Baisiai skani Helovyno puota: netikėti garsiausių Lietuvos šefų receptai

Labai aišku, ką gaminti, pavyzdžiui, Kalėdų, Velykų, gimtadienio vaišėms arba Užgavėnėms. O kas valgoma per Helovyną? Įvairiuose šaltiniuose galima rasti, kad tradicinis skanėstas yra karamelėje mirkyti obuoliai, Airijoje kepama bambraka - pyragas su razinomis, o Amerikoje viešpatauja moliūgas: karšti, šalti patiekalai su moliūgais, moliūgų saldainiai ir pan.

Lietuviai neturi gilių Helovyno tradicijų, bet gal ir gerai - esame laisvi kurti jas čia ir dabar, improvizuoti ir valgyti tai, ką mėgstame labiausiai. Įkvėpimo ieškome vienų garsiausių Lietuvos šefų virtuvėse: juo Helovyno proga vaišintų daugelio tarptautinių kulinarinių konkursų laureatė ir nugalėtoja, buvusi garsiausių Lietuvos restoranų virtuvės šefė, kulinarinių knygų bendraautorė Honorata Lyndo, geriausių restoranų Lietuvoje, „Monai” ir „MOMO grill“, įkūrėjęs ir vyriausiasis šefas Vytautas Samavičius ir 12 kulinarinių knygų autorius, kulinarinių televizijos laidų vedėjas, virtuvės šefas Alfas Ivanauskas?


juoda moliūgų sriuba, vmg receptas
VMG nuotr.

Alfas Ivanauskas, receptas

Moliūgų sriubai paruošti reikia:

  • 700 g nuvalyto moliūgo

  • 2–3 valgomųjų svogūnėlių

  • 1 šaukšto sviesto

  • 1 šaukštelio rudojo cukraus

  • 300 ml daržovių sultinio

  • Žiupsnelio tarkuoto imbiero

  • Žiupsnelio tarkuoto muskato riešuto

  • 250 ml grietinėlės

  • 5 šaukštų sepijų rašalo

  • Žiupsnelio cinamono

  • Šlakelio citrinos sulčių

  • 1 muskato riešuto

  • Žiupsnelio druskos

  • Žiupsnelio juodųjų pipirų

1. Moliūgą supjaustykite nedideliais gabaliukais, taip pat supjaustykite svogūnėlius. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite svogūnėlius, užberkite cukraus ir pakepkite, kol svogūnėliai suminkštės.

2. Sudėkite moliūgą ir lengvai apkepkite, įpilkite sultinio ir užvirkite, paskui sumažinkite kaitrą. Suberkite tarkuotą imbierą ir muskato riešutą.

3. Pagal skonį pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Uždenkite ir virkite 5 min. Supilkite grietinėlę, užvirinkite ir trintuvu sutrinkite sriubą, kad pasidarytų tiršta masė. Sriubą dar galite pertrinti per tankų sietelį.

4. Stiklinę sriubos atidėkite, o likusią sumaišykite su sepijų rašalu, cinamonu, citrinos sultimis, įtarkuokite muskato riešuto ir maišant ją užvirkite. Serviruodami į dubenį supilkite sriubą su sepijų rašalu, tada šiek tiek paprastos sriubos ir kelis kartus pamaišykite, taip išgausite įdomius raštus.

PATARIMAS: į šią sriubą galite papildomai įdėti vištienos, žuvies arba krevečių.

 

Helovyno starkis pagal Vytautą Samavičių

Pagal Vytautą Samavičių kepta, moliūgų, morkų ir burokėlių padažu aplieta, petražolėmis kvepianti ir su keptomis bulvėmis patiekta žuvis - šis patiekalas rimtai pretenduoja tapti šiurpnakčio favoritu, nes skonis jaukia pavers net didžiausią tamsą.


Keptas starkis, receptas

Vytautas Samavičius, receptas

Helovyno starkiui pagaminti reikia: