio varžybas“, – vietos universalumą atskleidžia Gintaras.

Be abejo, centrinę vietą užima alus. Jei kada norėsis plačiau pasidomėti belgiško alaus rūšimis, tai galite padaryti čia pat: „Brussels Mussels“ rasite knygą, kurioje kartu su nuotraukomis aprašyta apie 1600 alaus rūšių – tiek jų galima rasti Belgijoje. Esant tokiam plačiam pasirinkimui, restoranui alus pasirinktas itin kruopščiai. Dabar čia galima rasti virš 65 alaus rūšių buteliuose, o iš 10 pilstomo alaus kranų 8 irgi yra belgiški.

„Netgi patys belgai, čia atvažiavę, stebisi, kad turime tokių alaus rūšių, kurias jie Belgijoje sunkiai gauna. Ir tai natūralu. Tarkime, yra toks vienuolių trapistų vienuolynas, kuriame alus tiekėjams neparduodamas. Gali užsiregistruoti kaip fizinis asmuo, atvažiuoti, tuomet tau parduoda dvi pakuotes ir išvažiuoji. Užtat šitas alus toks vertinamas, kokybiškas ir brangus. Jis net įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą. Ir būna, ateina žmonės dėl tam tikro alaus, bet viskas, jau jo nebeturim – kviečiam užsukti kitais metais“, – šypteli savininkas. Taigi, alus restorane rotuojasi.

Vytautės Ribokaitės nuotr.